Znana še ena prednost mediteranskega načina prehranjevanja

Strokovnjaki po zaslugi izdelkov novih raziskav daljšajo seznam pozitivnih učinkov mediteranske prehrane na zdravje.

8.9.2023 ob 10:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znana še ena prednost mediteranskega načina prehranjevanja

Klasična mediteranska prehrana je sestavljena iz nepredelanih živil, vključuje veliko sadja, zelenjave, celih žit, stročnic, lupinastih plodov, rib, morskih sadežev, olivnega olja, zelišč ter omejuje uživanje rdečega mesa in zlasti predelanih živil ter rafiniranega sladkorja.

Dokazanih je že več pozitivnih učinkov takšnega načina prehranjevanja, med drugim zagotavlja zdravje srca, ožilja in možganov, so pa strokovnjaki, ki se ukvarjajo s proučevanjem vpliva hrane na zdravje v raziskavi, objavljeni v časopisu Frontiers in Nutrition seznamu dodali še enega, do sedaj neznanega: obstaja jasna povezava med tovrstno hrano in nižjim tveganjem za raka dojke.

Raziskava je bila opravljena v Iranu, med njo se je izkazalo, da je pri ženskah, ki se redno prehranjujejo po omenjenem načinu, kar za 57 odstotkov nižje tveganje za raka dojke v primerjavi z onimi, ki mediteransko hrano jedo le občasno ali je sploh ne. Pri ženskah v menopavzi je bil ta odstotek še višji.

Seznam pozitivnih učinkov mediteranske prehrane je vse daljši.

"Naši rezultati sovpadajo z izsledki kolegov iz Švice, ki so prav tako dokazali, da je pogostost mediteranske prehrane na jedilniku obratno sorazmerna s pogostostjo pojava raka dojke," so zapisali avtorji.

Zakaj je mediteranska prehrana tako posebna?

Natančni mehanizmi, ki nižajo tveganje za raka dojke, še niso znani, strokovnjaki pa domnevajo, da je največ zaslug za to mogoče pripisati nenasičenim in omega-3 maščobam, ki delujejo protivnetno ter tako nižajo tveganje za maligna obolenja.

Mediteranska prehrana je prav tako bogata s snovmi, ki uravnavajo sproščanje estrogena, s čimer manjšajo možnost za raka dojk, v končni fazi je v njej še mnogo antioksidantov iz sadja in zelenjave, ki igrajo močno vlogo v zaščiti pred številnimi oblikami raka, tudi pred rakom dojk.

Povzeto po portalu Mindbodygreen.com

Preberite še: Najboljša hrana za srce

Morda vas zanima tudi: Olive za boljše zdravje: za optimalne učinke naj bi jih pojedli toliko na dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)