Nega v nosečnosti: Sestavine, ki se jim izogibajmo

V času, ko pričakujete otroka, mora biti vaša izbira kozmetičnih sredstev in postopkov še bolj premišljena kot sicer.

20.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: Ajda Janovsky

Nega v nosečnosti: Sestavine, ki se jim izogibajmo

Mnogi navidezno popolnoma nedolžni izdelki, denimo naravne kreme, imajo lahko neželene učinke za nosečnice, zato nujno preverite, ali se v vaših negovalnih izdelkih nemara ne skriva kaka sestavina, ki je škodljiva za vas in vašega dojenčka. Problematična so lahko tudi sredstva za higieno in dekorativna kozmetika, prav tako barvanje las. Sicer pa za vsako lepotno sredstvo temeljito preverite, da ne vsebuje katere od problematičnih sestavin – njihov seznam objavljamo spodaj.

Retinol A in retinil palmitat

Čeprav je vitamin A ključen za razvoj zarodka, sta njegova derivata, retinol A in retinil palmitat, lahko nevarna za dojenčkov razvoj, opozarjajo strokovnjaki. Preveč enega ali drugega v telesu lahko povzroči poškodbe ali zastrupitev jeter.

Benzoil peroksid

Snov, ki jo najdemo v sredstvih za nego kože z aknami, je med nosečnostjo prepovedana. Zaradi tveganja za zarodek strokovnjaki uporabo sredstev, ki vsebujejo benzoil peroksid, večinoma odsvetujejo.

Eterična olja

Ker so naravna, se zdijo varna, vendar so v resnici lahko izjemno škodljiva. Nevarna so lahko, ker so visoko koncentrirana, saj se ne ve, koliko olja, ki ga nanesete na kožo, bo telo vsrkalo vase. Še posebno nevarni sta olje čajevca in rožmarinovo olje. Prvo lahko povzroči hormonske motnje in prezgodnje popadke, drugo pa v visokih odmerkih dviga krvni tlak in povzroča krčenje maternice.

Salicilna kislina

Namesto salicilne kisline za nego aknaste kože med nosečnostjo raje uporabite sredstva, ki vsebujejo glikolno, mlečno ali mandljevo kislino, ki veljajo za varne.

Hidrokinon

Med nosečnostjo se na koži pogosto pojavijo temne lise, zato je uporaba sredstev s hidrokinonom, ki naredi polt bolj enakomerno, zelo mikavna. Vendar strokovnjaki odsvetujejo sredstva, ki ga vsebujejo.

Heksahidrat aluminijevega klorida

Če tega niste storili že prej, med nosečnostjo zamenjajte dezodorant za bolj naravnega. Heksahidrat aluminijevega klorida, ki ga najdemo v antiperspirantih, deluje na celice, ki ustvarjajo znoj. Strokovnjaki priporočajo, da se mu med nosečnostjo izogibamo.

Izogibajte se eteričnemu olju čajevca in rožmarina.

Formaldehid

Priljubljeno gel lakiranje vas lahko izpostavi škodljivemu formaldehidu. Izberite lake, ki ga ne vsebujejo, saj gre za snov, ki lahko povzroči splav.

Barve za lase

Strokovnjaki priporočajo, naj se nosečnice barvanju las izogibajo prvih 12 tednov, ko se pri zarodku oblikujejo glavni deli telesa in notranji organi. Pozneje barvanje ni prepovedano, saj se v lasišče pri barvanju vpije le malo škodljivih snovi.

Sredstva za sončenje

Uporabljajte le tista, ki vsebujejo cinkov oksid ali titanov dioksid. Ne uporabljajte kemičnih sončnih krem, saj so njihove sestavine lahko nevarne za vas in dojenčka.

Preberite še: Tako prehrana nosečnice vpliva na telesno težo otroka

Morda vas zanima tudi: 6 neobičajnih stvari, ki jih otrok počne v maternici


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)