Ženske z velikimi dojkami so dovzetnejše za ... (14 zmot o ženskem zdravju)

O zdravju pripadnic nežnejšega spola obstaja veliko mitov in neresnic, katerim morate že končno prenehati verjeti.

23.10.2018 ob 3:43

zenska_oblacenje_hrbet_majica.jpg

Skrb za zdravje naj bi bilo v vseh obdobjih življenja prioriteta. Vse se začne pri pravih informacijah, ki omogočajo tako uspešno preventivo, kot tudi odpravljanje težav, če se te kljub vsemu pojavijo. Na žalost pa o ženskem zdravju kroži nemalo mitov, ki jim res ne bi smeli verjeti. 14, z njim povezanih neresnic, takole izpostavlja Cosmopolitan.

Dojke lahko temeljito pregleda le zdravnik

Niti pod razno. Res je, da so redni preventivni pregledi pri ginekologu ali splošnemu zdravniku prvi korak k ohranjanju zdravja, vendar lahko dojke povsem temeljito enkrat na mesec pregledate same. S pravilnimi prijemi je mogoče pravočasno odkriti in odpraviti morebitne nepravilnosti, ki se na njih pojavljajo in lahko nakazujejo na raka dojk. Če jih opazite, ne oklevajte z obiskom primerne ambulante.

Izostanek menstruacije pomeni nosečnost

Obstaja veliko razlogov za izostanek mesečnega perila, nosečnost je le eden od njih. Drugi so intenzivnejša vadba, spremenjena prehrana, znaten upad telesne teže, stres ter tudi prezgodnja menopavza ali sindrom policističnih jajčnikov. V kolikor menstruacije več mesecev ni, obiščite zdravnika, ki bo določil razlog za njen izostanek. Če dvomite v kontracepcijo, opravite test nosečnosti, vendar ta ob pravilni uporabi zaščite skoraj zagotovo ne bo pozitiven.

Poškodbe dojk lahko povzročijo raka na tem organu

Kadar iz kakršnega koli razloga poškodujete dojke in se na njih pojavijo modrice, ste zaskrbljeni, da se poškodba morda ne bo razvila v maligno obolenje. Naj vas potolažimo: nobenega dokaza ni, da bi zunanje poškodbe tega organa povečale tveganje za maligno obolenje.

Bakterijska vaginoza prizadene le spolno aktivne ženske

Tudi to ne bo držalo. Res je, da je pri spolno aktivnih ženskah tveganje zanjo višje, vendar lahko doleti vsako pripadnico nežnejšega spola. Najpogosteje zaradi pretiravanja s higieno intimnega področja. Zaradi uporabe agresivnih mil in drugih pripomočkov se namreč spremeni pH vrednost vagine, pod vplivom tega se poruši bakterijsko ravnovesje, to pa vodi v omenjeno okužbo. Tudi uporaba penečih kopeli, vaginalnih dezodorantov in robčkov lahko povzroči težavo, ki se ji je mogoče izogniti tako, da notranjost vagine čistite samo z običajno vodo.

Dolgoletno uživanje kontracepcijskih tablet lahko povzroči neplodnost

Gre za sicer pogost mit, ki pa je daleč od resnice. Tabletke ne učinkujejo na dolgi rok, mogoče je zanositi že, če enkrat eno pozabite zaužiti. Pogosto se zgodi, da ženske po prenehanju uživanja hormonske kontracepcije zanosijo hitreje, kot so pričakovale. Plodni ste takoj, ko jih prenehate jemati, ne glede na to, koliko let ste pred tem z njimi preprečevali nezaželeno nosečnost.

Virus HPV se ne prenaša s polnim odnosom

Tudi to ni res. Izraz Human papillomavirus (HPV) označuje skupino virusov, ki se najpogosteje prenašajo prav s spolnim odnosom in so prisotni pri večini primerov raka materničnega vratu.

Nepravilnosti v brisu materničnega vratu vedno nakazujejo na povišano tveganje za raka

Z jemanjem in testiranjem brisa materničnega vratu je mogoče določiti ali ovreči tvegaje za več zdravstvenih težav. Res je, da je ob nepravilnostih, ki so zaznane pri eni od 20. žensk, treba opraviti nadaljnje preiskave. Najpogosteje so zanje krive spremenjene celice pod vplivom HPV virusa, kar pa ne pomeni nujno višje tveganje za raka tega organa.

Brusnični sok zdravi okužbe sečnih organov

Vse, kar ste do sedaj slišali o tem, je zgolj mit. Nobenih dokazov namreč ni, da bi brusnični sok lahko pozdravil bakterijske okužbe sečil. Res je, da se z uživanjem tekočine bakterije hitreje izločajo iz telesa, vendar za to zadostuje običajna voda, zdravljenje omenjenih okužb pa je mogoče le s primernimi antibiotiki.

Bris materničnega vratu je obvezen le za spolno aktivne ženske

Definitivno ne in tega bi se morale zavedati vse pripadnice nežnejšega spola. Ne glede na to, ali so spolno aktivne ali ne, bi ga morale opravljati na vsaka tri leta. Nepravilnosti in tveganja za zdravje na temu organu niso vedno pogojene s seksualno dejavnostjo.

Okužba z virusom HPV je zgodnji znak rakavega obolenja

O tem virusu kroži veliko zmot, vendar dejstvo, da ga imate v telesu, ne pomeni razloga za paniko. Res je sicer, da večino primerov raka na materničnem vratu sproži omenjeni virus, a to, da ste z njim okuženi, ne pomeni, da se bo rak tudi razvil. Obstaja več kot 100 raličnih vrst virusa HPV in večina teh je neškodljivih. Najpomembnejše pa je, da z rednimi pregledi odkriteje morebitne nenormalnosti in tako po potrebi dovolj hitro ukrepate.

Med menstruacijo ni mogoče zanositi

Tveganje za zanositev med menstruacijo je znatno nižje, kot med ovulacijo, vendar možnost spočetja novega življenja ni izključena. Sperma lahko v ženskem telesu preživi do pet dni in tako ostane aktivna vse do tedaj, ko v organizmu nastopi stanje plodnosti.

Menopavzo doživijo le ženske po 50 letu

Povprečna starost žensk pri vstopu v menopavzo znaša 51 let, pri eni od stotih pa se pojavi že pred 40. letom.

Urinalne okužbe nakazujejo slabe higienske navade

Nobena pripadnica nežnejšega spola ne bi smela verjeti tej neresnici. Okužbe sečil lahko izzovejo številni dejavniki, med njimi nosečnost, težave z ledvicami, zaprtje, slab imunski sistem in še bi lahko naštevali, niso pa pokazatelj slabe intimne higiene.

Ženske z velikimi dojkami so dovzetnejše za raka tega organa

Velikost oprsja nikakor ni povezana s tveganjem za raka dojk. Nastanek tega je pogojen z družinsko zgodovino, kajenjem, pretiravanjem z alkoholom, neprimerno telesno težo, številom nosečnosti in porodi. V nobenem primeru pa nanj ne vpliva velikost košarice modrčka.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 vprašanj o zdravju, ki jih moraš zastaviti svoji mami ali pa 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)