Podaljšajte svežino jagodičevja

Če jih boste pravilno prali in skladiščili, se boste z njimi lahko sladkali dlje.

9.7.2015 ob 10:00

shutterstock_128927942.jpg

Če ste se kdaj vprašali, zakaj jagodičevje tako hitro napadeta plesen in gniloba, imamo odgovor: za to so krive spore in glive, ki imajo na vlažnih in mehkih jagodah, malinah, robidnicah, borovnicah ter podobnih zakladih narave idealne razmere za rast in razvoj.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Na srečo pa obstajajo zvijače, s katerimi je mogoče slastnemu jagodičevju podaljšati obstojnost in svežino. Tu je nekaj takšnih, ki vam bodo poleti zagotovo v pomoč.


Za še bolj sadno poletje preberite še:

shutterstock_201567653.jpg

Vedno v hladilniku

Ko jagodičevje prinesete domov, ga je priporočljivo takoj pospraviti v hladilnik - preden ga operete. Tako namreč ne bo vlažno, možnost, da bi se na njem pojavili gniloba ali plesen, pa bo manjša. Operite ga, tik preden se z njimi nameravate posladkati.

shutterstock_176042603.jpg

Kako ga prati

  • Če vam misel, da bi v hladilniku imeli neoprano hrano, ni po volji, jagodičevje operite v vodi, ki ste ji dodali malce alkoholnega kisa (pol decilitra kisa na liter vode). Ta bo uničil bakterije in preprečil razvoj plesni ter gnilobe.
  • Oprane sadeže na cedilu sperite s hladno vodo, da ne bi ostal okus po kisu.
  • Pred hrambo jih temeljito osušite. Najboljše bo, da jih stresete na papirnato brisačo in jih rahlo pokrijete s še enim kosom papirnate brisače.
  • Če imate sušilnik za solato, na njegovo dno položite papirnato brisačo, čeznjo usujte jagode in napravico dvakrat zavrtite.
  • Pospravite jih v odprto posodo, na njeno dno položite papirnato brisačo. Tako pripravljene bodo v hladilniku vzdržale kakšen dan dlje, vseeno pa jih v tednu dni pojejte.

Če menite, da zalogam v tednu dni ne boste kos, oprane raje zamrznite. Tudi zamrznjeno jagodičevje je povsem okusno in primerno za pripravo raznih napitkov ali slaščic.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)