Spolni terapevti pravijo: Obstaja 11 seksualnih tipov osebnosti, preverite, v katerega sodite

Strokovnjaki s področja spolnosti trdijo, da glede na prioritete v seksu obstaja veliko različnih seksualnih tipov osebnosti.

14.11.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Spolni terapevti pravijo: Obstaja 11 seksualnih tipov osebnosti, preverite, v katerega sodite

Nekateri se seksu predajajo predvsem z namenom sproščanja, drugim služi kot način povezovanja s partnerjem, tretji v njem vidijo način za premikanje meja in še bi lahko naštevali, kakšen je z vidika posameznika osnovni namen telesne ljubezni. In glede tega, kaj je nekomu v seksu prioriteta, je ljubimce mogoče razdeliti v enajst seksualnih tipov, za Huffington post navaja seksologinja Vanessa Marin in pojasnjuje:

"Tako, kot je pomembno razumeti, kaj nekdo pričakuje v razmerju in od partnerja moramo z vidika, kaj nekdo pričakuje v spolnosti, poznati sebe in ozavestiti tisto, kar nam pomeni največ. Kajti le tako je mogoče v intimnem aktu najti zadovoljstvo."

In čeprav opozarja, da raznovrstne klasifikacije ljudi nikoli niso popolne, navaja enajst seksualnih tipov osebnosti. Vi pa poglejte, v katerega bi se umestili.

Premagovalec stresa

Ljudje, pri katerih je glavni namen seksa sproščanje stresa in negativne energije. Posamezniki, katerim spolni akt in orgazem služita kot nekakšna varnostna ventila, ki jih varujeta pred izgorelostjo in jim pomagata do boljšega spanca. Pa naj spolni vrhunec dosežejo sami ali v dvoje.

Največkrat se spolnosti predajajo tedaj, ko so preobremenjeni, napeti in pod pritiskom, orgazem je pri njih glavni cilj akta in zato lahko v postelji delujejo nekoliko neosebno ter tudi grobo.

Raziskovalec

Posamezniki, ki na seks gledajo kot na način premikanja meja, med rjuhami vselej iščejo nove poti do užitka, samega spolnega odnosa pa ne jemljejo preveč resno, temveč jim služi predsvem v zabavo.

 

Označuje jih spolna radovednost in hrepenijo po novostih. Četudi se te kasneje izkažejo za napako, se s tem ne obremenjujejo, temveč obzorja širijo naprej.

Enakovrednež

Odnos, ki temelji na vzajemnem dajanju in sprejemanju je pomemben za nekoga, ki bi se umestil v kategorijo enakovrednež. V postelji pričakuje partnerja, ki z navdušenjem zadovoljuje njegove potrebe, hkrati pa to v enaki meri tudi vrača. 

Enakovrednež uživa tako v zagotavljanju kot prejemanju užitka ter enako pričakuje tudi od druge strani. V kolikor ne začuti tovrstne vzajemnosti, le težko uživa v spolnem aktu.

Darovalec

V očeh ljubimcev, ki sodijo v to kategorijo, je seks darilo partnerju. Spolno zadovoljstvo tistega, ki jim družbo dela v postelji, postavljajo na prvo mesto. Močno se zavedajo partnerjevih želja in pričakovanj ter mu skušajo v vsakem primeru ustreči.

Občutek, da druga stran v aktu z njimi neizmerno uživa, je zanje največja nagrada, zato so morda nekoliko v zadregi, ko se vlogi zamenjata in v središču pozornosti pristane darovalec.

Varuh

Občutek varnosti v naročju partnerja je pri njem na prvem mestu. Pogosto v to skupino sodijo posamezniki, ki so v preteklosti utrpeli seksualno travmo, vendar pomena ne pripisujejo le svoji, temveč tudi partnerjevi varnosti, zato pri njihovi spolnosti veliko vlogo igra konsenz.

 

Strastnež

Seks za posameznike v tej skupini ne more biti dober, če ga ne spremlja silna, skoraj živalska strast. Premorejo neizmerno spolno energijo, spolnosti se povsem prepustijo in med aktom pozabijo na vse ostalo.

Zanje najboljši seks je tisti, med katerim se jim zazdi, da se je ustavil čas.

Iskalec užitka

Fizično zadovoljstvo, ki jo tistim iz te skupine zagotavlja seks, je neprecenljivo. Skratka: prvoten namen spolnega akta zanje je užitek, ki ga prinaša telesni stik, dotik dveh teles, zanje je seks zgolj en od virov zadovoljstva.

Čustva pri njih igrajo drugotno vlogo in naključni seks jim lahko nudi prav toliko užitka, kot spolni odnos v dolgi zvezi.

Seks v prednosti

Ne glede na to, kako zaposleni, utrujeni so in kaj vse jih še čaka, tisti, ki sodijo v to skupino, seks vedno postavljajo na prvo mesto.

Spolni odnos je pri njih najviše na lestvici prioritet in ni je stvari, zaradi katere bi se mu odrekli. Je pa res, da posameznikom v tej skupini neredko primanjkuje domiselnosti in se velikokrat predajajo rutinskemu aktu.

Romantični

Glavni namen telesne ljubezni za romantični tip ljubimcev je popolna povezava s partnerjem. Na čustveni, mentalni in fizični ravni. Uživajo v seksu, ki vključuje veliko nežnosti, globokih pogledov, poljubov in ljubezenskih izpovedi.

Prisegajo na počasen, dolg akt ter dolge zveze. Seks za eno noč pri njih ne pride v poštev.

Spiritualist

Spolnost je za posameznike  v tej skupini duhovna izkušnja. Je veliko več, kot zgolj tisto, kar se med aktom dogaja s telesom, z njim skušajo najti povezanost z duhovnim svetom in nadzemeljsko izkušnjo.

Praviloma gre za religiozne posameznike, ki se prav zaradi verske vzgoje težko povsem sprostijo med spolnim odnosom in ga ne prepoznavajo zgolj kot telesno, temveč tudi ali predvsem kot duhovno dejanje.

Iskalec vznemirljivosti

Vanilja seks pri ljubimcih iz te skupine ne pride v poštev. To so posamezniki, ki prisegajo na različne igrice, od sado-mazo do drugih oblik tako imenovanega porednega seksa. Spolne fantazije jih ne prestrašijo, v njih najdejo vir vedno novega zadovoljstva.

Spolni odnos pri njih pogosto vključuje podrejanje in dominanco. In če raziskovalec uživa v raziskovanju, iskalec vznemirljivosti obožuje dejstvo, da s svojimi spolnimi prijemi vedno znova podira tabuje.

Preberite še: 12 ovir na poti do dobrega seksa

Morda vas zanima tudi: Za srečno zvezo potrebujete toliko seksa na teden


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)