Zdravstvene težave žensk, o katerih se premalo govori

Bolezni srca, neredne menstruacije in kronična vnetja so še vedno zapostavljena tema.

3.10.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zdravstvene težave žensk, o katerih se premalo govori

Diagnoze, ki jih po pregledu postavi zdravnik, so včasih res zastrašujoče. Neredko zato, ker se o njih premalo govori, pomanjkanje ali informacije iz napačnih virov pa so velikokrat vir strahov in negotovosti.

Kljub splošni ozaveščenosti na domala vseh življenjskih področjih nekatere težave žensk še vedno ostajajo na stranskem tiru. Tu je nekaj takšnih, o katerih preredko teče beseda.

Bolezni srca

Bolezni srca in ožilja so eden glavnih razlogov za smrtnost žensk, vendar se večina ne zaveda, kako visoko tveganje v bistvu predstavljajo zanje. Na žalost so ženske, zlasti mlajše od 50 let, ki se s simptomi srčne kapi obrnejo na zdravnika, še vedno obravnavane drugače od moških.

Velik delež tveganja za srčne bolezni je povezan z življenjskim slogom: preveč sedenja, premalo gibanja, nezdrava prehrana in prekomerna telesna teža.

Neredne menstruacije

Neredne menstruacije so največkrat posledica hormonskega neravnovesja ali drugih težav z zdravjem, ki vplivajo tudi na verjetnost za neplodnost.

Vendar jim ženske še vedno namenjajo premalo pozornosti, o njih ne obvestijo zdravnika ali ginekologa ali tudi po razkritju težave niso deležne primerne obravnave, kar osnovno težavo še poslabša.

Menstrualnim težavam se vse prevečkrat ne namenja prave pozornosti.

Kronična vnetna stanja

Med ženskami so avtoimunske bolezni pogostejše kot med moškimi, ne same in ne zdravniki pa bolečine, ki jo pogosto izzovejo, ne jemljejo dovolj resno.

Med odraslimi, ki jih prizadenejo ta stanja, je kar 80 odstotkov žensk, na prvih mestih so Kronova bolezen, revmatoidni artritis, ulcerozni kolitis in luskavica.

Anemija

Pri ženskah je slabokrvnost verjetnejša kot pri moških, kar je lahko posledica menstruacije. Slabokrvnost oziroma anemija pomeni premalo rdečih krvnih telesc v krvi, s tem v telesna tkiva in organe pride premalo kisika.

Kazalniki slabokrvnosti so vrtoglavica, hitra zadihanost in izčrpanost. Vse to so simptomi, ki jim večina ne namenja dovolj pozornosti in anemija posledično ni primerno zdravljena.

Stalna utrujenost je lahko posledica slabokrvnosti.

Glavoboli in migrena

85 odstotkov kroničnih bolnikov z migreno je žensk. Dejstvo, ki pogosto ostane spregledano z vidika prepoznavanja in zdravljenja razloga za glavobol.

Migrena je kronično stanje, ki ga ni mogoče pozdraviti, mogoče pa je dovolj hitro določiti naravo bolečine in jo s primernimi načini ublažiti. A le, kadar je prepoznan pravi razlog zanjo in migrena ni obravnavana kot običajen glavobol.

Povzeto po portalu yourtango.com

Preberite še: Avtizem in aspartam: Pitje dietnih pijač bi lahko bilo povezano z avtizmom pri dečkih

Morda vas zanima tudi: Neskončno strah me je samote. Kako naj si uredim vsakdan, da bo znosen?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)