Male spremembe za veliko zdravja

Spoznajte male trike, s pomočjo katerih boste iz sadja in zelenjave izvlekli največ.

16.4.2016 ob 7:15

sadje2.jpg

Pazite, kako pripravljate zdrava živila. Od tega je namreč odvisno, koliko hranljivih snovi boste iz njih dobili. In ker male spremembe še kako vplivajo na kvaliteto življenja, poglejte kaj priporoča britanska strokovnjakinja s področja prehrane Naomi Haynes. Tu je nekaj njenih najbolj koristnih nasvetov.

Zdravju prijazne napotke poiščite tudi na  Facebooku.

Sadje in zelenjava sta najbolj zdravi surovi. To že veste. Največ vitaminov in mineralov se uniči med kuhanjem v vodi. Če brez termične obdelave ne gre, ju zato na kratko kuhajte na pari ali na hitro pogrejte v mikrovalovki. V obeh primerih zadržita več vitaminov in mineralov.

Čim večji koščki. Sadje in zelenjavo režite na čim večje koščke in na takšen način ohranite več hranljivih snovi.

sadje1.jpg

Uporabite vse. Če iz sadja delate sok, v sokovnik dodajte tudi peške, saj vsebujejo snovi, ki so koristne za naš organizem. 

Pravilno shranjevanje. Po nakupu solate oprano natrgajte  (ne narežite) na manjše koščke in jo največ en dan hranite v hladilniku. Tako bo začela sproščati močne antioksidante.

Pravi dodatki. Zelenjavo vedno uživajte z dodatkom maščobe. Denimo z olivnim oljem ali sirom. Maščoba namreč omogoča absorbcijo v maščobi topnih vitaminov, ki jih telo sicer ne more izkoristiti. 

Krompir vedno kuhajte v olupku. Tako bo ohranil več v njem prisotnih hranljivih snovi, med drugim tudi železa in vitamina C.

Sadje in zelenjavo perite pod curkom vode. Ne namakajte ju v vodi, saj se s tem izgubi velik delež vitaminov in mineralov. 

solata.jpg

Izogibajte se raznim prelivom za solate. Raje uporabljajte samo olivno olje in jabolčni kis. 

Pravi dodatki. Čim več jedi oplemenitite s črnim poprom, saj telesu pomaga izkoriščati hranljive snovi. 

Malo počakajte. Ko česen nasekljate, pred uživanjem ali dodajanjem jedem počakajte deset minut. Tedaj se namreč v njem tvori zdravilna snov, alicin.


Prava družba. Z železom bogato hrano vedno jejte v kombinaciji z živili, ki vsebujejo  vitamin C. Ta pospešuje absorbcijo tega elementa.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)