Kruto življenje tašče kraljice Elizabete: Zdravil jo je celo Sigumund Freud

Mama princa Philipa je, čeprav je bila princesa, imela vse prej kot lepo življenje.

11.9.2023 ob 10:35 | Foto: Profimedia, Instagram | Avtor: M. FL.

Kruto življenje tašče kraljice Elizabete: Zdravil jo je celo Sigumund Freud

Ob prvi obletnici smrti kraljice Elizabete II. so se mnogi tako ali drugače spomnili najdlje vladajoče britanske monarhinje in podrobnosti iz njenega življenja.

Ena od njih je povezana s princem Philipom, možem kraljice, natančneje njegovo mamo, ki je bila vedno zavita v tančico skrivnosti. Njeno življenje, čeprav je bila princesa, je bilo vse prej kot lepo.

Zaznamovana že od rojstva

Princesa Alice Battenbergška se je leta 1885 rodila na gradu Windsor kot pravnukinja kraljice Viktorije. Od rojstva je bila gluha, a to ji kasneje v življenju ni predstavljalo velikih težav, saj se je naučila brati z ustnic. Najprej angleški in nemški jezik, po poroki še grščino in kasneje tudi francoščino.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Voljo do učenja je pri njej spodbujala babica: "Veste temu, da nas Alice ne sliši, ne smemo namenjati preveč pozornosti. Tako se bo lažje osredotočala in kasneje v življenju bolje znašla" je svetovala babica, po kateri je vnučka dobila ime.

Leta 1903 se je poročila z grškim in danskim princem Andrewom in se preselila v Atene. Alice je postala del zelo premožne družine in po nekaterih virih je samo za poroko od ruskega carja in carice dobila tiaro, katere vrednost bi danes znašala 14 milijonov dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by National Hellenic Museum (@hellenicmuseum)

Alice in Andrew, četrti sin grškega kralja Georgisa, sta imela pet otrok. Štiri deklice in enega fanta, kasnejšega moža kraljice Elizabete II.

Njun zakon ni bil idiličen, zaradi nasilnega in toksičnega obnašanja moža se je mama odločila edinega sina poslati na šolanje v Anglijo. Philip je tako že v zgodnjem otroštvu ostal sam, obkrožen z daljnimi sorodniki v deželi, ki jo je kasneje dojemal kot svojo domovino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Po izbruhu prve svetovne vojne se je grška vlada priključila silam Antante, zaradi simpatiziranja s politiko nacistične Nemčije in spora z grško vlado je bila tamkajšnja kraljeva družina izgnana iz države.

Po koncu vojne se je vrnila v Grčijo, kmalu za tem je bil princ Andrew okrivljen za slab izid v grško-turški vojni, v kateri je njegova dežela izgubila velik del ozemlja. To je seveda vplivalo tudi na Alice, ki je z otroki zbežala v Pariz.

Njen zakon je bil v krizi že prej, ta dogodek jo je povsem odmaknil od nasilnega moža. Ta je na koncu živel v Monte Carlu, kjer je leta 1944 umrl star 62 let.

Kriza identitete, psihične težave in Sigmund Freud

S poroko je princesa Alice sprejela pravoslavno vero in se fanatično zatekala k njej. Po izgonu iz Grčije se je njeno duševno stanje poslabšalo, diagnosticirana ji je bila shizofrenija. Leta 1930 je končala na psihiatrični kliniki v Švici, kjer jo je po dostopni dokumentaciji zdravil Sigmund Freud.

"Moja uboga Alice je v dokaj nenormalnem stanju. Vidi Kristusa in trdi, da bo Bog svetu kmalu poslal sporočilo," je v svojih pismih pisala Viktorija Hessena in Rhineja, mama princese.

V sanatorij je bila pripeljana prisilno, ekipa zdravnikov je izbrala grob pristop zdravljenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Graces of the Past (@gracesofthepast)

"Freud je prišel do zaključka, da so verske zablode princese Alice posledica seksualne frustracije in je priporočal rentgensko obsevanje jajčnikov ter elektrošoke, da bi zmanjšali njen libido," je tedaj poročal The Psychologist. Predpostavlja se, da je njegovo zdravljenje pri princesi sprožilo zgodnjo menopavzo.

