Vizažistka opozarja, da hitrih rešitev ni

Suha koža, podočnjaki, razpokane ustnice in povrhu še herpes … Vam je znano?

14.1.2015 ob 12:03

Vnesite vsebino, ki je lahko tudi v obliki HTML-ja.

Pravilnost tega HTMLja se pri izpisu preverja, zato bodite natančni, ke bo v primeru nepravilnega HTMLja tekst vseboval HTML kode.

HVALA!

Veseli december ali pa nizke temperature imajo posledice, ki se najhitreje vidijo na naši koži. O tem, kako pozimi skrbeti zanjo in kakšno je primerno ličenje, ko so na njej že opazne neprijetne posledice, smo se pogovarjali z vizažistko Matejo Pozeb Očko, ki pravi, da moramo nego vedno prilagoditi stanju kože. »Vedno se orientiramo glede na njo – ali je suha, občutljiva, mastna, mešana, normalna. Glede na to izberemo primerno kremo. Zima in nizke temperature same po sebi še niso razlog za spreminjanje rutine, če nam izdelki odgovarjajo. Zaradi mraza in zadrževanja v ogrevanih prostorih je treba skrbeti za zadostno hidracijo telesa ter po potrebi uporabiti kakšno bolj hranljivo, mastno kremo, če občutimo zategovanje. Tudi izbira tekoče podlage se prilagaja stanju kože v vseh letnih časih. Pozimi izberemo take, ki so bolj vlažilne ali hranilne, a ne gostejše in težje kot poleti. Redno odstranjujemo odmrle celice z obraza. Pomagamo si z maskami ali pilingi, ki vsebujejo glikolno ali mlečno kislino. Primerni so tudi geli za čiščenje AHA (alfahidroksi kisline) in BHA (betahidroksi kisline),« pravi Mateja Pozeb Očko.

Na ustnice in 
podočnjake mislimo prej

Razpokane ustnice so tegoba, ki se pri številnih pojavi le pozimi. Hitre rešitve, da bi poškodbo prekrili, ni, zato moramo delovati preventivno. »Vsak nanos ličila se obesi na suhe delce in težave samo še poudari. Najbolje je, da poskrbimo za hidracijo, primerno nego in jih zaščitimo z balzamom. Če se s to težavo spopadamo pogosto, je treba razmisliti o menjavi balzama, saj je marsikateri, po raziskavah sodeč, razlog za suhe ustnice. Ognjič in med sta sestavini, ki zelo dobro pomagata pri celjenju,« svetuje vizažistka.

Podobno je s herpesom, ki ga težko prekrijemo. Mateja Pozeb Očko predlaga, da pozornost usmerimo drugam. »Če je že v drugi fazi in je na predelu nastala krasta, si lahko pomagamo tako, da prekrijemo le rdečo barvo s tekočo podlago ali korektorjem, ampak v zelo majhnih količinah, pri tem pa še posebno pazimo, da ne prenašamo virusa v izdelke, roke ali čopič pa si ob dotiku rane temeljito umijemo in razkužimo. Bolje je odvrniti pozornost s tega predela obraza in poskrbeti za sijočo polt in nežno poudarjene oči.«

Tegobi, ki ju 
zakrije korektor

Podočnjaki so še ena težava, ki na koži, ki pozimi izgubi sijaj, pride do izraza. V boju z njimi je primeren korektor. »Ta mora biti v prvi vrsti prave barve, da bo nevtraliziral barvo naših podočnjakov. Na primer modro-vijolične prekrivamo z rumeno-mareličnimi odtenki korektorjev, sive z opečnatimi toni... Po uspešni nevtralizaciji se lahko lotimo tako imenovanega osvetljevanja in preostalih tehnik, ki so v zadnjem času modni hit,« pove Pozeb Očkova in doda, da moramo pri podočnjakih najprej poiskati vzrok nastanka. Ta se lahko skriva v genih, okolju, stresu, nezdravem življenjskem slogu ali tanki koži.

Tudi mozolji so pri mnogih pogostejši pozimi kot poleti. Zakrivamo jih s korektorjem, ki pa je za svetlopolte drugačen kot tisti za podočnjake. »Najbolj preprosto je, da jih prekrijemo s korektorjem v rumenem tonu, ki je približno tak kot naša polt. Če smo zelo svetlopolti, takšno prekrivanje ne bo uspešno, zato raje sežemo po zelenem, tega nato prekrijemo s tekočo podlago, da izenačimo polt. Izberemo sebi najprimernejšo barvo. Za osebe s temno poltjo so priporočljivi korektorji v zelo toplih, oranžno-opečnatih tonih,« priporoča vizažistka.

Zaščita za mrzel zrak

Koža je pozimi izpostavljena izrazitim spremembam temperature in se mora prilagajati, ko iz mrzlega vstopimo v ogret prostor. Ob zimskih aktivnostih pa je ves čas izpostavljena mrazu. »Nega kože je v tem primeru specifična, saj moramo za zaščito le te ustvariti bariero, ki jo bo ščitila pred izgubo  vlage in pred močnim mrazom ter vetrom. Takrat posegamo po bolj mastnih kremah,« svetuje Mateja Pozeb Očko.

Avtor: Da. M.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)