Tri rešitve za tri najpogostejše kožne težave v nosečnosti

Dermatologi nizajo rešitve za kožne težave, s katerimi se najpogosteje srečujejo nosečnice.

24.2.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tri rešitve za tri najpogostejše kožne težave v nosečnosti

Čeprav je povsem pričakovano, da se hormonski procesi, ki se med nosečnostjo odvijajo v telesu, odražajo tudi na koži, so mnoge ženske presenečene, kako velik vpliv ima čas pričakovanja na polt.

"Odziv polti na nosečnost se razlikuje od ženske do ženske, so pa nekatere kožne težave v tem času pogostejše, kot druge," je za Huffington post povedal dermatolog Harold Lancer in nanizal tri najpogostejše tovrstne tegobe ter najboljše rešitve zanje.

Nenadoma izjemno suha koža

Voda je nepogrešljiva za številne procese v organizmu, v času nosečnosti pa je telo potrebuje še več, kot običajno in zato je tedaj težje vzdrževati primerno hidratacijo. Na pomanjkanje tekočine se najhitreje odzove naš največji telesni organ: koža.

"Ta postane suha in razdražena, kar je mogoče omiliti s primernimi vlažilnimi losjoni, ki so namenjeni vlaženju tako telesa kot obraza," navaja dermatologinja Sandra Lee in dodaja, da je najboljši čas za nanos losjona tedaj, ko je polt po prhanju še nekoliko vlažna in lahko absorbira več sestavin, ki zadržujejo vlago.

 

Prav tako dosledna nega z vlažilnimi losjoni zniža možnost za strije, ki v nosečnosti nastanejo zlasti na dojkah in trebuhu, saj se koža tam hitro razteza in potrebuje dodatno vlago, da lahko ohranja prožnost ter elastičnost, posledično so strije manj verjetne.

Kožni madeži med nosečnostjo

Veliko nosečnic na koži opaža melazmo oziroma hipepignemtacijo. Gre za temnejše kožne lise, ki se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, tudi na obrazu. Strokovnjaki so mnenja, da so zanje odgovorni hormoni estrogen, progesteron in melanocitno stimulativni hormon, pod vplivom katerega celice vase vsrkajo več kožnega pigmenta melanina, kot običajno. Na žalost ni zdravila, ki bi pozdravilo nosečniško hiperpigmentacijo, pojav praviloma nekaj mesecev po porodu izgine sam.

Invazivno zdravljenje ni priporočljivo, zlasti ne beljenje madežev s temu namenjenimi kremami, katerih učinkovine lahko preidejo v kri in škodujejo še nerojenemu otroku.

Kot rečeno, zadeva se po nosečnosti umiri sama, je pa kožo pred temnimi madeži mogoče nekoliko zavarovati z uporabo zaščitne kreme pred soncem ter v ta namen uporabljati zaščito s fizičnimi, ne kemičnimi faktorji.

Mozolji med nosečnostjo

Čeprav še ni povsem pojasnjeno, zakaj so med nosečnostjo težave z aknami lahko izrazitejše je dejstvo, da so, podobno kot med puberteto, nedvomno posredi tudi hormoni.

Raven moških spolnih hormonov se poviša, posledično žleze lojnice tvorijo več sebuma, ki v kombinaciji z odmrlimi kožnimi celicami maši pore. Skupaj z delovanjem bakterij, ki so odgovorne za kožne izbruhe, se tako ustvarijo idealni pogoji za nastanek aken.

Po porodu, ko se zadeve na hormonski ravni umirijo, se izboljša tudi kvaliteta kože, do tedaj pa je najboljši način za premagovanje aken dosledno in primerno čiščenje polti dvakrat na dan. 

Pri tem se izogibajte agresivnim milom in preparatom, ki vsebujejo alkohol, uporabljajte nekomendogene izdelke za nego polti, saj ti ne mašijo kožnih por. Izbirajte takšne, ki ne vsebujejo parabenov, kateri posnemajo delovanje estrogena in zadeve še poslabšajo.

Učinkovine, namenjene zdravljenju aken, denimo salicilna kislina, benzoil peroksid in retinol med nosečnostjo niso priporočljive. Na srečo obstajajo tudi nežnejši pripravki, ki so varni za uporabo, se pa ob hudih težavah o primernem načinu odpravljanja aken posvetujte z dermatologom.

Priporočamo tudi: 10 najlepših mansard in pa Zala Djuric: Pust velikih umetnih ust

Preberite še: 6 največjih napak pri umivanju obraza

Morda vas zanima tudi: Kako izboljšati teksturo kože (svetuje dermatologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)