3.6.2015 ob 10:00
Nova raziskava univerze Pensilvanija dokazuje, da uživanje orehov takoj zaščiti telo pred srčnimi boleznimi.
Takojšnje izboljšanje
Znanstveniki so pri sodelujočih že v štirih urah po zaužitju zgolj petih plodov zaznali znatno izboljšanje ravni holesterola v krvi in boljšo fleksibilnost krvnih žil, kar pomaga pretoku krvi ter tako varuje pred krvnimi strdki. Učinki so bili enaki po zaužitju tako celih plodov kot pri pitju orehovega olja. Raziskava dokazuje tudi, da bi redno uživanje orehov trajno ščitilo pred boleznimi srca in ožilja.
"Zgolj peščico orehov ali tri žlice orehovega olja zaužijte štiri dni v tednu in verjetnost srčnih bolezni bo manjša," pravi dr. Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionizma na univerzi.
Vpliv
Da so orehi zdravi, je sicer že dolgo znano. Raziskava pa je prva izpostavila moč in pomen orehovega olja. Že po enem zaužitju tega se stanje v krvnih žilah po štirih urah izboljša. Pade namreč slab holesterol, stene žil pa postanejo prožnejše. Olje zlasti pozitivno vpliva na rast in obnovo endotelijskih celic. Gre za celice v stenah krvnih žil. Nanje pozitivno vplivajo zlasti maščobne kisline omega 3, rastlinski steroli in vitamin E. Vsi ti pa so tako v orehih kot tudi v njihovem olju.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar