Zdrav nedeljski prigrizek: zelena

Že Hipokrat je priznaval zdravilne lastnosti zelene, ki je odlično nadomestilo slanih prigrizkov.

25.10.2015 ob 10:30

shutterstock_117005503.jpg

Zelena nedvomno sodi med rastline, ki jim ne posvečamo dovolj pozornosti in zato v naši prehrani nima mesta, ki si ga zasluži. Poglejte si pet razlogov, zakaj bi jo morali jesti večkrat. Zagotovo vas bodo prepričali.


Že slediš Mični na Facebooku?

Zaveznica vitke linije. Steblo zelene je v večini sestavljeno iz vode, te vsebuje kar 83 odstotkov. A kljub visoki vsebnosti vode zeleno odlikuje še visok delež vlaknin ter nizka energijska vrednost. V 100 gramih ima le 14 kalorij, poleg tega pa še 0,69 odstotkov beljakovin, 2,97 odstotkov ogljikovih hidratov in 0,17 odstotkov maščob.


Še več navdihov za zdrav prigrizek:

shutterstock_261313307.jpg

Namesto grisinov. Zelena je odličen prigrizek. Ne samo, da je zdrava in okusna, za žvečenje in presnovo njenih stebel telo porabi več kalorij, kot jih z njimi pravzaprav vnesemo v organizem.  

Bogastvo mineralov. Zelena vsebuje veliko magnezija, kalija in kalcija. Pozitiven učinek teh mineralov se odraža tudi na živčnem sistemu. Celo Hipokrat je sok zelene pripisoval živčnim bolnikom, saj dokazano pomirja.

Ščiti pred rakom. Nizozemski raziskovalci z univerze v Groningenu trdijo, da je snov, ki je prisotna tako v zeleni kot v peteršilju in se imenuje flavonoid apigenin, odlična v zaščiti in premagovanju levkemije.

Čisti telo. Zelena je izvrsten diuretik. Vsebuje kalij in natrij, ki uravnavata količino tekočine v telesu ter stimulirata proizvodnjo urina, krepita ledvične funkcije in ker zelena iz telesa učinkovito odpravlja strupe, preprečuje tudi nastanek ledvičnih kamnov.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)