8.9.2023 ob 10:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Klasična mediteranska prehrana je sestavljena iz nepredelanih živil, vključuje veliko sadja, zelenjave, celih žit, stročnic, lupinastih plodov, rib, morskih sadežev, olivnega olja, zelišč ter omejuje uživanje rdečega mesa in zlasti predelanih živil ter rafiniranega sladkorja.
Dokazanih je že več pozitivnih učinkov takšnega načina prehranjevanja, med drugim zagotavlja zdravje srca, ožilja in možganov, so pa strokovnjaki, ki se ukvarjajo s proučevanjem vpliva hrane na zdravje v raziskavi, objavljeni v časopisu Frontiers in Nutrition seznamu dodali še enega, do sedaj neznanega: obstaja jasna povezava med tovrstno hrano in nižjim tveganjem za raka dojke.
Raziskava je bila opravljena v Iranu, med njo se je izkazalo, da je pri ženskah, ki se redno prehranjujejo po omenjenem načinu, kar za 57 odstotkov nižje tveganje za raka dojke v primerjavi z onimi, ki mediteransko hrano jedo le občasno ali je sploh ne. Pri ženskah v menopavzi je bil ta odstotek še višji.
"Naši rezultati sovpadajo z izsledki kolegov iz Švice, ki so prav tako dokazali, da je pogostost mediteranske prehrane na jedilniku obratno sorazmerna s pogostostjo pojava raka dojke," so zapisali avtorji.
Natančni mehanizmi, ki nižajo tveganje za raka dojke, še niso znani, strokovnjaki pa domnevajo, da je največ zaslug za to mogoče pripisati nenasičenim in omega-3 maščobam, ki delujejo protivnetno ter tako nižajo tveganje za maligna obolenja.
Mediteranska prehrana je prav tako bogata s snovmi, ki uravnavajo sproščanje estrogena, s čimer manjšajo možnost za raka dojk, v končni fazi je v njej še mnogo antioksidantov iz sadja in zelenjave, ki igrajo močno vlogo v zaščiti pred številnimi oblikami raka, tudi pred rakom dojk.
Povzeto po portalu Mindbodygreen.com
Preberite še: Najboljša hrana za srce
Morda vas zanima tudi: Olive za boljše zdravje: za optimalne učinke naj bi jih pojedli toliko na dan
oddajte komentar