Živila, ki pomagajo priti nazaj v formo

Spoznajte živila, ki bodo odpravila posledice uživanja prazničnih dobrot.

8.1.2016 ob 9:00

shutterstock_181951742.jpg

Med prazniki, ki so za nami, se najbrž niste ravno zadrževali. Posledice takšnih in drugačnih kulinaričnih užitkov pa se seveda poznajo na celi postavi, zlasti pa na trebuhu. Prav zato vam bo najbrž koristil seznam živil, ki vam bodo pomagala nazaj v predpraznično formo.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Poprova meta. Da bi kar najhitreje odpravili posledice prazničnega uživanja, si večkrat privoščite čaj poprove mete. Ta ne samo, da je prijetnega okusa, pospešuje tudi metabolizem in razgradnjo maščob, pravi Tamara Duker Freuman, nutricionistka  iz New Yorka.

Ovsena kaša. Zaradi težke, mastne in z vlakninami skope hrane, trpi vaša prebava, posledice pa so vidne tudi na trebuhu. Namesto potice in podobnih peciv si za zajtrk privoščite ovseno kašo in zadeve se bodo po mnenju nutricionistke hitro normalizirale. 

Peteršilj. Tudi zadrževanje vode v telesu je lahko posledica prazničnih dobrot. Kadar začutite, da ste zato napihnjeni in si težje zapnete pas, si pomagajte s peteršiljem, ki je znan diuretik, hkrati pa je bogat tudi z vitamini. Oplemenitite z njim jedi, ga dodajte smutijem ali kar tako grizljajte kakšno njegovo vejico.

Semena kumine. Od nekdaj učinkovit pripomoček za premagovanje vetrov in napihnjenosti. Ne samo, da pomagajo premagovati prebavne težave, so tudi naraven stimulator in pospešujejo potovanje hrane skozi prebavila. Vsak dan zato grizljajte semena kumine in kmalu se boste počutili bolje, prebavne težave pa bodo postale preteklost.

Ovsena kaša je odlična izbira za začetek dneva.

Banane. Praznična peciva, slana hrana in alkohol spodbujajo zadrževanje vode v telesu in tu zaradi vsebnosti kalija nastopijo banane. Pomagajo namreč tako pri uravnavanju krvnega tlaka kot pri odpravljanju odvečne tekočine iz telesa. Najbolje je z njimi začeti dan: pojejte celo ali jo dodajte smutiju.

Jogurt. Tudi porušeno ravnovesje bakterij je lahko krivo za slabo prebavo in s tem za širši pas. Rešitev za to težavo so probiotiki, ki prebavo povrnejo v normalno stanje, z njimi bogat pa je jogurt.  Vendar le navaden, brez dodatkov sladkorja. Če prisegate na sadnega, mu sadje (denimo že omenjene banane) dodajte doma. 

Voda. Kadar je vaše telo dehidrirano (in najbrž ste med prazniki nekoliko pozabili na vodo), zadržuje tekočino, vas pa pesti občutek napihnjenosti. Torej ne pozabite na primerno dehidracijo in vsak dan spijte vsaj osem kozarcev običajne vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.

Ingver. Lahko si privoščite rezine celega, lahko jih dodate limonadi ali iz njega pripravite čaj. Ne glede na to, v kakšni obliki boste zaužili ingver, odličen je za prebavo ter zato zaveznik lepega trebuha, pomaga pa tudi, če vas po prazničnih užitkih še vedno malce pesti slabost. 

Kokosova voda. Še en pripomoček, ki pomaga odpravljati posledice uživanja s soljo bogate hrane. Kalij v njej spodbuja izločanje tekočine iz organizma ter tako pripomore, da se malce napihnjen trebušček hitreje vrne v stanje pred prazniki.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)