Kako se boriti s suho kožo na rokah v času covida: 7 nasvetov

S prihodom hladnejšega vremena koža na rokah postane suha, ob še pogostejšem umivanju in uporabi dezinfekcijskih sredstev, pa sploh.

19.10.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Kako se boriti s suho kožo na rokah v času covida: 7 nasvetov

Te dni, ko so dnevi že hladnejši, imajo mnogi že težave s suho kožo na rokah. In ker živimo v času covida-19, bodo očitno naše roke še toliko bolj trpele. Ker je ključno, da si jih za zaščito pred virusom redno umivamo in razkužujemo, bo še toliko bolj pomembna nega suha kože.

Tu je nekaj nasvetov, ki jih je pripravil Healthline:

Topla voda

Da je umivanje rok učinkovito, naj bi si jih umivali vsaj 20 sekund. Da naša koža ne bo preveč izsušena, pa je bolje umivati s toplo vodo, ne preveč vročo. Ta namreč ne bo nič kaj veliko pripomogla k večji higieni, koža pa bo lahko bolj občutljiva.

Dermatologi sicer opozarjajo, naj pri umivanju rok ne pozabimo na prste, predele med prsti, nohte in zapestja. Vsak pa naj bi med umivanjem rok vsaj dvakrat zapel pesem Vse najboljše.

 

Vlažilno milo

Uporaba mila je pri zaščiti pred mikrobi zelo pomembna, toda bodite pozorni, kakšnega uporabljate. Veliko mil je zelo agresivnih, koža lahko zaradi njih postane suha in popoka. Dermatologi zato priporočajo, naj milo vsebuje sestavine kot so glicerin in lanolin.

Bolje se je tudi izogibati trdim milom in uporabljati tekočega. Trda mila imajo zaradi veziv še višje PH vrednosti, ki prav tako sušijo kožo.

Mila tudi naj ne bi preveč agresivno vtirali v kožo, temveč ga poskušajo nežno razporediti po koži.

Raje izberimo tekoče milo. Foto: GettyImages

Losjon ni vedno prava rešitev

Po umivanju je seveda dobro nanesti kremo ali losjon za roke. Z umivanjem namreč s kože speremo »vlažilce« kože, zato ta postane suha. »Voda namreč deluje kot magnet in ob umivanju zvabi tudi vodo iz najglobljih plasti kože in izhlapi na suhem zraku,« pojasnjuje ameriški dermatolog Renée Rouleau.

Zato je pomembno takoj nanesti losjon, četudi le tanko plast, še bolje pa kremo ali olje. Losjoni naj bi sicer vlažili kožo, a vsebujejo veliko vode, s tem pa ne preprečijo, da bi voda »uhajala« iz kože. Losjone je sicer bolje uporabljati le kot zaščito, za mehčanje kože, za boljši izgled in teksturo.

Voda deluje kot magnet in ob umivanju zvabi tudi vodo iz najglobljih plasti kože.

Rokavice

Potem ko si umijemo roke, nanesemo kremo ali vlažilec kože, bi bilo dobro, da bi 1-2 uri nosili tudi rokavice. S tem bi namreč preprečili, da bi se v koži spet izgubila vlažnost.

Dermatologi tudi priporočajo, da lahko suho kožo blažimo tudi tako, da zvečer nanesemo debelo plast kreme in si za čez noč nadenemo rokavice. Delovale bodo kot vlažilna maska za obraz, s katero odidemo spat.

Seveda pa je toliko bolj pomembno rokavice nositi zunaj, ob hladnih in vetrovnih dnevih.

Vazelin

Če imate hude težave s suho kožo in vam ta tudi popoka, je zelo pomembno negovati te razpoke. Nanje nanesite balzam ali vazelin, ki bo pozdravil poškodovana območja. Ta bo tako navlažil kot tudi zacelil kožo.

Če se vam razpoke pojavijo ob nohtih, je dobro uporabiti kar obliž, obstajajo tudi tekoči obliži in spreji, ki dobro delujejo ob varovanju in celjenju rane.

Izberite pravo kremo. Foto: Andrei David/GettyImages

Razkužilo namesto mila

Milo nam suši kožo bolj kot razkužila.

Milo nam suši kožo bolj kot razkužila, pravijo strokovnjaki. Za higieno je sicer vseeno bolje umivati roke, občasno pa lahko to vseeno nadomestimo tudi z dezinfekcijskimi sredstvi za roke.

Ta so sicer že obvezna v vseh zaprtih prostorih, zelo pogosta uporaba pa prav tako ni priporočljiva za zdravje kože. Prav tako moramo paziti, da jih ne uporabljamo pred jedjo, potem ko gremo na stranišče in ko so roke vlažne.

--> Koristi za zdravje, ko se odrečemo kofeinu

Izogibajte se sušilnikom

Po umivanju rok je ponekod na sušenje na voljo le avtomatski sušilnik rok, ki našo kožo suši s toplim zrakom. Veliko boljše za sušenje so papirnate brisače.

Pri tem je pomembno opozoriti tudi, da bi doma moral imeti vsak svojo brisačo za roke, menjati pa jo moramo na vsake tri dni.

Po umivanju je dobro poskrbeti tudi, da so roke dobro obrisane, mikrobi se namreč lažje prenašajo prek mokrih dlani.

Umivanje rok je najpomembnejša zaščita pred mikrobi. Foto:  Nattakorn Maneerat/GettyImages

Preberite še: Dve očitni razliki med koronavirusom ter prehladom ali gripo

Morda vas zanima tudi: Slovenski strokovnjak: to živilo naj bi nudilo določeno zaščito pred covid-19


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)