17.8.2023 ob 6:00 | Foto: Anna Om (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Vse, kar pojemo, tako ali drugače vpliva na naše zdravje. In čeprav ima domala vsak pravico kdaj pa kdaj pojesti tudi katero od živil s seznama manj zdrave hrane, naj bi načeloma vendarle ostajali pri uravnoteženih in zdravju prijaznih jedeh ter na jedilnik čim večkrat umeščali takšna, ki so nepogrešljiva za zdravje srca.
Katera so s tega vidika zelo pomembna, razkriva kardiologinja Elizabeth Klodas.
Zelena zelenjava je skopa z energijo in na drugi strani bogata z antioksidanti, vlakninami, vitamini in minerali. Z vidika okusa in učinka med pisano množico zelene zelenjave prednjači rukola, za katero Klodasova pravi, da je vedno v njenem hladilniku:
"Bogata je z vitaminom C, folno kislino in kalijem, vse to je nepogrešljivo za dobro zdravje srca."
Rdeča pesa vsebuje snovi, ki po naravni poti nižajo krvni tlak, sproščajo krvne žile in spodbujajo krvni pretok. Nitrati v rdeči pesi se v telesu pretvorijo v dušikov oksid, ki pozitivno vpliva na srce in ožilje.
Rdeča pesa, kuhana, pečena ali surova v solati je zato zaveznica zdravega srca.
Jogurt in druga fermentirana živila so bogat vir probiotikov, ti skrbijo za zdravo črevesno floro in s tem tudi za zdravje srca. Kajti oboje je med seboj tesno povezano.
Jogurt (običajen, ne sadni) in podobni mlečni izdelki so torej z vidika kardiovaskularnega zdravja nepogrešljivi.
Kozji sir načeloma vsebuje manj nasičenih maščob in soli od drugih sirov, obe te lastnosti govorita v prid srca.
Enako velja za feto iz ovčjega ali mešanice ovčjega in kozjega mleka.
Korenje in zelena sta okusni, uporabni zelenjavi in srcu prijaznih snovi.
Korenje denimo vsebuje veliko vitamina A, antioksidantov in vlaknin, zelena ob tem še mnogo kalija, nepogrešljivega minerala za zdravje naše neutrudne črpalke.
Brokoli in cvetača vsebujeta rastlinske sterole, snovi, ki preprečujejo absorpcijo slabega holesterola.
Redno uživanje teh kapusnic torej niža tveganje za povišano raven slabega holesterola, za obloge na stenah krvnih žil, za krvne strdke ter tudi za srčno kap. Ob tem steroli pospešujejo krvni pretok in ohranjajo zdrave žile.
Čeprav šparglji ne premorejo čudežne moči, pomagajo pri izločanju slabega holesterola iz telesa in na takšen način skrbijo za zdravje srca.
Začimbe so koristne z več vidikov: ker z okusom obogatijo jedi, lahko nadomestijo sol oziroma vsaj določno količino te začimbe, s katero v korist zdravja srca ne bi smeli pretiravati.
Ob tem so v njih vitamini, antioksidanti in eterična olja, s katerimi skrbijo za zdravje nasploh in tudi za zdravje srca. Vse začimbe so koristne, najbolj pa kardiologinja priporoča koriander, koper, rožmarin, timijan.
Jagodičevje je srcu prijazno sadje.
Med drugim zato, ker je polno antioksidantov, vlaknin, vitaminov, mineralov in uporabno na nešteto načinov: dodano običajnemu jogurtu je nedvomno odlična malica.
V njem je veliko beljakovin in nenasičenih maščob, ob tem pa še vitamina E in antioksidantov, zato je, takšno brez dodatkov, idealen namaz za zajtrk ali malico.
Čeprav so nekdaj veljala za srcu neprijazno živilo, se kardiologinja strinja, da so jajca idealno živilo tudi z vidika kardiovaskularnega zdravja.
Seveda, če se z njimi ne pretirava. V njih je veliko beljakovin, vitamina D, vitamina B12, holina, vse te snovi so nepogrešljive za zdravje možganov, živčevja in srca.
Namaz iz čičerike. Stročnica je polna beljakovin, vlaknin, železa, folne kisline, cinka, kalija in niža slab holesterol ter pomaga nadzorovati krvni sladkor.
Kot druge mastne ribe je losos dober vir omega tri maščob, ki med drugim omogočajo dobro delovanje srca, ne mašijo krvnih žil in nižajo količino slabega holesterola v krvi.
Hkrati vsebuje še protivnetne snovi in je zato nepogrešljiv na jedilniku, ki pomaga ohranjati zdravje srca.
Povzeto po portalu The Healthy.com
Preberite še: 8 živil, ki bi jih morale osebe s povišanim krvnim sladkorjem jesti vsak dan
Morda vas zanima tudi: S to zdravilno rastlino boste izboljšali spanec in počutje
oddajte komentar