Najboljši nasveti za intimno nego

Ni vseeno, koliko in kakšno skrb namenjate svojim intimnim predelom.

7.3.2018 ob 8:17

hlacke_ThinkstockPhotos-465435893.jpg

Naša telesa so čudovita. V njih se odvija na tisoče procesov, večina jih poteka brez naše vednosti. Dokler se kaj ne zalomi.

Tudi intimno področje sodi med tista, ki za vse poskrbijo sama. A prav na njih se kaj rade pojavijo nevšečnosti. Bakterijsko in glivično neravnovesje privedeta do okužb ali vnetji, ki se odražajo kot srbenje, močnejši izcedek, neprijeten vonj in celo bolečina. Kako poskrbeti, da se to ne bi zgodilo in kako ravnati tedaj, ko se težave pojavijo?  

Uporabljate nežna mila

Praviloma se notranjost nožnice čisti sama. Mila in losjoni, izdelani posebej za ta del telesa, so namenjeni zgolj zunanji negi. Zato naj milnica nikoli ne zaide v samo vagino, temveč z nežnimi mili umivajte le zunanje dele intimnega področja.

Sprejmite dejstvo, da je izcedek nekaj povsem običajnega

Vaginalni izcedek je stalno prisoten in je potreben za ohranjanje čistoče ter pravega ravnovesja bakterij in glivic v nožnici. Res je, da se njegova količina, tekstura ter tudi vonj skozi mesec spreminjajo in so v največji meri pogojeni z menstrualnim ciklusom. Med ovulacijo je izcedek praviloma izdatnejši in nekoliko gostejši. Predvsem zato, da bi moške spolne celice med spolnim odnosom lažje potovale skozi vaginalni kanal do končnega cilja.

Nenadne spremembe izcedka včasih nakazujejo na težavo

Včasih je naša intima v stiski, na kar nakaže z močnejšim izcedkom neprijetnega vonja. Ta je lahko posledica odziva telesa na spermo partnerja (alergija nanjo je dejstvo), lahko pa gre za glivično ali bakterijsko okužbo. V kolikor močnejši izcedek spremljata srbenje ali celo bolečina, je smiselno obiskati ginekologa.

intimno_micna.jpg

Pomaga jabolčni kis

Kadar je nožnica srbeča, izcedek pa gostejši in močnega vonja, je dobrodošla kopel z jabolčnim kisom. Glivične okužbe intimnega predela so dokaj pogoste. Zaradi pretiravanja z uživanjem  sladkorja, pišejo na portalu Your Tango, se v telesu ustvari primerno okolje za pretiran porast glive kandide in večina žensk je dovzetna za okužbo z njo.

Vaginalno tkivo je po naravi nekoliko kislo, kadar se njegova pH vrednost spremeni in postane alkalno, se ustvarijo idealni pogoji za pretirano množenje omenjene glive. Namakanje v kopeli z dodatkom jabolčnega kisa lahko omili simptome okužbe, saj na telesu ustvari okolje, ki omogoča hitrejše premagovanje težave.

Uživajte omega maščobe

Zdrave maščobne kisline so ključne za zdravje celičnih membran. Omega tri, šest in sedem so pomembne tudi za ohranjanje zdravja vaginalnih tkiv, ki pod določenimi pogoji (denimo pred menopavzo) začno proizvajati manjše količine naravnega lubrikanta. Pomanjkanje vlaženja je lahko tudi simptom drugih težav, s primernim vnosom omega maščobnih kislin pa je mogoče ohraniti zdravje in pravilno delovanje celega telesa, ter tudi intimnega področja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)