V tem obdobju jo je družina povsem zapustila in pozabila nanjo, njene hčerke so se poročile z nemškimi politiki in pristaši nacizma, svet je bil na pragu druge svetovne vojne in Philip se je pridružil angleški mornarici. Družina je bila razseljena po svetu in pristala v državah, ki so si stale nasproti.

Ponovno so se sestali leta 1937 v Nemčiji na pogrebu princese Cecilije, Filipove sestre, ki je z možem in dvema otrokoma umrla v letalski nesreči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princesses and Pearls - Rachel (@princessesandpearls)

Prirojena hiba, neuspeli zakon, na koncu nikakršen odnos z družino ter vojno stanje v Evropi so Alice še bolj potisnili k veri.

Potem ko je zapustila mentalne ustanove, se je povsem posvetila religiji in pomoči nemočnim ter se, čeprav se nikoli ni uradno zaobljubila, oblačila v redovniška oblačila, po čemer je bila v kasnejših letih življenja najbolj prepoznavna.

Leta 1949 je osnovala redovniško skupnost Martha in Mery, katere poslanstvo je bilo šolanje redovnic za pomoč bolnim in revnim otrokom. Zaradi stigme, ki je izhajala iz njene mentalne bolezni, ter želje po zaščiti zasebnosti kraljeve družine je ostala zapuščena in skrita.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Toksičen odnos s sinom

Z edinim sinom, princem Philipom je imela princesa Alice napet odnos. Večina njunih srečanj so zaznamovala nesoglasja in burni spori. Leta 1947 sta se po dolgih letih ponovno sestala na poroki Philipa in Elizabete v Londonu.

Sestre princa zaradi njihovih soprogov in nacističnega udejstvovanja niso bile povabljene. On je tedaj postal britanski državljan in se odrekel pravici do prestola Danske in Grčije. Zgodba govori, da je zaročenki dal zaročni prstan narediti iz dragulja mamine prej omenjene tiare, ki izvira iz ruskega cesarstva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DNARoyals (@dnaroyals)

"Zame je mama le tehnično," je nekoč izjavil Philip in pri tem imel v mislih, da ga je sicer rodila, nato pa nista imela tesnega stika.

Zadnja leta v Veliki Britaniji

Po državnem udaru v Grčiji leta 1967 se je Alice preselila v Veliko Britanijo. Zadnja leta je s sinom in snaho preživela v palači Buckingham. To je nekoliko pripomoglo k izboljšanju odnosa med mamo in sinom.

Do konca življenja je Alice pomagala vsem, ki so potrebovali pomoč, v palači je bila znana tudi po verižnem kajenju, javnost pa njenega lika dolgo ni povezovala s kraljevim nazivom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Nekoč je novinar časopisa The Guardian prišel v palačo, da bi opravil intervju s princeso Anno in srečal nuno s cigareto v roki.  Vprašal jo je, kdo je in na vsesplošno presenečenje tudi z njo naredil intervju, tako je njeno zgodbo približal javnosti.

Čeprav je leta 1969 umrla v Londonu, so bili njeni ostanki leta 1988 prepeljani v cerkev svete Marije Magdalene v Jeruzalemu, kjer je pokopana. Takšna je namreč bila njena želja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Giuseppe PANTALEO (@joetb57)

Posthumno je leta 1994 zaradi pomoči židovski družini v Atenah in sodelovanja z Rdečim križem dobila priznanje pravičnik med narodi, ki ga je Izrael podeljeval pripadnikom drugih narodov, ki so med drugo svetovno vojno pomagali Židom in pri tem tvegali svoja življenja.

Podelitve priznanja sta se tedaj udeležila princ Philip in njegova sestra Sophie, ob tej priložnosti je princ obiskal tudi mamin zadnji dom in dejal, da se nikoli ni zavedal, kako srčna oseba je v resnici bila in kako pomembno delo je opravljala med vojno ter po njej.

Povzeto po portalu Kurir.rs

Preberite še: Podrobnosti o smrti princese Diane

Morda vas zanima tudi: To nam je o britanski kraljici razkrila Slovenka, ki se je z njo srečala dvakrat


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)