28.9.2015 ob 8:15
Če tedaj, ko bi nekaj grizljali, kolebate med čipsom in arašidi, se odločite za slednje. Kajti z njimi boste telesu zagotovili tudi zdrave snovi. Ti zemeljski oreščki namreč vsebujejo številne vitamine in minerale, vključno vitamine B kompleksa, vitamin E, kalcij, magnezij, železo, cink, mangan ter tudi koencim Q10 in antioksidant resvetarol, ki podaljšuje tako življenje kot mladost.
Prigrizek, ki zdravi
Zaradi vseh teh sestavin arašidi izboljšujejo spomin in sluh, pozitivno vplivajo na spolno potenco, zagotavljajo sijaj lasem in pomirjajo živčni sistem.
Strokovnjaki domnevajo, da je z zmernim uživanjem arašidov mogoče znižati tveganje za srčno žilne in sladkorno bolezen. Med drugim gre za to zahvala visokemu deležu antioksidantov, fitonutrientov in dietnih vlaknin.
Še eno zanimivo dejstvo
Čeprav veljajo ti lupinasti plodovi za visoko kalorično živilo pri ljudeh, ki jih zmerno uživajo vsak dan, znižujejo tveganje za prekomerno težo. Z grizljanjem se namreč ustvarja občutek sitosti, ki je dolgo prisoten ter tako blaži potrebo po drugi hrani.
Termična obdelava jim ne škoduje
S kuhanjem, pečenjem in praženjem arašidi ne izgubijo hranljivih snovi. Kuhanim v luščini se njihova antioksidativna vrednost celo poveča. Edino, kar jim ne govori v prid, je višek soli in nezdravo olje za pečenje.
Če si boste torej zmerno (približno pest na dan) privoščili tiste, ki so nesoljeni in nepraženi, boste svojemu zdravju storili veliko uslugo.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar