Terezin recept za zajtrk tik pred novo sezono oddaje Zdravo, Tereza

Tereza Poljanič, s katero smo do zdaj kuhali prek Nove Zelandije, se s tretjo sezono kuharske oddaje Zdravo, Tereza! tokrat oglaša s počitnic v Sloveniji. Še pred začetkom oddaje, pa nam je zaupala še en super recept za zajtrk!

19.10.2018 ob 3:01

zdravo_tereza_poljanic_oddaja_kuhanje_recept_kulinarika_nova_zelandija_nova_sezona_pop_tv.jpg

Potem ko nas je v oddaji Zdravo, Tereza! presenečala s kuharskimi izzivi in pripravami receptov na Novi Zelandiji, se prikupna svetlolaska tokrat podaja na popotovanje po svoji domovini – Sloveniji.

V tokratni sezoni nas bo presenetila z obiski skritih kotičkov Slovenije, tistih, ki se ponašajo z ekološko pridelavo, ter vseh, ki se tako pridelave kot priprave hrane lotevajo s srcem. Tudi tokrat se drži mota, da priprava zdrave hrane ni nobena znanost. 

V prvi epizodi se Tereza podaja na Veliko planino na ajdove žgance!

"Potrebuješ le ščepec domišljije, kanček želje in veliko mero dobre volje," je prepričana Tereza. V nedeljo, 21. oktobra, ob 17.40 na POP TV tako prihaja že prva epizoda Terezinih kulinaričnih doživetij. 

Pst, vam zaupamo, o čem bo govorila prva epizoda? Obiskala bo ekološkega pridelovalca moke in odkrivala Veliko planino, kjer se bo v pripravi ajdovih žgancev tudi preizkusila! Ji bo uspelo? 

Med snemanjem se je na novo zatreskala v domovino 

"Nisem si predstavljala, koliko skrivnosti ima Slovenija, da skriva toliko odličnih superživil, ki jih imamo skoraj pred našim nosom. Vesela sem, da sem imela priložnost spoznati toliko čudovitih ljudi, ki Slovenijo bogatijo s prepričanjem, da lahko vsi razmišljamo, pridelujemo in podpiramo ekološko ter biodinamično," pravi Tereza in dodaja:

"Naučili so me, kako pripraviti klasične tradicionalne slovenske jedi; od ajdovih žgancev, tolminske frike do briškega toča. Znanje, ki sem ga pridobila s tretjo sezono, je neprecenljivo in lahko rečem, da sem se na novo do ušes zatreskala v svoj dom!"

zdravo_tereza_poljanic_oddaja_kuhanje_recept_kulinarika_nova_zelandija_nova_sezona_pop_tv4.jpg

RECEPT
Terezin zajtrk: Ajdov zajtrk v skodelici 

Še preden pa se z njo prek televizijskih ekranov zapodimo v kuhinjo, nam je prišepnila enega od svežih ajdovih receptov. 

"Razmišljala sem, da z ajdo pa res ne delamo samo ajdove kaše z gobicami in gratinirane ajde. Zagotovo se da pripraviti tudi kaj zanimivega in drugačnega, sem si rekla. Ta unikatni recept se je rodil, ko sem namočila malo preveč ajde. Saj veste, vedno se zgodi, da dodamo še ekstra “za vsak slučaj” in ravno s tistim viškom nimamo kaj početi. Tako sem nekaj uporabila za planiran ajdov burger, preostanek pa enostavno zmiksala za zajtrk. Naj vam povem, da je nastal zares dober in hranilen ajdov zajtrk," pravi Tereza, preden nam zaupa recept. Kaj torej potrebujete za odličen zajtrk? 

SESTAVINE
- 1 skodelica/170 g ajdove kaše, surove namočene čez noč*
- 1 jušna žlica limoninega soka ali kisa
- 3 jušne žlice konopljinih semen
- pol skodelice/125 ml rastlinskega mleka ali vode
- 1 banana ali jabolko (kar je v sezoni)
- pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta

- Malinov džem: 3 skodelice/275 g malin (svežih ali zamrznjenih) in 1 jušna žlica agave (ali medu za nevegansko različico)

POSTOPEK

Ajdo čez noč namočite z 1 jušno žlico kisa. Naslednje jutro jo odcedite in dobro sperite. Postavite na stran. V blender dodajte maline in agavo (lahko tudi drugo jagodičevje), zmiksajte do gladkega in prelijte v kozarčke, v katerih boste kašo servirali.

Ne da bi blender sprali, dodajte ajdo z mlekom, banano, vaniljo. Miksajte do gladkega in prelijte v servirne kozarčke. Servirajte s konopljinimi semeni. To jed lahko tudi pogrejete za topel zajtrk in okrasite po želji s sezonskim sadjem ali granolo. 

OPOMBA: Zakaj je ključen korak, da ajdo čez noč na sobni temperaturi namočite v jabolčnem kisu ali limoninem soku? "Ti elementi žita naredijo precej bolj prebavljiva.

Topla, kisla voda pomaga odstraniti fitinsko kislino, ki bi sicer vplivala na absorpcijo mineralov in nevtralizirala zaviralce encimov. Namakanje omogoča tudi encimom, laktobacilijem (prijaznim ljudskim bakterijam) in drugim koristnim organizmom, da razbijejo nekatere od najtežjih prebavnih škrobov," pojasni Tereza.

Pa dober tek! 

Avtor: Maja Fister
Foto: Maja Fister, Tereza Poljanič

PREBERITE ŠE: 
- Končno v Sloveniji: knjiga receptov Tasty, fenomen, ki je spremenil kuhanje
- Martinovanje 2018: Še ne veste kam? Štanjel in Villa Fabiani vas bosta navdušila.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)