Dilema, ki vas lahko stane zdravja

Je živilo, s katerega ste obrezali plesen, dobro pojesti? Mi imamo odgovor.

2.11.2015 ob 12:30

shutterstock_176924003.jpg

Vas kdaj zamika košček sira, salama ali pecivo, na katerem se že poznajo sledovi plesni? Morda ste plesen že kdaj obrezali in preostanek živila pojedli, pa ste se vprašali, če je to res pametno početje?


Že slediš Mični na Facebooku?

Kaj pravi stroka?

Znanstveniki menijo, da to nikakor ni dobra ideja in da bi morali celotno živilo, na katerem se je pojavila plesen, zavreči. Z nožem namreč odstranite le vidni del, a tisto, kar predstavlja tveganje za zdravje, pa ostane očem skrito.

shutterstock_231281314.jpg

Niso vse enake

"Večina plesni sicer zdravju ni nevarnih. Obstajajo celo plemenite, ki obogatijo okus jedi, zlasti sirov. A te so gojene in preverjeno neškodljive. Za razliko od tistih, ki se na hrani pojavijo same in so lahko zelo nevarne," pravi Nadine Shaw, ameriška strokovnjakinja z agrokulturo.

Če namreč plesen vsebuje mikrotoksine, je velika verjetnost, da bo izzvala alergijske reakcije in težave z dihanjem. Toksične plesni pa se najpogosteje pojavljajo na lupinastih plodovih, jabolkih, žitih in na zeleni.

Torej ...

Če ste pozabili na košček sira, potice, kruha ali salame in se je na njem razvila plesne, nikar ne pojejte niti dela, ki je na videz še zdrav. Zavrzite vse, naslednjič pa bolj pazite na živila, zlasti na to, za koliko časa jih hranite v hladilniku.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)