Novi dokazi: Tako mediteranska prehrana vpliva na možgane

Mediteranska prehrana ne vpliva pozitivno le na zdravje srca, temveč tudi na zdravje možganov.

25.4.2023 ob 10:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Novi dokazi: Tako mediteranska prehrana vpliva na možgane

Mediteranski način prehranjevanja lahko tveganje za bolezni srca pri ženskah zniža za 24 odstotkov, kažejo raziskave.

Takšen način prehranjevanja je povezan s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje, je pa nedavno opravljena študija izpostavila še enega, do sedaj neznanega, to je nižje tveganje za pojav demence. 

Najprej o zdravju srca

V zaključkih študije, objavljenih v reviji Heart, so bili združeni rezultati predhodnih raziskav na to temo, v katerih so sodelovale ženske, ki so se prehranjevale po principu mediteranske diete. Znanstveniki so pri njih spremljali tveganje za srčne bolezni in prezgodnjo smrt.

V skupini je sodelovalo 720.000 žensk, zdravje srca in ožilja so strokovnjaki v povprečju opazovali 12 let in pol.

Ekipa znanstvenikov z univerze Sydney je v obsežni analizi ugotovila, da je bilo pri ženskah, ki so dosledno sledile mediteranskemu načinu prehranjevanja, tveganje za srčne bolezni za 24 odstotkov nižje kot pri ženskah, ki niso zagovarjale tega načina.

Prav tako je bilo pri prvih za 23 odstotkov nižje tveganje za prezgodnjo smrt.

"Ugotovili smo, da je mediteranska prehrana zelo koristna za ženske, saj jih varuje tako pred boleznimi srca kot pred prezgodnjo smrtjo," so v zaključku zapisali znanstveniki.

Prehranska strokovnjakinja z britanskega društva Srce (British Heart) Victoria Taylor je pojasnila, da je bilo že od nekdaj znano, da prehrana mediteranskega tipa pozitivno vpliva na zdravje srca.

Srčne bolezni prizadenejo tudi ženske

"Srčne bolezni so se nekdaj smatrale kot moška težava, a samo v Veliki Britaniji zaradi njih letno umre dvakrat več žensk kot za rakom dojke."

Peera Sathawirawong/Gettyimages

"Takšne raziskave, v katerih ločeno proučujemo moško in žensko populacijo, so ključne za izboljšanje in za varovanje ženskega zdravja," je povedala Taylorjeva in ob tem opozorila, da je ne glede na spol mediteranska prehrana ena ključnih sestavin zdravega načina življenja.

Pri obeh spolih namreč zniža tveganje za srčne bolezni, za bolezni ožilja, za sladkorno bolezen, za diabetes tipa 2, za debelost, povišan holesterol in za visok krvni tlak.

Preprosto ji je slediti

Uživajte veliko sadja, zelenjave, stročnic, rib, morskih plodov, olivnega olja, malo mlečnih izdelkov in malo rdečega mesa in se dosledno izogibajte predelanim mesninam ter vnaprej pripravljenim jedem.

Pomembno je tudi kar najbolj zmanjšati vnos soli in predelanega sladkorja.

Nižje tveganje za demenco

V od prej omenjeni ločeni raziskavi o pozitivnih učinkih mediteranske prehrane na zdravje, ki je potekala na univerzi Newcastle, pa se je izkazalo, da je pri osebah, ki sledijo temu načinu prehranjevanja, za 23 odstotkov nižje tveganje za demenco v primerjavi s tistimi, ki se ne prehranjujejo po tem konceptu.

Znanstveniki so na podlagi tega zaključili, da lahko uživanje določene hrane ublaži tveganje za to nevrodegenerativno motnjo ne glede na genske predispozicije.

Rezultate omenjene študije so objavili v časopisu BMC Medicine, v njej je sodelovalo 60.000 posameznikov iz britanske Biobanke, internetne baze medicinskih podatkov in evidence podatkov o načinu življenja, v katero je skupno vključenih več kot pol milijona Britancev.

Povzeto po portalu Zadovoljna.hr

Preberite še: Pozor, vsi ne smejo jesti česna (pet oseb, ki se mu morajo izogibati)

Morda vas zanima tudi: Neverjetni zdravilni učinki ajde, raziskave pokazale, da preprečuje nastanek raka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)