Resnica o grobu princese Diane: zato ni odprt za javnost

Princesa Diana je pokopana na otočku na posestvu, kjer je odraščala.

26.1.2023 ob 9:16 | Foto: Profimedia, Instagram, | Avtor: M. FL.

Resnica o grobu princese Diane: zato ni odprt za javnost

Tragična smrt princese Diane leta 1997 je en od tistih dogodkov, ob katerih se je ustavil čas in bo za vedno ostal v spominu vseh, ki so mu bili tako ali drugače priča ter so spremljali dogajanje po njem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by diana spencer (@diana.the.goddesssss)

Ljudska princesa je stara 36 let umrla v prometni nesreči v predoru l'Alma v Parizu.

Njena smrt je povzročila množično žalovanje po vsem svetu, saj so se s princeso zaradi njenega življenja, delovanja in človeškega pristopa čutili povezani mnogi, čeprav je večina žalujočih nikoli ni srečala v živo.

Na milijone ljudi se je na dan njenega zadnjega slovesa postavilo ob londonske ceste, več kot dve milijardi in pol pa je njen pogreb spremljalo na malih zaslonih.

Pogrebna maša je potekala v opatiji Westminster, svet je pretresla podoba princa Harryja in princa Williama, ki sta ob tedaj še princu Charlesu,  princu Philipu in Dianinemu bratu grofu Charlesu Spencerju, med povorko hodila za krsto mame.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UN DÍA COMO HOY... (@__undiacomohoy)

Prav ti prizori so ob izidu spominov princa Harryja, v katerih je opisal občutke ob tedanjih dogodkih, znova oživeli.

Po javnem pogrebu so Diano na zasebnem obredu v najožjem krogu družine položili k večnemu počitku.

Počiva na posestvu, kjer je odraščala

Po prvotnem načrtu naj bi bila Diana pokopana v grobnici družine Spencer v cerkvi Sv. Marije v Great Bringtonu, a se je brat pokojne princese zaradi dogodkov, ki so se zvrstili po njeni nesreči in med pogrebom odločil drugače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bridget - BJL Photography, UK (@bridgeadaire)

Želel je zagotoviti, da bosta princ Harry in princ William lahko, kadar bosta hotela, nemoteno obiskovala mamin zadnji dom in da pri tem ne bosta ogroženi njuna varnost ter zasebnost.  

Ob množičnem žalovanju se je zavedal, da na grobu, ki bi bil dostopen javnosti to še leta, najbrž pa nikoli, ne bi bilo mogoče.

Da bi bližnjim pokojnice omogočil neoviran dostop je sklenil sestro pokopati na družinskem posestvu Althorp. Tako Diana počiva sredi jezerca na otoku, kjer so člani njene družine, tudi sinova, posadili drevesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charles Spencer (@charles.earl.spencer)

Strah pred skrunitvijo

Brata princese Diane je bilo strah tudi, da zadnji dom njegove sestre ne bi bil poškodovan, predvsem s strani različnih teoretikov zarot o njeni smrti. S tem, ko je onemogočil, da bo do njega lahko prišel vsak, je zagotovil, da lahko počiva v miru.

Charles Spencer je sicer večkrat pojasnil, zakaj je izbral to mesto. Prepričan je bil, da bo voda na nek način zaščitila princeso in dodal, da so se vsi bližnji strinjali, da je to idealen kraj za njen zadnji dom.

Althorp poleti lahko obiščete

Posestvo Althrop je poleti odprto za obiskovalce. Nahaja se približno uro in pol vožnje iz Londona. Na kraj, kjer počiva Diana res ni mogoče, je pa na samem posetsvu mavzolej, kjer lahko vsak pokojni princesi pusti sporočilce, tudi darilce.  

Spominski tempelj je iz belega in črnega marmorja in na njem je podoba Diane z napisom njenega imena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lawanya Wijesekara (@the_isle_of_poetry)

Kljub dejstvu, da je kraj zadnjega počitka Diane nedostopen javnosti, je Spencer že večkrat opazil poskuse, da bi ga vsiljivci obiskali.

"V več kot 20 letih je bilo več poskusov posameznikov, ki so skušali priti do nje. Vesel sem, da smo vse opazili in jih pregnali," je povedal v enem od intervjujev.

Kdo vse je obiskal njen grob?

V letih po smrti mame sta jo Harry in William večkrat obiskala. Še vedno hodita njen njen grob, kolikor jima le dopuščajo urniki in način življenja. Princ Harry ji, od kar živi v Ameriki, za materinski dan pošlje rože.

Leta 2001 so Charlesa Spencerja vprašali, če jo je kdaj obiskal tudi kralj Karel. "Kralj Karel ima odprto vabilo in kadar koli lahko obišče grob. A čisto z njegovega stališča gre za bivšo ženo in konec koncev najbrž tako gleda na celotno stvar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Collector

Nekoč  je povedal, da bi rad že končno potegnil črto pod epizodo z Diano in jo pustil počivati v miru. Verjetno mu to, da bi obiskoval otok, pri tem ne bi pomagalo," je tedaj povedal za BBC.

Kdo od kraljevih pa je bil na njem?

Po nekaterih navedbah je princ William Kate prvič peljal na mamin grob tik preden sta se poročila. "Za Williama je bilo zelo pomembno, da Kate pred poročnim dnevom obišče njegovo mamo," je vir povedal za Daily Mail.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.and.william.of.wales

"Diana je še vedno močno prisotna v življenju fantov in tragedija je, da je ni bilo ob njem na poročni dan in da nikoli ni spoznala njegove neveste."

Kar pa zadeva princa Harryja in njegove žene: leta 2019 je britanski Express poročal, da sta nameravala obiskati grob Diane s prvorojencem Archiejem, a so dodali, da ni znano, če sta načrt uresničila in če je bila Meghan kdaj prej na otročku posestva Althorp.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M E G H A N & H A R R Y (@harry_meghan_updates)

Povzeto po portalu The list.com.

Preberite še: Vse afere princese Diane in princa Charlesa (ali kdo je večkrat varal)

Morda vas zanima tudi: Da sta morala William in Harry na Dianinem pogrebu storiti to, kralj danes globoko obžaluje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)