Kako z nasičenimi maščobami bogata hrana vpliva na možgane

Že zgolj en z nasičenimi maščobami bogat obrok negativno vpliva na delovanje možganov.

23.6.2020 ob 5:50 | Foto: Rez-art/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako z nasičenimi maščobami bogata hrana vpliva na možgane

Znanstveniki z državne univerze Ohio so odkrili, da lahko po zaužitju energijsko in z nasičenimi maščobami bogatega obroka zbranost oziroma koncentracija znatno pade.

V raziskavi, ki je to dokazala, je sodelovalo 51 žensk. Reševale so računalniški test, s katerim so strokovnjaki preverjali njihovo pozornost, zbranost in odzivni čas. Prvič so test opravljale pred zaužitjem energijsko bogatega obroka, naslednjič pa potem, ko so se pogostile z zalogajem, ki je vseboval 60 gramov nasičenih maščob in 3800 džulov (930 kalorij).

Pet ur po obroku so bile znova postavljene pred miselni izziv in drugič v povprečju dosegle za 11 odstotkov slabše rezultate kot v prvem krogu. Upad umskih sposobnosti je bil najbolj opazen z vidika zbranosti.

Ne le dolgo, tudi kratkoročni učinki

"Večina prejšnjih poizvedb o učinkih nezdravih maščob na zdravje je bilo osredotočenih na dolgoročne posledice uživanja tovrstne hrane. Mi pa smo dokazali, da so negativne posledice občutne že zgolj po enem obroku," je povedala avtorica poizvedbe Annelise Madison in pojasnila:

"Povezava med nasičenimi maščobami in delovanjem možganov je jasna. Do nedavnega je bilo večkrat dokazano, da slabo vplivajo na telesno, mi pa smo dokazali, da so škodljive tudi mentalnemu zdravju. Vsi vemo, da depresija in tesnoba negativno vplivata na delovanje možganov, če se tem pridružijo še zdravju neprijazne maščobe, pa je učinek še izrazitejši in usodnejši."

Študija je bila objavljena v časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Preberite še: Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom

Morda vas zanima tudi: Naložba v prihodnost: tako lahko ohranite dober spomin


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)