Najboljša hrana za srce

Kardiologinja razkriva, kaj bi v korist zdrava srca morali pogosteje jesti.

17.8.2023 ob 6:00 | Foto: Anna Om (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša hrana za srce

Vse, kar pojemo, tako ali drugače vpliva na naše zdravje. In čeprav ima domala vsak pravico kdaj pa kdaj pojesti tudi katero od živil s seznama manj zdrave hrane, naj bi načeloma vendarle ostajali pri uravnoteženih in zdravju prijaznih jedeh ter na jedilnik čim večkrat umeščali takšna, ki so nepogrešljiva za zdravje srca.

Katera so s tega vidika zelo pomembna, razkriva kardiologinja Elizabeth Klodas.

Zelena zelenjava, zlasti rukola

Zelena zelenjava je skopa z energijo in na drugi strani bogata z antioksidanti, vlakninami, vitamini in minerali. Z vidika okusa in učinka med pisano množico zelene zelenjave prednjači rukola, za katero Klodasova pravi, da je vedno v njenem hladilniku:

"Bogata je z vitaminom C, folno kislino in kalijem, vse to je nepogrešljivo za dobro zdravje srca."

Rdeča pesa

Rdeča pesa vsebuje snovi, ki po naravni poti nižajo krvni tlak, sproščajo krvne žile in spodbujajo krvni pretok. Nitrati v rdeči pesi se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki pozitivno vpliva na srce in ožilje.

Rdeča pesa, kuhana, pečena ali surova v solati je zato zaveznica zdravega srca.

Običajen jogurt ali grški jogurt

Jogurt in druga fermentirana živila so bogat vir probiotikov, ti skrbijo za zdravo črevesno floro in s tem tudi za zdravje srca. Kajti oboje je med seboj tesno povezano.

Jogurt (običajen, ne sadni) in podobni mlečni izdelki so torej z vidika kardiovaskularnega zdravja nepogrešljivi.

Kozji in feta sir

Kozji sir načeloma vsebuje manj nasičenih maščob in soli od drugih sirov, obe te lastnosti govorita v prid srca.

Enako velja za feto iz ovčjega ali mešanice ovčjega in kozjega mleka.

Korenje in zelena

Korenje in zelena sta okusni, uporabni zelenjavi in srcu prijaznih snovi.

Korenje denimo vsebuje veliko vitamina A, antioksidantov in vlaknin, zelena ob tem še mnogo kalija, nepogrešljivega minerala za zdravje naše neutrudne črpalke.

Cvetača, brokoli in šparglji

Brokoli in cvetača vsebujeta rastlinske sterole, snovi, ki preprečujejo absorpcijo slabega holesterola.

Redno uživanje teh kapusnic torej niža tveganje za povišano raven slabega holesterola, za obloge na stenah krvnih žil, za krvne strdke ter tudi za srčno kap. Ob tem steroli pospešujejo krvni pretok in ohranjajo zdrave žile.

Čeprav šparglji ne premorejo čudežne moči, pomagajo pri izločanju slabega holesterola iz telesa in na takšen način skrbijo za zdravje srca.

Začimbe: koriander, koper, rožmarin, timijan

Začimbe so koristne z več vidikov: ker z okusom obogatijo jedi, lahko nadomestijo sol oziroma vsaj določno količino te začimbe, s katero v korist zdravja srca ne bi smeli pretiravati.

Ob tem so v njih vitamini, antioksidanti in eterična olja, s katerimi skrbijo za zdravje nasploh in tudi za zdravje srca. Vse začimbe so koristne, najbolj pa kardiologinja priporoča koriander, koper, rožmarin, timijan.

Jagodičevje

Jagodičevje je srcu prijazno sadje.

Med drugim zato, ker je polno antioksidantov, vlaknin, vitaminov, mineralov in uporabno na nešteto načinov: dodano običajnemu jogurtu je nedvomno odlična malica.

Kikirikijevo maslo

V njem je veliko beljakovin in nenasičenih maščob, ob tem pa še vitamina E in antioksidantov, zato je, takšno brez dodatkov, idealen namaz za zajtrk ali malico.

Jajca

Čeprav so nekdaj veljala za srcu neprijazno živilo, se kardiologinja  strinja, da so jajca idealno živilo tudi z vidika kardiovaskularnega zdravja.

Seveda, če se z njimi ne pretirava. V njih je veliko beljakovin, vitamina D, vitamina B12, holina, vse te snovi so nepogrešljive za zdravje možganov, živčevja in srca.

Humus

Namaz iz čičerike. Stročnica je polna beljakovin, vlaknin, železa, folne kisline, cinka, kalija in niža slab holesterol ter pomaga nadzorovati krvni sladkor.

Losos

Kot druge mastne ribe je losos dober vir omega tri maščob, ki med drugim omogočajo dobro delovanje srca, ne mašijo krvnih žil in nižajo količino slabega holesterola v krvi.

Hkrati vsebuje še protivnetne snovi in je zato nepogrešljiv na jedilniku, ki pomaga ohranjati zdravje srca.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: 8 živil, ki bi jih morale osebe s povišanim krvnim sladkorjem jesti vsak dan

Morda vas zanima tudi: S to zdravilno rastlino boste izboljšali spanec in počutje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)