Probiotike bi morali uživati v tem delu dneva

Pravočasno jemanje probiotikov omogoča maksimalen izkoristek teh snov.

7.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Probiotike bi morali uživati v tem delu dneva

Probiotiki so koristni mikroorganizmi, ki ne zagotavljajo le dobre prebave, temveč med drugim vplivajo tudi na odpornost in s tem na splošno zdravje. Njihov najboljši vir so fermentirana živila, denimo kislo zelje, jogurt, kefir, kombuša, v nekaterih primerih pa so dobrodošli tudi v obliki dodatkov prehrani.

Zlasti, kadar ste soočeni s katero od prebavnih težav: bruhanje, driska, zaprtje ali kadar ste zaradi bakterijske okužbe primorani jemati antibiotike.

Pred jemanjem probiotičnih dodatkov prehrani se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, ki bo svetoval najprimernejše. In ko se boste z njimi založili, upoštevajte tudi dejstvo, da obstaja del dneva, v katerem je najbolje zaužiti priporočeni odmerek.

Kako dolgo jemati probiotike?

"Dokler jemljete antibiotike oziroma dokler se prebavne težave ne umirijo, je treba probiotike prehrani dodajati vsak dan," je za Women's Health povedala dietologinja Tamara Freuman. Kajti ti po njenih besedah ne ostanejo v organizmu, temveč se z blatom izločijo.

Kdaj je najboljši čas?

"Idealni čas za jemanje probiotikov je zvečer pred spanjem. Prebavila ponoči delujejo z zmanjšano močjo in tako lahko probiotične kulture v organizmu ostanejo celo noč ter tam opravljajo svojo nalogo," svetuje gastroenterologinja Patricia Raymind.

Jih je primerno kombinirati z drugimi zdravili?

Četudi antibiotike ali druga zdravila uživate zjutraj, je s probiotiki pametno počakati do večera. Kajti, kot rečeno, bodo tako dobre bakterije v organizmu ostale dlje in bodo imele na prebavila ter na zdravje na sploh, najboljši učinek.

Skratka: Najbolje je prehranske nadomestke s probiotiki uživati pred spanjem. Preden se odločite zanje, pa se posvetujte z zdravnikom, ki bo glede na vaše zdravstveno stanje in način prehranjevanja presodil, ali jih je sploh smiselno dodajati prehrani.

Preberite še: Za močan imunski sistem: domač grški jogurt (recept)

Morda vas zanima tudi: Sedem živil, ki škodujejo in šest takšnih, ki koristijo prebavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)