7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati

V prid intimnega zdravja ob nekaterih spremembah, ki jih opazite na nožnici, takoj obiščite ginekologa.

14.10.2018 ob 3:37

zenska_intimno_zdravje_pulover_spodnjice.jpg

Skrb za intimno zdravje je prav tako pomembno, kot skrb za zdravje drugih telesnih organov. Določene spolne bolezni, ki se odražajo z značilnimi simptomi, so namreč po pisanju Cosmopolitana v porastu, vendar mnogi tedaj, ko jih opazijo, predolgo odlašajo z obiskom zdravnika. Zato bodite pozorni na nekatere spremembe na intimnem področju in kadar se pojavijo, takoj obvestite svojega ginekologa. 

Izpuščaji na področju genitaliji

Kadar se ti pojavijo kjerkoli na področju vagine, praviloma ne pomenijo razloga za zaskrbljenost. Vrasle dlačice na koži tega predela telesa lahko povzročijo značilne kožne spremembe, zlasti če jih pogosto brijete in je vaša polt občutljiva.

Lahko pa mozoljčki in izpuščaji opozarjajo na genitalne bradavice. "Genitalne bradavice povzroča virus HPV human papillomavirus, videti so kot majhni izrastki in nastanejo na področju vagine ter anusa," je povedala Sue Buchill, strokovnjakinja za žensko zdravje.

Običajno so neboleče, vendar neprijetne na pogled in lahko spravljajo v zadrego. Penetracija ni potrebna za prenos okužbe, dovolj je že tesen stik dveh teles ali izmenjava spolnih igračk z okuženo osebo. Če sumite, da so se pojavile pri vas, obiščite ginekologa."

Bolečina med opravljanjem male potrebe

Z bolečino telo izraža stisko. Kadar pekoč občutek ter bolečina spremljata malo potrebo, je temu treba nameniti pozornost. Običajno opozarjata na vnetje mehurja oziroma cistitis, ki vsaj enkrat v življenju prizadene od 20 do 40 odstotkov žensk. Ne gre za spolno prenosljivo okužbo, lahko pa jo izzove katera od njih, med njimi klamidija, gonoreja in trihomniaza.

Spremenjen izcedek

Izcedek je nekaj povsem običajnega. Pri nekaterih je izrazitejši, kot pri drugih, prav tako se od ženske do ženske razlikujeta njegov vonj ter tekstura. V kolikor pa se tekstura, količina ali vonj tega nenadoma spremenijo, telo nakazuje, da nekaj ni v najlepšem redu.

"Če opazite nenadne spremembe v vaginalnem izcedku, so te morda posledica okužbe s spolno prenosljivo boleznijo. Kadar postane zelenkast ali rumen, je lahko znak gonoreje. Pri trihomniazi, spolno prenosljivi bakterijski okužbi, je izcedek močnejši, rumeno-zelen in po vonju spominja na ribe. Grudast izcedek, gost in bel, ki je podoben skuti, pa nakazuje na glivično okužbo," opozarja Burchillova.

Neredne krvavitve

Neredne krvavitve povzročajo številni dejavniki in nekateri od njih ne pomenijo razloga za skrb. Če pa ste bili deležni nezaščitenega spolnega odnosa, ob njih obiščite ginekologa.

"Lahko gre za posledico okužbe z denimo klamidijo, lahko je posledica jemanja kontracepcije, vaginalnih poškodb, spontanega splava, suhosti vagine med penetracijo, sindroma policističnih jajčnikov ali stresa," pravi strokovnjakinja. 

Bolečina vsake vrste

Nekatere spolno prenosljive bolezni nase opozarjajo z bolečino. "Kot rečeno, ta je vedno znak, da v telesu nekaj ni v najlepšem redu, zato je ne smete kar spregledati," svari Burchillova.

Kadar se ta pojavlja v spodnjem delu trebuha, je lahko znamenje klamidije, gonoreje ali trihomniaze, zato pojdite na pregled. Prav tako ne ignorirajte bolečine med spolnim odnosom. Kot opozarja strokovnjakinja, seks nikoli ne sme biti boleč. Bolečina in krvavenje med njim lahko nakazujeta na gonorejo ali trihomniazo.

Okužba oči

Včasih se določene spolne bolezni, kot sta klamidija in gonoreja, med oralnim seksom  prenesejo na oči in povzročajo vnetje.

"Ljudje velikokrat težav obrazu ne povezujejo s spolno prenosljivimi boleznimi, vendar se te med določenimi oblikami seksa prenesejo tudi nanj in tam, na občutljivih sluznicah ust in oči, povzročajo vnetja. Če niste prepričani o zdravju spolnega partnerja, bi zato nedvomno morali poiskati primerno zdravniško pomoč," meni Bekki Burbidge, strokovnjakinja za spolno zdravje.

Brez simptomov

Pogosto se zgodi, da se spolne bolezni razvijajo brez določenih simptomov ali so ti tako blagi, da so neopazni.

"Klamidija je največkrat diagnosticirana spolno prenosljiva bolezen, dve od treh žensk pa se okužbe sploh ne zavedajo, saj poteka praktično brez pokazateljev," opozarja Burbidgova in dodaja:

"Tudi genitalni herpes se velikokrat razvija brez opaznih znakov, ne glede na to pa se virus prenaša. Zato so redni pregledi, četudi ni simptomov bolezni, ne samo priporočljivi, temveč obvezni. Zlasti pri tistih, ki živijo tvegano spolno življenje. Vsaka druga ženska ter vsak deseti moški preboli gonorejo brez značilnih simptomov, kar pa ne pomeni, da bolezen ne pusti trajnih posledic."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je najboljše sredstvo za nego občutljive aknaste kože ali pa 10 razlogov za prekomerno poraščenost (in kaj lahko storite)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)