1.10.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Neposrečen izbor živil lahko škoduje našemu telesu, saj povzroča slabost, bolezni prebavil ali nepremagljivo izčrpanost.
Tudi nekatere kombinacije z jajci. Slednja so nedvomno hranljivo in telesu ter počutju prijazno živilo, vsebujejo namreč veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in na drugi strani le malo ogljikovih hidratov.
Jajca so odlična kot samostojen obrok ali kot sestavina drugih jedi, lahko jih dodajamo mesu, solatam ali pijačam, ni jih pa primerno kombinirati z nekaterimi živili, kajti v družbi določenih na zdravje ali počutje ne vplivajo najbolje.
Katere so kombinacije, ki se jim je dobro izogibati?
Za mnoge priljubljena jed, zlasti za zajtrk. Vendar ta kombinacija praviloma nima pričakovanega učinka na jutranje prebujanje.
Res je, da hitro dvigne raven energije v telesu, a ta hitro tudi pade, posledično kakšno uro po zajtrku nastopi nepremagljiva utrujenost.
Kombinacija jajc s sojinim mlekom ovira absorpcijo beljakovin v telesu.
Zajtrk, ki vključuje kuhana ali pečena jajca in pravi čaj, je za mnoge idealen za začetek dneva, manj znano je, da lahko povzroči zaprtje.
Čeprav se jajca lahko brez skrbi kombinirajo z večino vrst mesa, prehranski strokovnjaki opozarjajo, da lahko zaužita s kunčjim izzovejo slabost in tudi bruhanje.
Sočasno uživanje jajc in kakijev lahko povzroči želodčne krče. Na splošno velja, da se je kombinaciji jajc in sadja bolje izogibati.
Prav tako niso priporočljive kombinacije jajc in sira, mleka ter jedi iz fižola. Tako kot v primeru sojinega mleka je tudi v teh ovirana absorpcija beljakovin.
Povzeto po portalu 24.sata.hr
Preberite še: Zakaj kraljica Elizabeta II. ni jedla krompirja (in ne jajc z belo lupino)
Morda vas zanima tudi: Večina ljudi ne zaužije dovolj te pomembne, a redke snovi, vsebujejo jo jajca
oddajte komentar