Avtizem in aspartam: Pitje dietnih pijač bi lahko bilo povezano z avtizmom pri dečkih

Nova raziskava je našla povezavo med uživanjem umetnih sladil med nosečnostjo in višjim tveganjem za avtizem pri dečkih.

29.9.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Avtizem in aspartam: Pitje dietnih pijač bi lahko bilo povezano z avtizmom pri dečkih

Nosečnice in mame, ki dojijo ter uživajo dietne gazirane pijače ali druga živila, ki vsebujejo aspartam, bi lahko višale tveganje za avtizem pri sinovih, razkriva nova raziskava.

Strokovnjaki z znanstvenega centra za zdravje univerze Teksas v San Antoniu so namreč odkrili, da je bilo med mamami dečkov z avtizmom trikrat več takšnih, ki so med nosečnostjo ali dojenjem popile vsaj eno dietno gazirano pijačo, ali z drugimi živili zaužile količino aspartama, kolikršna je v njej. 

"Naša raziskava ne dokazuje zagotove povezave. Ne dokazuje, da uživanje aspartama nosečnic ali doječih mater dejansko povzroča avtizem, vendar pa podaja resno opozorilo," je povedala avtorica in voditeljica študije Sharon Parten Fowler z omenjenega centra.

V raziskavi so znanstveniki analizirali količino zaužitega aspartama mam in 235 otrok z diagnosticiranim avtizmom. Primerjali so jih s 121 otroki brez te nevrološke motnje. Ugotovili so, da je bilo med mamami otrok iz prve skupine trikrat več takšnih, da so med nosečnostjo vsak dan uživale aspartam.

Dietnim gaziranim pijačam in drugim živilom z umetnimi sladili se je med nosečnostjo najbolje izogibati.

"Zanimivo je, da smo to povezavo opazili pri dečkih, ne pa tudi pri deklicah," je povedala Fowlerjeva. "Prav tako smo povezavo opazili pri dečkih z avtizmom, ne pa tudi pri fantkih z vsemi drugimi motnjami avtističnega spektra (MAS). Gre za skupino petih motenj: klasični avtizem, aspergerjev sindrom, nespecifična pervazivna razvojna motnja, rettov sindrom in otroška dezintegrativna motnja.

Pri dečkih, katerih mame so vsakodnevno uživale te pijače oziroma sladilo aspartam in pri tistih, ki so z njimi prišli zgodaj v stik, je bila nevrološko-biološko motnja najpogostejša.

Pomanjkljivosti raziskave

Študija ima nekaj pomanjkljivosti, na katere avtorji opozarjajo sami:

  • Podatke so mame podajale nekaj let po nosečnosti in dojenju. Idealno bi bilo, da bi jih znanstveniki spremljali med samo nosečnostjo in v času dojenja.
  • Za natančnejše rezultate in jasnejše izsledke bi morali vzeti veliko večji vzorec, kot je bil vključen v študijo. Prav tako bi morali upoštevati tudi druge faktorje, ki lahko vplivajo na pojav avtizma.

Je pa res, da to ni prva študija, ki opozarja na škodljivost uživanja umetnih sladil med nosečnostjo in med dojenjem.

"Od leta 2010 je bilo objavljenih več raziskav o povečanih zdravstvenih tveganjih pri otrocih, katere mame med nosečnostjo uživajo gazirane pijače in druga živila, sladkana z umetnimi sladili," je povedala Fowlerjeva.

Ena od njih je opozorila na višje tveganje za debelost otrok, ki so bili v zgodnjem življenju izpostavljeni tem snovem. Znanstvenica zato vse bodoče mame in mame, ki dojijo, opozarja, naj se iz previdnosti aspartamu in drugim umetnim sladilom v tem času izogibajo.

V času dojenja ni priporočljivo uživati umetnih sladil. Foto: Valeriia Sivakova/Gettyimages

"Nedavna raziskava je pokazala, da so bila sladila, ki se največkrat uporabljajo v dietnih pijačah, prisotna v plodovnici, ki obdaja otroka v maternici, v krvi in v popkovini.

To dokazuje, da s tem, ko ženska uživa dietna sladila, ta preidejo celo v samo maternico in v tekočino, v kateri plava otrok, kjer so lahko v celo višjih koncentracijah, kot v mamini krvi," še opozarja znanstvenica in dodaja: "Kljub temu od 24 do 30 odstotkov nosečnic uživa umetna sladila."

Skokovit porast avtizma

"Avtizem je zadnjih 30 let v skokovitem porastu. Pri dečkih je štirikrat pogostejši kot pri deklicah," je povedal nevrolog  Robert Melillo iz New Yorka, ki ni sodeloval pri izvedbi omenjene študije in dodal: "Trenutno je pri enem od triindvajsetih 8-letnih dečkov v ZDA odkrita katera od motenj avtističnega spektra."

V od omenjene ločeni raziskavi je dokazal, da je pri otrocih z avtizmom v možganih opaziti neravnovesje določenih možganskih kemikalij, denimo nevrotransmitorjev glutamata in gama-aminomaslene kisline (GABA), do česar lahko privede aspartam. Zato se mu je, po njegovih priporočilih, dobro izogibati vsaj pol leta pred zanositvijo.

Na spletni strani Zveze za avtizem Slovenije piše, da je pogostost avtizma v zadnjih dveh desetletjih narasla za več desetkrat, prisoten naj bi bil pri več kot odstotku populacije, kar pomeni, ima pri nas to motnjo približno 20.000 ljudi: 16.000 odraslih in 4000 mladoletnih. Avtizem se uvršča med najhitreje naraščajoče razvojne motnje, na njegov pojav vpliva kombinacija genetskih, imunskih, presnovnih in okoljskih dejavnikov.

Najboljša je voda

Fowlerjeva vse nosečnice in doječe mame opozarja, naj se izogibajo aspartamu in drugim umetnim sladilom.

"Čeprav natančnih odgovorov na vsa z avtizmom in avtističnim spektrom povezana vprašanja nimamo, je treba storiti vse, da bi pred morebitnimi nevarnostmi zaščitili še nerojenega otroka ali novorojenčka. Najboljša pijača za nosečnice je nedvomno voda."

Najboljša pijača med nosečnostjo je voda.

Povzeto po Foxnwes.com in zveza-avtizem. eu

Preberite še: Ali je stevia zdrava? Tako odgovarjajo strokovnjaki

Morda vas zanima tudi: Mama otroka z Downovim sindromom: Pogrešala sem to, da mi nekdo čestita za rojstvo otroka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)