Je margarina res veganska in bolj zdrava od masla?

Margarina je priljubljen nadomestek masla, poraja pa se vprašanje, če je res primerna tudi za vegane.

12.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je margarina res veganska in bolj zdrava od masla?

Maslo ali margarina? Vprašanje, ki se zastavlja mnogim, predvsem pa na slednjo prisegajo vegani. Kajti splošno znano je, da je maslo izdelano iz mlečne maščobe, medtem ko so osnovne sestavine margarine rastlinskega izvora. Pa je res primerna tudi za osebe, ki se izogibajo žvilom iz živalskega sveta? Odgovor na to vprašanje se glasi … odvisno.

Kaj sploh je margarina?

Večina ve, da je margarina maščobni namaz, ki po okusu spominja na maslo. To, kaj je komu bolj všeč, je stvar okusa, dejstvo pa je, da je margarina, povedano preprosto, emulgirana mešanica maščobe in tekočine.

Zgodovinsko gledano gre za snov, ki jo je leta 1869  na osnovi govejega loja izumil francoski kemik Henri Mêge-Mouriès. Z njo je prepričal na tekmovanju Napoleona III. zadnjega francoskega cesarja, katerega namen je bil odkriti primeren nadomestek masla.

 

Od tedaj pa do danes so se postopki izdelave spremenili, izpopolnili, margarina je postala bolj zdrava, brez dodanih trans maščob, ki so povezane z višjim tveganjem za srčna obolenja ter za druge težave z zdravjem. Proizvajalci so se namreč hitro odzvali na opozorila zdravstvene stroke in tovrstni izdelki, ki jih ponujajo na tržišču, so sestavljeni iz kombinacije rastlinskih olj, vode, soli ter konzervansov.

Po navedbah publikacije Harvard Healt, v najnovejših margarinah ni trans, je pa malo nasičenih in veliko nenasičenih maščob ter imajo visoko energijsko vrednost zato, tako kot z maslom, tudi z njimi ni dobro pretiravati.

S prehranskega vidika margarina vsebuje prav toliko maščob kot maslo, vendar manj holesterola in nasičenih maščobnih kislin.

Je margarina veganska?

Odgovor: ne vedno.

Po definiciji ameriškega urada za zdravila in prehrano (FDA) je to emulzija, ki vsebuje najmanj 80 odstotkov maščobe, pridobljene iz užitnih rastlinskih, 20 odstotkov pa je lahko živalskih maščob.

Predpisi torej ne določajo, da mora biti margarina narejena zgolj iz rastlinskih olj in tudi tista, ki je v 90. odstotkih sestavljena na rastlinski osnovi, ima v sebi lahko nevegansko komponento. (Namig: mastne namaze lahko emulgiramo z vodo ... ali mlekom.)

Skratka, margarina sama po sebi ne obljublja, da v njej ni živalskih maščob zato vegani: berite deklaracije oziroma na kruh raje namažite zmečkan avokado, kikirikijevo ali maslo iz katere druge vrste oreščkov.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: Sobotni zajtrk: Ovsena kaša s kikirikijevim maslom

Morda vas zanima tudi: Zdravi prigrizki, ki jih je pametno imeti vedno pri roki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)