Zakaj kraljica Elizabeta II. ni jedla krompirja (in ne jajc z belo lupino)

Kraljica Elizabeta II. je pozno starost dočakala tudi po zaslugi načina prehranjevanja.

15.9.2023 ob 9:10 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Zakaj kraljica Elizabeta II. ni jedla krompirja (in ne jajc z belo lupino)

Če bi zidovi palač, za katerimi je bivala kraljica Elizabeta II., lahko spregovorili, bi povedali veliko zanimivih zgodb. Tudi o prehrani pokojne britanske monarhinje. So živila, ki jih zaradi statusa ali zaradi zdravja, nikoli ni jedla. Katera in zakaj so na tem seznamu, je izdal Darren McGrady, ki je bil 15 let chef v palači Buckingham.

Česen

Surova česen in čebula nista bila sprejemljiva. Ne samo zato, ker sta dokaj težka za želodec, temveč tudi, ker bi lahko povzročila slab zadah.

Testenine

Kraljica Elizabeta se je izogibala enostavnim ogljikovim hidratom, katerih vir so testenine iz bele moke. V obrokih so jih nadomeščale solate, ribe ali piščanec z veliko zelenjave.

Krompir

Še malo o izogibanju enostavnim ogljikovim hidratom: tudi krompirja zaradi njih ni bilo na njenem jedilniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Srednje pečeno meso

Ne glede na vrsto mesa, na krožniku bivše kraljice je to vedno moralo biti povsem pečeno.

Jajca z belo lupino

Prepričana je bila, da imajo jajca z rjavo lupino boljši okus od tistih z belo. Kuhana jajca so bila vsak dan sestavina zajtrka, a nikoli niso smela imeti belih lupin.

Skorja kruha

Njen najljubši sendvič je bil s tuno, majonezo, nekaj rezinami kislih kumar, masla in s ščepcem popra. Vendar … nikoli niso smeli biti postreženi s skorjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by halcon (@halcon1003)

Sladkan čaj

Čaj je bil za kraljico nepogrešljiva sestavina dneva, vedno le z mlekom in brez sladkorja.

Nesezonsko sadje

Elizabeta II. je jedla samo sezonsko sadje. Tako je pojasnil chef: "Nihče ni poskusil januarja na jedilnik vključiti jagode, kajti takoj bi sporočila v kuhinjo, naj ji ne strežemo gensko spremenjenih sadežev."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Školjke

Z namenom preprečevanja zastrupitve s hrano je kraljica Elizabeta II. v kuhinjah palač prepovedala pripravo morskih plodov. Teh prav tako ni jedla na sprejemih, kar je, če je človek veliko od doma, zelo pametna odločitev, je prepričan njen nekdanji butler.

Pašteta iz gosjih jeter

To je leta 2008 na jedilnikih v palačah prepovedal sedanji kralj Karel II. Slednji v namen zaščite živali. Kraljica se je pašteti foie gras izogibala, ker predstavlja visoko tveganje za zastrupitev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Cele banane

Seveda je kraljica jedla banane, a ne tako kot običajni smrtniki, z rokami, temveč z vilicami in nožem, s katerimi je odstranila olupek, sadež narezala na kolobarje in odstranila robna delčka.   

Vode iz pipe

Možnost zastrupitve je en največjih strahov članov kraljeve družine, v izogib temu ne pijejo vode iz pipe. Prav tako ne pijejo mineralnih vod znamk, ki jih ne poznajo, in ne vod v steklenicah brez certifikata kvalitete.

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Kruto življenje tašče kraljice Elizabete: Zdravil jo je celo Sigumund Freud

Morda vas zanima tudi: To nam je o britanski kraljici razkrila Slovenka, ki se je z njo srečala dvakrat


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)