Podrobnosti o smrti princese Diane

Danes mineva 26 let, odkar je življenje izgubila princesa Diana.

31.8.2023 ob 9:10 | Foto: Stringer Spain/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Podrobnosti o smrti princese Diane

31. avgusta 1997 je v pariškem predoru Alma življenje izgubila princesa Diana. Njena nenadna smrt je pretresla njene bližnje in na milijone ljudi po vsem svetu.

Diana se je s svojimi dejanji in besedami zapisala v srca mnogih, ki so jo poznali osebno ali le preko medijev, njeno življenje je bilo namreč vse od poroke s sedanjim kraljem Karlom III. julija 1981 do rojstva sinov princa  Williama in princa Harryja, ločitve in življenja po njem, hvaležna tema za tabloide.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana's Army (@princess.diana.of.wales)

Čeprav je od njene smrti minilo že 26 let, je še vedno močno prisotna v življenju njenih sinov in vseh, ki so jo tako ali drugače jemali za svojo, z njenim življenjem in tragično nesrečo pa je povezanih kar nekaj zanimivih in manj znanih dejstev.

Usodna nesreča v Parizu          

V soboto, 30. avgusta 1997, je Diana s tedanjim spremljevalcem Dodijem Fayedem prispela v Pariz, od koder sta nameravala za deset dni odpotovati na francosko Riviero. Večerjala sta v zasebnem salonu v hotela Ritz. Nekaj minut po polnoči sta zapustila hotel in se v avtomobilu odpeljala proti Fayedovi zasebni pariški posesti.

Kljub omejitvi 30 kilometrov na uro je voznik avtomobila Henri Paul proti predoru Alma vozil s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Glede na policijsko poročilo je izgubil nadzor nad vozilom in trčil v obcestni steber.

Paul in Dodi sta bila za mrtva proglašena na kraju nesreče, Diana je bila po prihodu reševalnih ekip še živa in je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico Pitie-Salpetriere.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adeline De Sampaio (@ads95260)

Prvotna opažanja zdravnikov so bila, da je utrpela pretres možganov, zlom roke in poškodbe na stegnu. Kmalu se je izkazalo, da je imela tudi težke poškodbe prsnega koša. Kljub operaciji, ki je trajala dve uri, so bile poškodbe prehude.

V bolnišnici ni več prišla k zavesti, zaradi notranjih krvavitev je 31. 8. ob 4:53 umrla.

Njene zadnje besede ...

V knjigi Dianina kronika (The Diana Chronicle) avtorica Tina Brown opisuje dogajanje na kraju nesreče. Po besedah reševalca Ferederica Maillieza, ki se je povsem po naključju znašel na mestu pred prihodom reševalnega vozila in policije, je bila Diana takoj po trku zbujena in je trpela močne bolečine. "Stalno je ponavljala, kako zelo jo boli," je Mailliez povedal Brownovi.

Policijski inšpektor Xavier Gourmelon, ki je vodil ekipo na prizorišču, je za The Independent razkril, da so bile zadnje Dianine besede: "O bog, kaj se je zgodilo?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana's Army (@princess.diana.of.wales)

"Obrnila je glavo in videla negibnega Dodija, se znova obrnila in videla varnostnika v bolečinah ter mrtvega voznika, nato je zaprla oči."

Zanjo je bila usodna redka poškodba

Leta 2019 je Richard Shepherd, forenzični patolog pojasnil, da je bila za Dianino smrt kriva majhna raztrganina pljučne vene. Krvavitve zaradi mesta, na katerem je bila, zdravniki niso mogli ustaviti.

"Šlo je za zelo specifično in redko poškodbo, v vsej karieri nanjo nisem naletel ne prej in ne kasneje," je zapisal v knjigi Nenaravni vzroki (Unnatural Causes).

Prepričan je, da bi jo lahko preprečila z majhno spremembo: z uporabo varnostnega pasu. "Lahko bi preživela. Če bi bila pripeta, bi se po nekaj dneh najbrž pojavila v javnosti z nekaj modricami, zadihana zaradi zlomljenih reber in z zlomljeno roko," je zapisal Shepherd.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana's Army (@princess.diana.of.wales)

Edini, ki je preživel usodno nesrečo,  je bil Dianin telesni stražar, ki je uporabljal varnostni pas.

