Kako se je vzpenjala kraljica Camilla: Pet postaj od ljubice do monarhinje

Kraljica Camilla se pri 67-letih nedvomno lahko pohvali z neobičajno zgodovino.

18.7.2023 ob 9:15 | Foto: Brendan McDermid/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Kako se je vzpenjala kraljica Camilla: Pet postaj od ljubice do monarhinje

Včeraj, v ponedeljek, je praznovala kraljica soproga Camilla 67. rojstni dan. Prvega v vlogi kraljice so med drugim pozdravile topovske slave v Londonu, člani kraljeve družine so ji na družabnih omrežjih zaželeli vse najboljše.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Camilla (@hermajestyqueencamilla)

V svojem življenju je sedanja kraljica doživela nemalo preobratov, bila je osovražena in čaščena, skratka, živela je - in še živi - vse prej kot običajno življenje, ki bi ga lahko strnili v pet postojank od ljubice do monarhinje.

1947-64: Običajno otroštvo

Rodila se je v kraljevi bolnišnici v južnem Londonu mami Rosalind, rojeni Cubitt in očetu Bruceu Shandu. V njeni družini je bilo kar nekaj znanih imen, med drugim Alice Keppel, ljubica kralja Edwarda VII. in mojster gradbeništva Thomas Cubitt, ki je oblikoval številne zgodovinske ulice in trge v Londonu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royalisticism (@royalisticism)

Shandovi so bili premožni, imeli so več hiš, med drugim v zahodnem Sussexu in južnem Kensingtonu, Camilla je imela dva mlajša sorojenca, sestro Annabell in brata Marka (ki je umrl leta 2014).

Njihova družina je bila razpeta med mestom in podeželjem, odstopala je po, za tedanji čas, neobičajno ljubečih družinskih odnosih, kar je Annabell takole opisala za Vanity fair:

"Za razliko od ostalih pripadnikov svoje generacije smo imeli s starši izjemno tople in ljubeče odnose."

Okolje je Camilli omogočilo, da je zrasla v optimistično, veselo in ne težavno mladenko, kot so jo opisovali prijatelji in sošolci.

Od desetega leta je obiskovala šolo Queen’s Gate, od 16. leta šolo Mon Fertile v Švici, po zaključku je v Franciji na univerzi London v Parizu študirala francoščino in francosko literaturo.

1965-73: Debitantka

25. marca 1965 je bila med 311. drugimi dekleti debitantka. Tradicija predstavljanja deklet v visoki družbi se je tedaj že umikala, ta se niso več predstavljale kraljici, tako imenovana sezona je bila obeležena z veliko torto.

Odselila se je od doma, kot tajnica je delala za različna podjetja na londonskem West Endu, kot receptorka je bila zaposlena tudi v podjetju Sibyl Colefax & John Fowler, vendar naj bi bila odpuščena, ker je nekoč zamudila v službo, v opravičilo pa navedla, da je bila zvečer na plesu.

Prav v tem obdobju je prvič srečala sedanjega moža, a ko se je to zgodilo leta 1971, ni bila dovolj uglajena in ne pravi material za princeso, da bi prišla v ožji izbor za njegovo nevesto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Tedaj še princa Charlesa je sicer očarala, leta 1972 se je želel poročiti z njo, vendar mu dvor tega ni dopustil, prvi del njune zveze se je končal, princ je odšel v mornarico, ona pa se je poročila z Andrewem Parkerjem Bowlesom.

1973-86: Zakon, družina in konji

Camilla je Andrewa Parkerja Bowlesa spoznala že leta 1966. Tudi njuna zveza je bila sprva polna pretresov in razhodov, eden od njih se je zgodil leta 1970, ker se je Andrew zagrel za princeso Anne. Kljub temu sta leta 1973 stopila v zakon.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Camilla (@hermajestyqueencamilla)

Bolj kot za ljubezen je šlo za ugoden dogovor, ki je obema dopuščal dovolj svobode, tudi v seksualnem smislu, prav to naj bi po nekaterih pričevanjih Camillo še bolj potiskalo proti ljubimcu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KEMBRICISTAN (@kembricistan)

V zakonu sta se jima  rodila dva otroka: leta 1974 sin Tom in leta 1987 hči Laura, a je Camilla leta 1979 obnovila zvezo s princem.

