Pogosta, a zelo nevarna napaka pri uživanju sadja in zelenjave

Obstaja napaka, ki jo pred uživanjem sadja ali zelenjave žal počne mnogo od nas.

23.11.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pogosta, a zelo nevarna napaka pri uživanju sadja in zelenjave

Morda je ob pogledu na jabolko, ki ga kupite v trgovini ali na tržnici res težko verjeti, da je bilo vsaj 30-krat poškropljeno s pesticidi. Samo v Evropi je več kot 290 različnih aktivnih sestavin, ki se jih sme uporabljati pri škropljenju sadja in zelenjave.

A vsega, kar je zdravju škodljivega na površini teh, se ne vidi in mnogi pozabijo, da je tam. Posledično so površni pri pranju pred uživanjem in namesto, da bi sadje temeljito oprali, sadež le obrišejo v krpo ali celo kar jopico, kar še zdaleč ni dovolj učinkovit način.

Kako res temeljito prati sadje in zelenjavo

Domala vsa živila, katera uživamo surova, je treba dobro sprati pod tekočo vodo. Pri tem je pomembna tudi temperatura te: hladna ni tako učinkovita, kot je topla, vendarle ne sme biti prevroča.

In sedaj prihaja najboljši nasvet: sadje (ter tudi zelenjavo) je najbolje namakati v mlačni vodi z dodatkom jedilne sode in kisa. Na liter vode dodajte približno žličko obojega. V koritu v mešanici sadje namakajte približno 15 minut. S tem bo s površine odstranjena velika večina pesticidov in druge umazanije. Tako namočene plodove splaknite pod tekočo vodo in nato posušite.

 

Res je, da je vedno mogoče kupiti organsko pridelano sadje ali zelenjavo. Na površini teh sicer ni pesticidov, a to ne pomeni, da jih pred uživanjem ni treba prati. Konec koncev gredo, preden pridejo do končnega kupca, skozi veliko rok.

Trdovratni pesticidi

A ne glede na to, kako temeljito se pere in briše sadeže, nikoli ni z njihove površine mogoče odstraniti čisto vseh ostankov pesticidov. Glede ne raziskavo nemške univerze Albstadt-Sigmaringen, nekaj teh v vsakem primeru ostane na površini. Kot pa so zapisali strokovnjaki, te količine niso zdravju ne škodljive in ne koristne. V določenih primerih sredstva prodrejo celo pod olupek.

Bi jih zato morali lupiti?

Povedano na kratko: ne. Kajti največ hranljivih in zdravih snovi se skriva prav v olupku. Ko gre za jabolka, kar 70 odstotkov teh in je zato nedvomno bolje uživati neolupljene.

Kar pa zadeva sadeže, katerih olupkov ne jemo: mandarin, pomaranč, melon, ananasa …. Tudi te je treba pred lupljenjem oprati. V nasprotnem primeru se umazanija z lupine med lupljenjem in uživanjem prenese v notranjost.

Pa še to: tudi olupki teh niso vsi za na odpad. Olupke pomaranč, lubenice in banan, vse je dobro vključiti v prehrano, saj vsebujejo veliko zdravju prijaznih snovi. 

Povzeto po portalu Miss7.

Preberite še: Vsi pozitivni učinki pomaranč (in zakaj je dober tudi olupek)

Morda vas zanima tudi: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)