Nesreča je sprožila mnogo vprašanj

Zakaj je voznik Henri Paul izgubil nadzor nad vozilom? Glede na poročilo francoske policije, izdano na ponedeljek po nesreči, je imel v krvi preseženo vrednost alkohola, torej je vozil pod vplivom tega.

Po besedah prič je bil vključen še drug dejavnik: avtomobilu so sledili paparaci, ki so hoteli fotografirati Diano in Dodija.

Vse do danes se je s smrtjo princese pojavilo več teorij zarot. Ena od njih trdi, da ni šlo za nesrečo. Dodijev oče, sedaj 93-letni Mohamed al-Fayed je bil denimo prepričan, da je bila Diana noseča z njegovim sinom in je zato morala umreti, kar so forenziki ovrgli.

Druga teorija pravi, da je Diana predvidevala takšno smrt in da je bila ta načrtovana. Leta 2003 je njen nekdanji butler Paul Burrell objavil pismo, ki mu ga je napisala kmalu po ločitvi od Karla v obdobju, ko je trpela za hudo paranojo:

"Danes v oktobru sedim za svojo mizo, hrepenim po nekom, ki bi me objel in mi dal pogum za korake naprej. Ta faza življenja je zelo nevarna. X načrtuje mojo avtomobilsko nesrečo. Pokvaril bo zavore v mojem avtomobilu, da bi utrpela hude poškodbe glave, kar bi Charlesu omogočilo poroko."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diana's Army (@princess.diana.of.wales)

Vse teorije zarote so bile ovržene

Leta 2004 je britanska Metropolitanska policija sprožila natančno preiskavo Dianine smrti. Rezultati operacije, ki je potekala pod imenom operacija Paget, so bili javnosti predstavljeni leta 2006.

Na kratko: policija ni našla nobenih osnov za trditve Mohameda al-Fayeda in ne za druge teorije, ki so se spletle okoli njene smrti.

"Operacija Paget se je poglobila v vse obtožbe in teorije. Prav tako kot francoska in druge neodvisne preiskave. Zaključek vseh je bil: šlo je za nesrečo. Pika," piše v svoji knjigi Tina Brown.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Paparaci so fotografirali, namesto nudili pomoč

Diana je bila ena največkrat fotografiranih žensk na svetu, stalno in povsod so ji sledili paparaci. Ni torej nenavadno, čeprav je obsojanja vredno, da je bila zanje zanimiva tudi njena nesreča.

Po besedah Stephaneja Darmonda, enega od njih, ki je usodne noči na motorju sledil Diani, tisti v bližini avtomobila niso pomagali ponesrečencem, temveč so še naprej fotografirali.

"Avta sploh nisem več videl. Povsem so ga zakrile bliskavice," je leta 2008 povedal za The Guardian.

Neposredno po nesreči je bilo sedem francoskih fotografov aretiranih in zaslišanih. Tožbe so bile vložene proti devetim fotografom, vendar večina od njih ni bila prepoznana za krive. Ob izreku sodbe so bili krivi trije, ki so morali plačati simbolno kazen: en evro.

Stara je bila 36 let

Ko je imela 20 let, je postala valižanska princesa. Njeno razkošno poroko v katedrali Sv. Paula je spremljalo več kot 750 milijonov gledalcev. V naslednjih 16 letih se je zgodilo veliko. Rodila je dva sinova, leta 1996 sta se s Karlom ločila, ko je umrla, je bila stara 36 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Princ William in princ Harry sta bila po njeni smrti umaknjena z javnosti

Ob smrti mame je William štel 15 in Harry 12 let. Skupaj z očetom, babico in dedkom sta počitnice preživljala na Balmoralu na Škotskem. Mamina smrt ju je seveda globoko pretresla.

Kot je kasneje pripovedoval princ William, ju je babica hotela zavarovati pred mediji in javnostjo.

"Tedaj še ni bilo pametnih telefonov in ničesar podobnega, da bi lahko dobivala novice. Če povem po pravici, sem sedaj za to hvaležen. Hvaležen sem, da sva imela vsaj nekaj dni za žalovanje stran od oči javnosti, da sva nekako zbrala svoje misli in da sva bila lahko umaknjena od vseh," je leta 2017 pripovedoval za BBC-jev dokumentarec. "Niti sanjalo se nama ni, da je bil odziv javnosti tolikšen."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Je pa smrt mame seveda pustila na princih posledice: "Žal mi je, da nikoli nisem govoril o tem. 28 let svojega življenja nisem govoril o občutkih, ki sem jih tedaj doživljal. Nič ni narobe, če človek trpi, a o tem mora govoriti. Trpljenje ni šibkost in ne sramota," je leta 2016 na dobrodelnem dogodku v podporo duševnemu zdravju povedal Harry.