Na družabne dogodke sta sicer hodila ločeno, ona z možem, on z drugimi spremljevalkami, a prisotnim je bilo več kot jasno, da je med njima nekaj več kot prijateljstvo.

Ko je Charles leta 1980 izbral Highgrove za svojo rezidenco, je bilo splošno znano, da je to predvsem zaradi bližine Bolehyda, posestva Camilline družine.

Leta 1981 se je prestolonaslednik poročil z Diano Spencer in leta 1994 v intervjuju z Jonathanom Dimblebyjem zatrdil, da tedaj med njim in Camillo ni bilo ničesar in da se nista videvala še pet let po poroki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prince and Princess of Wales (@charles_diana81)

Diana je kasneje povedala, da sta bila njen mož in Camilla vedno zaljubljena, nedvomno sta veliko hodila na skupne konjeniške dogodke. Prav ljubezen do konjev je bila ena od njunih skupnih točk.

1987-2004: Osovražen lik

Ko so v javnost prišli telefonski posnetki, v katerih je Charles dvoril Camilli, je izbruhnila še afera Camillagate.

Zadeva je bila najprej objavljena v avstralskih časopisih, kasneje leta 1993 v britanskih. Pogovor se je zgodil leta 1989, tedaj sta bila princ in Camilla v zvezi vsaj tri leta.

Posnetki so bili precej šokantni in zelo intimni, on v njih razlaga, da bi rad bil Camillin tampon, princesa Diana pa je svojo stisko kot članica kraljeve družine in žena princa razkrila v osebnih spominih avtorja Andrewa Mortona že leta 1992 in tri leta kasneje v intervjuju za BBC-jevo Panoramo:

"V tem zakonu smo bili trije in vedno je bila gneča," je izjava, ki odmeva še danes.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by princess_diana_forever (@princess_diana_forever1997)

Camilla in Andrew sta se ločila leto kasneje, Diana in Charles še leto za njima.

Camilla je bila tedaj nedvomno ena najbolj osovraženih žensk na otoku, tabloidi in javnost so jo prezirali, po Dianini smrti leta 1997 se je sovraštvo do nje le še stopnjevalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Konkretne kritike je bila deležna tudi v predstavitvi spominov princa Harryja Spare v enem od promocijskih intervjujev:

"Vidim nekoga, ki se je poročil v institucijo in je storil vse, da je za vsako ceno in ne glede na žrtve popravil svoj ugled."

2005-23: Žena princa in nato kraljica

Mark Bolland nekdanji tajnik kralja Karla III. je v enem redkih komentarjev o zasebnosti kraljeve družine dejal, da je nekoč eden od njenih sorodnikov Camillo označil za najbolj leno žensko, kar se jih je v Veliki Britaniji rodilo v 20. stoletju, a je očitno, da je s potjo, ki jo je prehodila, opravila kar veliko delo.

Princ in Camilla sta svojo zvezo javnosti predstavila počasi in taktično. Leta 2005 sta se poročila na posestvu Windsor v uradu Guildhall, obred je bil skromen, množica povabljencev majhna, dogodek ni bil javno odmeven.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Getting Married (@gettingmarriedcouk)

Še vedno je bilo čutiti nenaklonjenost javnosti in tiska, a spretnimi potezami je Camilla znala na svojo stran pridobiti širše množice in ključne osebe, ki so ji pomagale na mesto, kjer je sedaj.

Med drugim tedanjo kraljico, katere želja je bila, da bi njena nova snaha po njeni smrti portala kraljica spremljevalka.

6. maja letos je bila okronana ob kralju Karlu III., ki je za njen 67. rojstni dan naročil 41 topovskih izstrelkov v londonskem Green Parku. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Povzeto po portalu The Guardian

Preberite še: Kdo so, kaj počnejo in koliko zaslužijo dvorne dame

Morda vas zanima tudi: Skrivni detajli Camilline obleke s kronanja, ki razkrivajo njen odnos s kraljem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)