8 živil, ki bi jih morale osebe s povišanim krvnim sladkorjem jesti vsak dan

Vsi, ki jim preglavice dela povišan sladkor, bi morali večkrat posegati po določenih živilih.

21.5.2023 ob 10:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

8 živil, ki bi jih morale osebe s povišanim krvnim sladkorjem jesti vsak dan

Primerno sestavljen jedilnik je en od pomembnih korakov k nadzorovanju količine sladkorja v krvi. Zlasti to velja za osebe, pri katerih je krvni sladkor že povišan ali imajo sladkorno bolezen.

Ti bi morali po besedah strokovnjakov na svoj jedilnik redno umeščati določena živila. Katera, razkriva portal CookingLigh.

Borovnice

Te drobne jagode so polne vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, hkrati nižajo občutljivost na inzulin.

Slovijo še po protivnetnem učinku in nižajo tveganje za bolezni srca, ki se rade pojavljajo v kombinaciji s sladkorno boleznijo.

Pomaranče, grenivke in mandarine

Študije so pokazale, da ima uživanje citrusov dolgoročen pozitiven učinek na količino sladkorja v krvi ter tudi na raven holesterola. Za njihove učinke sta zaslužni spojina hesperidin in visoka količina topnih vlaknin.

Raziskave Šole za javno zdravje Harvard so pokazale, da uživanje celih sadežev (ne soka) niža tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa dve.

Čičerika

Čičerika, fižol, leča in druge stročnice imajo nizek glikemični indeks, kar je dobra novica za vse, ki imajo težave s povišanim krvnim sladkorjem ali s sladkorno boleznijo, nove raziskave namreč dokazujejo, da imajo tudi kurativen in ne le preventiven učinek.  

V leta 2012 objavljeni raziskavi v časopisu Archives of Internal Medicine so zapisali, da so imele osebe z diabetesom tipa dve, ki so vsak dan zaužile ogljikove hidrate iz skodelice stročnic, v telesu nižjo vrednost hemoglobina A1c v primerjavi z osebami, ki čičerike, fižola ali leče niso jedle. Vrednost hemoglobina A1c označuje delež glukoze, vezane na hemoglobin.

Temna čokolada

Lahko sladica pomaga pri nadzorovanju krvnega sladkorja? Nekatere raziskave so pokazale, da lahko majhna količina temne čokolade, zaužite vsak dan, zniža količino inzulina v telesu in vrednost krvnega tlaka.

Strokovnjaki njen učinek pripisujejo protivnetnim snovem polifenolom, ki so zastopani v kakavu. Osebe s sladkorno boleznijo naj se pred uživanjem temne čokolade vendarle posvetujejo z zdravnikom.

Anastassia LAURENT/Gettyimages

Olivno olje

Nadomeščanje nasičenih in transmaščob z nenasičenimi je priporočilo, ki velja za vse posameznike, vrsta maščob igra vlogo tudi pri nadzorovanju krvnega sladkorja in je pomembna pri posameznikih s sladkorno boleznijo tipa dve.

Uživanje ekstra deviškega olivnega olja je povezano tudi z nižjim tveganjem za sladkorno bolezen, kar gre po mnenju strokovnjakov pripisati protivnetnim snovem iz tega olja.

Rastlinski obroki

Pri vegetarijancih je nižje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dve. Nekdaj se je domnevalo, da zato, ker imajo praviloma nižji indeks telesne mase, leta 2012 izvedena raziskava, katere rezultate so objavili v časopisu Journal of Preventive Medicine pa je pokazala,  da prehrana, bogata s hranljivimi snovmi, ki izvirajo iz rednega uživanja zelenjave, sadja, lupinastih plodov in stročnic z manj mesa vpliva tudi na količino krvnega sladkorja in na sladkorno bolezen oziroma na tveganje zanjo. 

Po sedmih tednih pretežno rastlinske hrane so imeli sodelujoči v njej znatno nižjo količino hemoglobina A1c kot pred začetkom študije.

Probiotiki

V zadnjih nekaj letih je več raziskav proučevalo učinke, ki jih imajo dobre bakterije na regulacijo krvnega sladkorja.

Nekatere od njih so prišle do zaključka, da je z jogurtom, kefirjem in drugimi probiotičnimi živili na dolgi rok mogoče izboljšati raven sladkorja v krvi. Učinki se pokažejo po približno osmih tednih rednega uživanja probiotikov.

Cimet

Pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja. Natančen mehanizem, ki je v ozadju, je še predmet raziskav,  je pa znano, da je s to začimbo mogoče uravnavati količino glukoze v krvi.

Zato je priporočljivo pol žličke cimeta vsak dan dodati smutiju, kavi ali kosmičem za zajtrk.

Preberite še: Novi dokazi: Tako mediteranska prehrana vpliva na možgane

Morda vas zanima tudi: Zdravilni učinki aloe vere in kaj se zgodi, če vsak dan pijemo njen sok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)