Šest najpogostejših kožnih težav, ki jih povzroča spolnost

Koža, ki prekriva intimne predele, je zelo občutljiva in ji včasih škoduje tudi tako prijetno dejanje, kot je spolni odnos.

13.1.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest najpogostejših kožnih težav, ki jih povzroča spolnost

Koža, ki prekriva intimne predele, je občutljiva z razlogom: njena senzibilnosti omogoča pravi odziv telesa na seksi razvajanje. A ker ima vsaka medalja dve plati, tudi pri tej zgodbi ni nič drugače. Občutljivost namreč velikokrat vodi v kožne težave, ki so posledica spolnega akta.

Ginekologinja Kyrin Dunston niza najpogostejše in navaja načine, kako ob njih ravnati ter preprečiti ali vsaj omiliti tveganje zanje.

Alergijski odziv na kondom

Kako se pokaže?

S pekočim občutkom in srbenjem med in takoj po spolnemu aktu. V kolikor se to pojavlja redno, gre po vsej verjetnosti za preobčutljivost na lateks, ki je dodan kondomom.

Prva pomoč

Takoj po omenjenem odzivu prizadeto področje splaknite z mlačno vodo, nežno osušite in negujte s kremo, ki blaži alergijske reakcije. Primerna prva pomoč je tudi hlajenje z ledom, ki ga, preden ga položite na telo, zavijte v krpo.

 

Kako preprečiti?

Alergija na lateks je pogosta, zato so na tržišču kondomi, ki te snovi ne vsebujejo. Posegajte po njih ali se odločite za drugo obliko zaščite pred nezaželeno nosečnostjo.

Alergija na spermo

Kako se pokaže?

Alergija na spermo je sicer zelo redka, ni pa nemogoča. Na ameriški univerzi Cincinnati so dognali, da zanjo trpi približno 40.000 žensk, Dunstonova je v svoji dolgoletni praksi srečala le dve pacientki z blago tovrstno alergijo. Za odziv telesa v obliki rdeče kože, srbečega ter pekočega občutka sta večini primerov kriva milo, ki ga uporablja partner ali lubrikant.

Prva pomoč

Kadar se pojavijo omenjene posledice, kožo sperite s čisto vodo, jo hladite ter negujte s kremo s steroidi.

Kako preprečiti?

Odkrite vzrok za alergijo. V kolikor gre za milo ali lubrikant, izberite drugega in spremljate odziv telesa nanj. Če se vendarle izkaže, da je kriva sperma, obvezno uporabljajte kondom.

Male ranice na koži

Kako se odražajo?

Pogosteje, kot pri vaginalnem, nastanejo pri analnem seksu. Praviloma ob pregrobi penetraciji, zaradi katere se poškoduje koža ob analni ali vaginalni odprtini. Posledično je prisoten pekoč občutek, včasih tudi rahlo krvavenje.

Prva pomoč

Pri blažjih tovrstnih poškodbah pomaga izpiranje z mlačno vodo, v kolikor krvavenje ne poneha, je priporočljiv obisk zdravnika.

Kako se jim izogniti?

Dokler se stanje ne izboljša, se je dobro izogibati penetraciji, pred njo pa si nameniti dovolj časa za predigro ter, zlasti pri analnem seksu, uporabljati primerne količine lubrikanta.

Trihomniaza

Kako se odraža?

Gre za spolno prenosljivo okužbo, ki izzove vnetje na vaginalnem področju. Povzroča jo parazit, imenovan Trichomonas vaginalis. Običajno se okužba z njim odraža kot močan izcedek motečega vonja, vnetje okoli vagine, srbeča koža in bolečina med uriniranjem.

Prva pomoč

Trihomniazo mora diagnosticirati in primerno zdraviti zdravnik, ki obema partnerjema predpiše antibiotik.

Kako se ji izogniti?

Tako, kot druge spolne bolezni, se tudi ta prenaša med nezaščitenim seksom in z uporabo z omenjenim mikrobom okuženih igračk, zato je previdnost vsekakor na mestu.

Genitalni herpes

Kako se kaže?

Okužba z genitalnim herpesom se z značilnimi simptomi pojavi približno teden dni po stiku z virusom. Tedaj na področju genitaliji izbruhnejo boleči rdeči mehurčki.

Kako ravnati?

Priporočljiv je obisk zdravnika, ki bo predpisal primerno obliko zdravljenja s temu namenjenimi kremami.

Kako preprečiti okužbo?

Uporaba kondoma niža tveganje za prenos okužbe, a ker kondom praviloma ne prekriva vsega dela, kjer se nahaja herpes, ne nudi sto odstotne zaščite pred njim. V času aktivne okužbe, torej ko je herpes na koži viden, se je treba izogibati vsem oblikam spolnega odnosa, tudi oralni seks tedaj ni priporočljiv.

Genitalne bradavice

Kako se kažejo?

Pojavljajo se v različnih oblikah in velikostih, najpogosteje na sluznici ženskega spolovila. So posledica okužbe s humanimi papiloma virusi (HPV), ki se prenašajo s spolnim odnosom. Humani papiloma virusi, ki povzročajo genitalne bradavice, ne vodijo v rakave spremembe spolovila.

Prva pomoč

Prva pomoč pri težavah, ki jih med seksom zaradi trenja lahko povzročajo bradavice, je hlajenje prizadetega mesta in slana kopel. V približno desetih do dvajsetih odstotkih genitalne bradavice izginejo same, v kolikor so trdovratne in moteče, se priporoča kirurško odstranjevanje.

Kako jih preprečiti?

Najboljša preventiva pred okužbo s katerimkoli tipom HPV virusov je cepljenje. Kondom je priporočljiv, vendar pred tovrstno okužbo ne varuje sto odstotno, zagotovo pa zniža tveganje zanjo in za druge, spolno prenosljive bolezni.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: 12 ovir na poti do dobrega seksa

Morda vas zanima tudi: Dilema dneva: Obstaja prava količina seksa?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)