Drobna sprememba za zdravo srce

Za zdravje srca bi morale ženske večino energije zaužiti v zgodnejših urah dneva.

26.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Drobna sprememba za zdravo srce

Rezultati nove raziskave opozarjajo, da bi morale ženske z namenom varovanja zdravja srca večino energije s prehrano zaužiti v zgodnejših urah dneva.

Strokovnjaki so namreč odkrili, da so dejavniki tveganja za srčne bolezni znatno višji pri pripadnicah nežnejšega spola, ki večino hrane zaužijejo po šesti uri zvečer, ogroženost se še poveča, kadar glavnino energije v telo vnesejo po osmi zvečer.

Pot do spoznanja

Z namenom ugotoviti, kako pozni večerni obroki vplivajo na zdravje srca, so znanstveniki z medicinskega centra univerze Kolumbija k sodelovanju povabili 112 pripadnic nežnejšega spola povprečne starosti 33 let. V prvem koraku so ocenili njihovo zdravje in življenjski slog. Pri tem so se osredotočili na zdravje srca, na kadilske navade, na fizično aktivnost ter preverili raven holesterola in krvni tlak.

Večina sodelujočih je večji delež hrane zaužila po 18. uri, a zdravje njihovega srca je bilo bolj ogroženo v primerjavi z manjšino, ki je glavni delež energije dobila v zgodnejših urah dneva.

 

Telo ima svoj ritem

"Tako ženske, kot moški, ki glavni obrok jedo v poznih večernih urah, rušijo naravni bioritem telesa. Ljudje bi morali slediti 24-urnemu dnevnem ciklusu svetlobe in teme, kar pomeni, da podnevi jemo in smo aktivni, ponoči pa počivamo,"  je povedala avtorica raziskave Nour Makarem in dodala:

"Številne delovne in družinske obveznosti, čas, ki ga namenjamo vožnji na delo in z dela domov ter druge dejavnosti, povezane s sodobnim načinom življenja, velikokrat onemogočajo, da bi jedli v primernem času in pogosto čas za obilen obrok nastopi šele pozno zvečer ali ponoči, s tem pa je oviran naravni bioritem telesa ter je posledično ogroženo zdravje srca."

Čeprav Makaremova s kolegi še ni uspela določiti optimalne količine energije, ki jih je še dovoljeno zaužiti po 18. uri, se njeno priporočilo glasi, da to ne bi smelo preseči 30 odstotkov celotnega dnevnega vnosa.

Glede na smernice, ki jih navaja Today, bi ženske morale dnevno zaužiti od 6700 do 10.000 džulov (1600 do 2400 kalorij), moški od 8300 do 12.500 džulov (2000 do 3000 kalorij).

Mala sprememba za zdravo srce

 "Dobra novica pri tem je, da je z drobno spremembo, kot je drugačna razporeditev dnevnih obrokov, mogoče v sorazmerno kratkem času znižati tveganje za srčne bolezni," je zaključila znanstvenica.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Zakaj ob kihanju zaželimo 'na zdravje' in ali se nam takrat res ustavi srce

Morda vas zanima tudi: 9 izjemnih učinkov kokosove vode


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)