Kraljica Elizabeta II. je javnost nagovorila pet dni po smrti princese

Kraljica je bila zaradi molka ob smrti princese Diane deležna ostre kritike. Grajana je bila tudi, ker se z družino z Balmorala ni vrnila v London. Ostala je s Harryjem in Williamom in se nameravala v prestolnico vrniti dan pred pogrebom, a je bil pritisk javnosti, češ da je brezbrižna, premočan in je po nasvetu tedanjega premierja Tonyja Blaira pet dni po smrti princese nagovorila javnost.

Mary Francis članica kraljičinega gospodinjstva je kasneje pripovedovala, da je bila tudi sama šokirana nad kontrastom v smislu burnega odziva javnosti in tišine kraljeve družine ob tragični nesreči: "Na prvo mesto je postavila družino, ki jo je pretresla osebna tragedija, zlasti vnuka in to je bil njen prvi odziv," je leta 2017 povedala za Newsweek.

"A je spoznala, da mora kot vodja naroda nasloviti tudi tega. Tako je 5. septembra 1997 žalujoče po svoji deželi nagovorila v živo, kar se je do tedaj zgodilo le enkrat."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

"Zadnje dni nas preveva veliko čustev. Danes vam govorim kot vaša kraljica in babica in govorim iz srca," je začela govor, v katerem se je najprej sama poklonila Diani: "Bila je izjemen človek. V dobrem in slabem vedno je našla moč za objem in nasmeh, za navdih drugim, za toplino in za prijaznost.

Občudovala in spoštovala sem jo zaradi energije, ki jo je tako nesebično delila in zaradi predanosti predvsem njenima dvema fantoma."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Pogreb, kot ga še ni bilo

Dianin pogreb je bil 6. septembra 1997. Tako kot njena poroka je bilo tudi njeno slovo spektakel, ki ga je skupno v živo ali preko malih zaslonov spremljalo približno 2,5 milijarde ljudi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duncan Kelman (@duncankelman)

Najbolj pretresljiva je bila hoja njenih sinov za krsto od palače Buckingham do katedrale Westminster. Da je bila to zelo naporna in dolga pot, sta princa kasneje večkrat pripovedovala.

"Moja mama je ravno umrla, jaz pa sem moral hoditi za njeno krsto, obdan s široko množico," je leta 2017 za Newsweek pripovedoval Harry. "Mislim, da tega ne bi nikoli smeli zahtevati od nobenega otroka."

Princ William je podobnega mnenja "Zdelo se mi je, da hodi z nami," je istega leta povedal za BBC.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by k. ♡︎ (@dianaourhearts)

Dianin pogreb je bil poseben z več vidikov. Čeprav ni bila več članica kraljeve družine, je bila pokopana s kraljevskimi častmi, ko je njena krsta šla mimo kraljice, se ji je ta priklonila. Nikoli prej ali kasneje se ni zgodilo, da bi se monarh priklonil nekomu nižjega ranga.

Pogreb je obiskalo veliko zvezdnikov in Dianinih prijateljev, njen brat jo je v govoru poimenoval najbolj preganjano bitje sodobnega časa.

Njena smrt je pretresla mnoge

Novica o nesreči je v medije prišla v soboto ponoči, o njej so poročali mediji po vsem svetu in zdelo se je, da se je tedaj za nekaj trenutkov ustavil čas. Sledilo je množično žalovaje za princeso, ki se je dotaknila mnogih, in spomin, na katero nikoli ne bo zamrl.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by k. ♡︎ (@dianaourhearts)

Tudi zato ne, ker ga tako ali drugače večkrat obujata njena sinova princ William in princ Harry, ki mamino dediščino in poslanstvo prenašata na otroke. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Café Diana (@cafedianalondon)

Povzeto po portalu Oprah Daily.com

Preberite še: Princesa Diana: Na dan prihajajo nove skrivnosti iz njenega življenja

Morda vas zanima tudi: Tragično življenje princese Diane: To je tisto, kar je skušala doseči s svojimi dejanji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)