Zanimiv poskus: En dvojček je bil vegan, drugi je jedel meso in zgodilo se je tole

Dvojčka sta se odločila za zanimiv poskus in pokazala, kako različna načina prehranjevanja delujeta na človeško telo.

2.3.2023 ob 6:05 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Zanimiv poskus: En dvojček je bil vegan, drugi je jedel meso in zgodilo se je tole

Veganski način prehranjevanja si vtira pot na vse več miz. Največkrat zato, ker naj bi bil bolj zdrav od običajnega, torej načina, ki vključuje tudi meso in druga živila živalskega izvora.

Pa je res takšen ali gre zgolj za modno muho?

Brata dvojčka, Hugo in Ross Turner sta se odločila odgovoriti na to vprašanje oziroma določiti, kako različna vrsta hrane vpliva na telo, poroča BBC.

V ta namen sta izvedla zanimiv eksperiment, ki je trajal 12 tednov, med njim je Hugo (na fotografijah levo) jedel samo vegansko hrano, njegov brat Ross pa je svoj prehrano obogatil z različnimi vrstami mesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Pri eksperimentu so jima pomagali profesorji z Univerzitertnega kraljevega kolidža v Londonu, ki so spremljali njun holesterol, telesno maščobo, težo in druge parametre.

Par je bil idealen za takšen poskus, saj sta Ross in Hugo enojajčna dvojčka. Ob natančno predpisani hrani sta imela tudi redne treninge vzdržljivosti pet do šestkrat na teden.

Enaka energijska vrednost

Brata sta kljub različnemu načinu prehranjevanja v telo vnesla enako količino energije, rezultati pa so bili po 12. tednih takšni: Hugo je imel na začetku 83, na koncu 82 kilogramov, holesterol je ob veganski prehrani padel, delež telesne maščobe se je znižal za en odstotek, prav tako je imel več energije, ki mu čez dan ni nihala, saj v njegovi krvi ni prihajajo do opaznejšega nihanja sladkorja.

Boljša je bila njegova koncentracija, se pa je, kot je povedal, opazno zmanjšal njegov libido.

Hugo je priznal, da je imel na začetku kar nekaj težav z vidika prilagajanja na takšen režim prehranjevanja, saj je hrepenel po mesu in siru, a se je sčasoma njegovo telo privadilo in ni več čutil želje po jedeh živalskega izvora.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Kar zadeva Rossa: na začetku poskusa je imel 79 kilogramov in 13 odstoten delež maščobe, med eksperimentom je pridobil štiri kilograme mišične mase in skoraj dva kilograma maščobe, študijo je zaključil s 85 kilogrami, njegov holesterol je vseskozi ostajal enak.

Strokovnjaki so proučevali tudi fekalne vzorce pred začetkom poskusa in po 12. tednih ter odkrili zanimive stvari. Veganska prehrana je močno zmanjšala raznolikost črevesnih bakterij, medtem ko je med mesno in mlečno dieto črevesna mikroflora ostala stabilna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Teoretično to pomeni, da bi bil lahko vegan Hugo bolj dovzeten za nekatere bolezni v primerjavi z Rossom. 

Turnerjeva sta ob zaključku poskusa povedala, da 12 tednov ni dolga doba in da bi lahko zdržala dlje, denimo pol leta ali celo leto ter tako pomagala do še verodostojnejših rezultatov in obsežnejših zaključkov.

Sta pa se med poskusom vseeno naučila veliko o rastlinski prehrani in bosta oba v svoje jedilnike vključila več živil rastlinskega izvora.

Brata sta sicer znana po ekstremnih podvigih, na katerih preizkušata svojo vzdržljivost in bi rada ugotovila tudi, kako bi veganska hrana vplivala na njune dosežke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Preberite še: 4 stvari, ki vas ovirajo pri tem, da bi živeli bolj zdravo

Morda vas zanima tudi: Podivjane cene, zdrava hrana in kaj (če sploh kaj) bomo jedli (Piše: Mateja Florjančič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)