6.3.2022 ob 7:20 | Foto: Rido Franz/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Zelenjava je s številnih vidikov zdravju prijazna, a uživanje veliko tovrstne hrane naj za ohranjanje zdravja srca ne bi bilo dovolj, je pokazala velika britanska raziskava.
Kajti na delovanje naše neutrudne črpalke imajo veliko večji vpliv prehrana na sploh, količina vadbe ter stil življenja. Znanstveniki ob tem poudarjajo, da ima zelenjava kljub povedanemu velik vpliv na zdravje, med drugim preprečuje mnoge bolezni ter niža tudi tveganje za številne oblike raka.
Študijo, ki je dokazala, da zelenjava sama po sebi ni dovolj za zdravo srce, so v sodelovanju izvedle univerze Oxford, Bristol in kitajska univerza Hong Kong. Vanjo je bilo vključenih skoraj 400.000 posameznikov. Ti so izpolnjevali vprašalnik o njihovi prehrani, kjer so navajali tudi, koliko kuhane ali surove zelenjave pojedo na dan.
V povprečju so sodelujoči povedali, da dnevno pojedo dve zvrhani žlici surove in tri žlice kuhane zelenjave, torej skupno pet žlic.
Ob tem so znanstveniki 12 let spremljali še njihovo zdravje srca, natančneje težave z njim in sprejeme v bolnišnico.
Čeprav je bilo tveganje za bolezni srca pri osebah, ki so jedle več zelenjave, zlasti surove, za 15 odstotkov nižje kot pri osebah, ki so je jedle manj, so strokovnjaki dejali, da vseh razlogov za to ne gre pripisati zgolj uživanju te.
Velik vpliv so namreč imeli tudi drugi dejavniki, denimo ne kajenje, količina alkohola, narava dela, višina zaslužka in način prehranjevanja na sploh. Posledično so izvajalci zaključili, da niso našli dokazov, da bi zelenjava sama po sebi varovala zdravje srca.
Ben Lacey z univerze Oxford je ob tem dejal: "To je pomembno spoznanje, saj se vedno trudimo odkrivati, kaj vse, zlasti pa, kako prehrana vpliva na zdravje srca in ožilja."
Naveed Sattar, profesor metabolične medicine z univerze Glasgow se s tem ne strinja v celoti, saj je prepričan, da uživanje z vlakninami bogate hrane, kamor sodi zelenjava, nedvomno vpliva na zdravje srca in niža tveganje za srčne bolezni.
Meni, da so rezultati študije vprašljivi in ne bi smeli izničiti splošno znanega nasveta, da bi na dan morali zaužiti pet porciji sadja ali zelenjave:
"Mislim, da še vedno podcenjujemo vpliv tega nasveta in njegov učinek na splošno zdravje."
Zdravniki in prehranski strokovnjaki navajajo, da sta sadje in zelenjava odlična vira vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi. Med drugim vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo, nižajo tveganje za raka debelega črevesja ter druge oblike raka.
Sadje in zelenjava sta v vsakem primeru nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane. Ob tem sta energijsko skopi in ne povzročata pridobivanja odvečnih kilogramov.
Drugi strokovnjaki prav tako dvomijo v kredibilnost raziskave. Zlasti z vidika, da so osebe, ki so sodelovale, podatke o prehrani vnašale same, pri tem pogosto pride do napak.
Kot je povedla tudi profesorica Janet Cade z univerze Leeds, ne glede na vse ostaja dejstvo, da zelenjava je zdrava. Nekatera je boljša surova, druga kuhana in z dodatkom malo olja, v vsakem primeru v prehrani sodobnega človeka ne sme manjkati.
Povzeto po portali msn.com
Preberite še: Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje
Morda vas zanima tudi: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati
oddajte komentar