4.6.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Zagotavljanje primerne količine vitamina D v telesu večina povezuje z bivanjem na soncu ali z jemanjem prehranskih dodatkov. V nameri zagotoviti si dovolj tega vitamina lahko pomagajo tudi jajca.
Jajca so en najboljših sicer redkih prehranskih virov vitamina D. V povprečno velikem ga je od 5 do 11 odstotkov dnevno potrebne količine, če torej za zajtrk pojeste dve jajci, z njima dobite od 10 do 22 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka tega vitamina.
Če bi radi z jajcem zaužili več vitamina D, morate pojesti celega in ne zgolj beljaka, v rumenjaku je namreč največ hranljivih in zdravih snovi.
"Res je, da je beljak dober vir beljakovin, a tisti, ki želijo s prehrano zaužiti več hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, morajo jesti tudi rumenjake," je povedala prehranska strokovnjakinja Lauren Manaker in dodala:
"V rumenjaku so pomembna hranila, brez njega telo ne more dobiti denimo vitamina D."
Torej samo jajce - niti dve - ne bosta dovolj, da bi zadovoljili dnevne potrebe telesa po vitaminu D, lahko pa pri tem močno pomagata. A treba je vedeti nekaj:
"Tako kot v telesu ljudi, tudi v telesu kokošk vitamin D nastaja pod vplivom sončnih žarkov. Več ga je torej v jajcih kokošk proste reje," je povedala Manakerjeva.
Zato pri nakupu ne bo odveč informacija, kje in kako so živali, katerih jajca so v embalaži, vzrejena.
Ne samo, da je nepogrešljiv za dobro mentalno zdravje, za dobro delovanje možganov, ključen je tudi za fizično zdravje, saj je njegova naloga uravnavanje presnove kalcija in fosfatov.
Če vitamina D ni dovolj, postanejo kosti mehke, mišice šibke, neizkoriščen kalcij pa se kopiči v sklepih in pride do kalcinacije. Vitamin D vpliva na razvoj, delovanje in ohranjanje mišičnih vlaken. Pomemben je za močno odpornost, varuje pred avtoimunskimi boleznimi, niža tveganje za visok krvni tlak in za nekatere oblike raka.
Osebe, ki imajo v krvi dovolj vitamina D, redkeje zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2 in za srčno-žilnimi boleznimi kot tisti, ki ga imajo manj.
Je zdravo vsak dan jesti jajca? Znanost že dolgo zavrača teorijo, da jajca nevarno povišujejo količino holesterola v krvi in so zato slaba za srce.
"Strokovnjaki navajajo, da je povsem varno na dan pojesti dve jajci. S tem zdravje srca ne bo ogroženo. Previdnejši naj bodo le tisti, ki imajo težave s povišanim holesterolom in zdravjem srca, ti naj se o količini zaužitih jajc posvetujejo z zdravnikom," opozarja Managerjeva.
Bi radi v prehrano vključili več jajc, nimate pa ideje kako?
Skratka, načinov, kako jesti več jajc je res veliko.
Povzeto po portalu The Healthy.com
Preberite še: Dve jajci za zajtrk ne zagotavljata dovolj beljakovin (dodajte jima to!)
Priporočamo vam: Štiri gospodinjska opravila, pri katerih lahko namesto čistila uporabite brivsko peno
Morda vas zanima tudi: Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi
oddajte komentar