Kombuča in vodni kefir: naša favorita med zdravimi (in okusnimi) osvežilnimi pijačami

Spoznajte pijači, ki blagodejno vplivata na uravnavanje prebave, krepita imunski sistem, sta bogat vir probiotikov in antioksidantov ter hkrati odlično odžejata.

24.6.2019 ob 9:26

komucha_vodni_kefir_naslovna.jpeg

Na področju fermentiranih izdelkov je med Slovenci zagotovo najbolj poznan mlečni kefir. Fermentiran mlečni izdelek, ki nastane z dodajanjem kefirjevih zrn, ki so (kot navaja NIJZ) zelo kompleksna in spremenljiva simbiotska mikrobna združba kvasovk, mlečnokislinskih in ostalih bakterij, ujeta v mešanico polisaharidov in beljakovin.

Kombuča in vodni kefir nastaneta zelo podobno, le da se pri napitku iz kombuče uporablja kombučina goba, ki jo tvorijo ocetnokislinske bakterije in glive kvasovke, in ki jo (če se priprave napitka lotimo sami) dodamo različnim čajem in drugim napitkom.

Kombuča in vodni kefir, ki vsebujeta značilne mehurčke, ki nastanejo ob fermentaciji, sodita v segment žive hrane. Z rednim uživanjem tovrstnih napitkov blagodejno vplivamo na metabolizem, posledično pa z vnosom prijaznih mikroorganizmov, ki se razvijejo v postopku fermentacije, krepimo imunski sistem in vsesplošno dobro počutje.

Obe pijači lahko uživamo vsak dan in sta lahko zdrav nadomestek sladkanim gaziranim pijačam.

Kot rečeno si lahko to zdravo in okusno fermentirano pijačo pripravite sami ali posežete po že pripravljenih izdelkih, med katerimi so nekateri zelo izbranega (in dobrega) okusa. Med drugim so se izdelave teh osvežilnih pijač lotili tudi v slovenskem podjetju Ayatana, ki je pred kratkim predstavilo štiri nove okuse.

V segmentu kombuče, fermentiranega napitka na osnovi črnega čaja, so ustvarili dva okusa: kombucha šipek in kombucha hmelj, ki v svoje značilne mehurčke lovi aromatičen slovenski avtohtoni hmelj iz Savinjske doline. Vodni kefir, prvi tovrstni izdelek na našem trgu, pa je fermentirani napitek na osnovi vode in prihaja v dveh okusih: vodni kefir ingver ter vodni kefir malina, timijan in solni cvet iz Sečoveljskih solin.

Ayatana-30.jpg

"Ponosna sem, da smo v dobrem letu razvili kakovostna izdelka, ki se lahko postavita ob bok tujim znamkam kombuche in vodnega kefirja. Lasten razvoj in postavitev proizvodne linije v Lescah, izbira kakovostnih lokalnih in regionalnih sestavin preverjenih dobaviteljev ter nadzor nad kakovostjo vsake stekleničke, ki jo preverja ekipa izkušenih strokovnjakov fermentacije, zagotavlja zgodbo prefinjenih okusov,"  je na predstavitvi novih okusov povedala ustanoviteljica in lastnica podjetja Aleksandra Grilc Tomažin.

Če se boste izdelave napitkov lotili sami ali če boste posegli po pripravljenih pijačah, v vsakem primeru bodo vaše brbončice (in vaša prebava) predle od zadovoljstva.

Napitkom lahko dodate tudi zelišča in/ali semena in jih še dodatno izboljšate. Aleksandra je z nami delila naslednji recept, za katerega potrebujete:

- Ayatana vodni kefir malina, timijan in solni cvet
- sok ene limete
- liste sveže mete
- 1/2 čajne žličke chia semen
- kocke ledu

Malinada_vodni_kefir_Lovro_Rozina.jpg

Vse sestavine nežno vmešajte v kozarec, čisto na koncu primešajte še chia semena. Namesto žličke, s katero zazibate chia semena, lahko izberete vejico timijana. Če si želite stopiti iz klasike, pa lahko dodate še ščep solnega cveta in sveže maline. Svetujemo še, da jo spijete, preden se chia semena "napihnejo".


Pripravila: Špela Sila
Foto: Unsplash in promocijsko gradivo

Preberite še: Zakaj sem magnet za komarje? (VIDEO) in Nov trik za lupljenje česna, ki je obnorel splet (VIDEO)

Priporočamo tudi: Presenečeni boste, kako ta sestavina izboljša stepeno smetano


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)