Očitni znaki zasvojenosti s seksom

Obstajajo pokazatelji, ki zgovorno pričajo o tem, da vaš odnos do seksa ni najbolj zdrav.

25.8.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Očitni znaki zasvojenosti s seksom

Zasvojenost s seksom, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija označuje kot kompulzivno seksualno vedenjsko motnjo, je v osnovi enaka, kot zasvojenost z alkoholom ali drogami, le da tisto, čemur se odvisnik ne more upreti ni opojna substanca, temveč, spolna fantazija ali spolna dejavnost. Prav zato jo je, tako kot druge vedenjske zasvojenosti, težje prepoznati in določiti, kot v primeru, ko gre za odvisnosti od takšnih in drugačnih snovi.

Kaj pa nakazuje na zasvojenost s seksom in kako jo prepoznati, razkriva Your Tango.

Za zasvojene s seksom so spolne fantazije in izživljanje spolnosti prva in najpomembnejša prioriteta ter glavna preokupacija. Za spolne aktivnosti, pa naj bo seks v dvoje ali masturbacijo ne glede na kraj, čas in morebitne negativne posledice najdejo priložnost ter jo izkoristijo.

Običajno zasvojeni s seksom sebe prepričujejo, da se lahko neprimernemu dejanju uprejo in odpovedo, kadar hočejo, verjamejo, da je vsaka epizoda zadnja, a se vedno znova ujamejo v vzorce, ki so odraz notranjih vzgibov.

Preberite še: Seksala sva na šefovi mizi (Resnične izpovedi o avanturah na delovnem mestu in anketa Mične)

Pri zasvojenih s spolnostjo se vse vrti okoli seksualnih dejavnosti. Večino časa o njej razmišljajo, jo načrtujejo in vse moči ter dejanja uperjajo v to, da bi bili deležni tovrstne potešitve. S seksom so obsedeni v tolikšni meri, da povsem zanemarijo druge vidike življenja: razmerje, hobije, družino, delo. V večini primerov zasvojeni s spolnostjo živijo dvojno življenje in svoje seksualne podvige skrivajo pred družino, prijatelji in vsem, ki jim veliko pomenijo.

Vzorci obnašanja in simptomi pa so sledeči:

  • Kompulzivno spremljanje pornografije z ali brez masturbacije.
  • Kompulzivna uporaba medijev v name potešitve vzgibov: uporaba spletnih kamer, pošiljanje seksi sporočil, redno obiskovanje strani za zmenke, igranje virtualnih ali seksi igric v resničnem svetu, uporaba spolnih pripomočkov.
  • Stalno oprezanje za priložnostmi, v katerih bodo lahko deležni seksa.
  • Vpetost v več afer ali ponavljajoča se kratka razmerja seksualne narave.
  • Redno obiskovanje striptiz klubov, seks klubov in drugih okolji, katerih primarna dejavnost je seksualne narave.
  • Prakticiranje seksa brez zaščite.
  • Predajanje seksu s potencialno nevarnimi posamezniki na nevarnih mestih.
  • Zadovoljevanje potrebe ne glede na dolgoročne ali kratkoročne slabe posledice.
  • Druga deviantna spolna obnašanja, kot sta vojarizem ali eksibicionizem.

Beg pred neugodjem in ne iskanje zadovoljstva

Kot pri vseh drugih zasvojenostih gre tudi pri tisti s seksom za beg iz realnosti, bežanje pred stresom in čustvenim ter včasih fizičnim neugodjem. Z drugimi besedami, zasvojeni s spolnostjo s svojim početjem ne iščejo zabave, temveč skušajo z njim omiliti občutke, ki se jim ne znajo ali ne zmorejo zoperstaviti drugače oziroma se z njimi soočati na primeren način.

Če pri nekomu, ki ga poznate ali celo pri sebi opažate znake tovrstne odvisnosti nikar ne čakajte, da se bodo zadeve uredile same po sebi. Kajti tako kot velja za vse druge, je treba zasvojenost najprej prepoznati, jo priznati in na primeren način zdraviti, kar pa vsekakor ni kratkotrajen proces.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)