Prehrana športnika: Kaj jesti pred vadbo in po njej

Enotna, vsemogočna športna prehrana ne obstaja.

10.5.2023 ob 6:20 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Nika Vistoropski Piše:

Nika Vistoropski

nika.vistoropski@delo.si

Prehrana športnika: Kaj jesti pred vadbo in po njej

Ali ste vedeli, da so se starodavni olimpijci prehranjevali v skladu s prevladujočimi prepričanji, Pitagora pa je bil, tako pravijo, zaslužen za to, da so športniki namesto tradicionalnih fig, žit in sira začeli uživati meso in hrano, bogato z beljakovinami?

Medtem sodobni športniki sledijo družbenim omrežjem, kjer vrhunsko zmogljivost povezujejo z vegansko, paleo in keto prehrano s čim manj ogljikovimi hidrati. V nasprotju z bitko za popoln jedilnik sodobna športna prehrana podpira raznolikost prehranjevalnih praks in upošteva individualne potrebe.

Kljub trdnemu prepričanju o enotni, vsemogočni športni prehrani se raznolikost v prehranjevanju uspešnih športnikov pojavlja zaradi specifičnosti presnovnih zahtev različnih športov, periodizacije treninga in tekmovalnih ciljev.

Prof. Louise M. Burke, športna dietetičarka z avstralske katoliške univerze, ki je sodelovala s številnimi elitnimi športnimi ekipami, in prof. John A. Hawley, direktor Inštituta Mary MacKillop za zdravstvene raziskave pri isti univerzi, sta v reviji Science objavila članek z naslovom Hitrejši, višji, močnejši: kaj je na jedilniku.

Med drugim sta zapisala, da so »ogljikovi hidrati pre­vladujoči in ključni substrat za delujoče mišice« in da »razpoložljivost ogljikovih hidratov namesto maščob prinaša zlate medalje«.

 

Torej bi morali športniki uživati ogljikove hid­rate? Če bi morali odgovor posplošiti na celoten športni svet in povedati, kakšen način prehranjevanja bo prinesel največ koristi za največ vrst športnikov, potem je odgovor pritrdilen.

Maščobe ali ogljikovi hidrati?

Med polemikami na področ­ju športne prehrane je največ hvale namenjene dietam z visoko vsebnostjo maščob. Ali dejansko izboljšajo zmog­ljivost, pa je odvisno od vrste tekmovanja. Pri dolgih tekmovanjih relativno nizke intenzivnosti, kot so ultramaratoni, lahko maščobe zagotovijo dovolj goriva.

Toda če želi nekdo na koncu sprintati, bo za ta napor potreboval ogljikove hidrate. Za intenzivnejše športne napore pa dejansko obstajajo dokazi, da prehrana z visoko vsebnostjo maščob poslabša zmogljivost.

V prej omenjeni raziskavi, v kateri so sodelovali vrhunski tekmovalci, so namreč ugotovili, da po prehrani z visoko vsebnost­jo maščob niso mogli tako intenzivno trenirati in so se njihovi tekmovalni rezultati poslabšali.

Beljakovine

Zanimiva tema so tudi beljakovine. Vemo, da večina športnikov potrebuje več beljakovin, kot je določeno v standardnih prehranskih priporočilih, saj pomagajo pri obnovi mišic.

Vendar s preučevanjem tega področja prav tako postaja jasno, kako pomembno je, da dovolj bel­jakovin uživajo tudi tisti, ki se s športom ne ukvarjajo tako strastno. Še posebno so beljakovine koristne za starejše, ki želijo ohraniti mišično maso.

Če rekreacijo jemljete izjemno resno, se pogovorite s športnim dietetikom, za vse druge veljajo splošna načela zdravega življenjskega sloga.

Preberite še: Seznam najboljših živil za hujšanje

Morda vas zanima tudi: Izjemni zdravilni učinki ječmenove trave, že mala količina dela čudeže


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)