2.9.2016 ob 8:00
Mika vas, da bi prezrele, morda že malce nagnite sadeže, ki kazijo videz vaše posode s sadjem ali zasedajo dragocen prostor v hladilniku, zavrgli. A to, da jagodičevje, banane in melone že na pogled niso več sveži ne pomeni, da niso užitni. Le vedeti morate, kako z njimi oplemenititi jedilnik. Če nimate idej, vam jih mi nizamo pet.
Nam že sledite na Facebooku?
Predpriprave za smuti
Ker ga obožujete, si ga večkrat privoščite. Prav zrelo sadje je kot nalašč za pripravo tega okusnega in zdravega napitka. Če je sadežev preveč, da bi uporabili vse na enkrat, breskve, banane, mango, marelice, hruške in podobno narežite na koščke, mešanice teh pospravite v vrečke, vrečke pa v zamrzovalnik. Ko bo naslednjič čas za tekoči obrok, vsebino ene od njih samo stresite v blender, ga vklopite in kot bi mignili bo smuti pripravljen.
Pecite
Seveda imate radi avokado in vedno je kakšen v vaši kuhinji. A zadnjič ste pretiravali, jih kupili preveč in nekoč zeleni sadeži so postali rjavi. Ne razmišljajte o tem, da bi jih zavrgli, raje jih uporabite za pripravo peciv, katerih sestavina sta sicer maslo ali olje. Polovico skodelice maščobe nadomesti en zrel avokado, ki ga lahko, če vam trenutno ni do peke, očiščenega in narezanega na koščke pospravite tudi v zamrzovalnik. Uporabili ga boste, ko boste pri volji.
Že zvečer iz njih pripravite zajtrk
Jagodičevje, ki je tik pred tem, da propade, zmečkajte z vilicami, dodajte žličko vode in žličko čia semen. Čez noč vse skupaj postavite v hladilnik, zjutraj pa vas bo pričakala sveža marmelada, ki se bo odlično podala k polnozrnatemu kruhu.
Oplemenitite vodo
Prezrelo sadje narežite na koščke in jih stresite v steklenico, steklen kozarec ali steklen vrč. Prilijte vodo in tako napolnjeno embalažo vsaj za čez noč postavite v hladilnik. Voda se bo navdala z okusom in odlična pijača bo kot nalašč, da pogasi vašo žejo ter vas hkrati navda z vitamini.
Sladoledne lučke
Prezrele sadeže stresite v blender, dodajte malce kokosovega mleka in vsebino zmešajte. To nalijte v kalupe za lučke ter jih postavite v zamrzovalnik. Čez nekaj ur se boste lahko razvajali z okusnim, sočnim in zdravim domačim sladoledom, v katerega ste spremenili sadje, ki ste ga sprva nameravali zavreči. Priznati si boste morali, da bi to res bila velika škoda.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar