Sadje z najvišjim in najnižjim deležem sladkorja

Sadni sladkor je bolj zdrav od rafiniranega, kljub temu je dobro vedeti, koliko ga z darovi narave vnašamo v telo.

27.9.2015 ob 6:30

grozdje_shutterstock_155321138.jpg

Naraven sladkor, ki se nahaja v sadju je vsekakor bolj zdrav in telesu prijaznejši od onega, ki je živilom umetno dodan.

Že slediš Mični na Facebooku?

A vendarle gre za sladkor in dobro je vedeti, koliko ga s katero koli hrano vnašamo v telo. Prav zato nizamo seznam petih s sladkorjem najbolj bogatih in z njim najbolj skopih sadežev.

S sladkorjem najbolj bogati sadeži

Liči ali azijska češnja. V približno 130 gramih tega sadeža se skriva 29 gramov sladkorja. Sicer je liči izjemno bogat z vitamini in antioksidanti, a vendarle ga je primerno uživati zmerno.

Fige. Do 27 gramov sladkorja se nahaja v 130 gramih fig. Kljub temu so zelo zdrave, saj vsebujejo veliko vlaknin in kalija. A tudi z njimi ne gre pretiravati.

Mango. V 130 gramih tega eksotičnega sadeža je približno 23 gramov sladkorja. Res pa je, da je izjemno bogat tudi z vitaminom A in tako skrbi za zdravje oči in kože.

Češnje. V 130 gramih češenj se skriva 18 gramov sladkorja in približno 100 kalorij. Primerne so zlasti pred spanjem, saj veljajo za enega redkih naravnih virov melatonina, hormona, ki pomaga uravnavati ciklus spanja.

Grozdje. Tako črno kot belo grozdje je sladkorjem dokaj bogato in ga v 130 gramih skrivata približno 15 gramov. Na drugi strani pa je zlasti temno grozdje bogato z antioksidanti, obe vrsti pa vsebujete veliko vitaminov in vlaknin.

Sadje z najnižjim deležem sladkorja

Avokado. V enem povprečno velikem avokadu se nahaja komaj gram sladkorja. Poleg tega vsebuje veliko zdravih maščob, ki pomagajo pri varovanju zdravja,  zlasti pri skrbi za srce in ožilje.

Brusnice. V 130 gramih brusnic so zgolj štirje grami sladkorja. In še ena njihova pozitivna plat: brusnice so odlične za varovanje zdravja sečil.

Maline. En od najbolj priljubljenih dodatkov smoothijem v svojih 130 gramih skriva komaj pet gramov sladkorja. Ob tem so maline izjemno bogate z vlakninami in za dolgo časa ohranijo sitost.

Robide. V 130 gramih robid je približno sedem gramov sladkorja. Z njimi lahko mirne duše pretiravate, pa naj bodo sveže ali zamrznjene.

Jagode. Približno sedem gramov sladkorja in 85 mg vitamina C (priporočen dnevni vnos je 75 mg) je v 130 gramih jagod. V času, ko svežih ni na voljo, se razvajajte s tistimi iz zamrzovalne skrinje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)