Najpogostejši krivci za kožne izpuščaje

Razlogi za rdečo, srbečo in razdraženo kožo se skrivajo v različnih dejavnikih.

7.8.2019 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

koza_srbenje_micna.jpg

Če se je na vaši polti že kdaj pojavil izpuščaj, potem veste, kako nadležno je to. Ne samo zato, ker srbi in peče temveč tudi, ker vam z njim pokrita koža res ni v ponos.

Čisto vseeno je, ali je komaj opazen ali prekriva večji del telesa, izpuščaja bi se radi čimprej znebili. Čeprav včasih res izgine že po nekaj urah, drugič vztraja dlje, v kolikor pa je prisoten vsaj šest tednov, je po besedah Patricka Blaka, dermatologa z medicinskega centra San Diego, zadeva kronična.

V vsakem primeru je treba poznati vzroke zanjo. Ti so različni, Insider pa niza nekaj najpogostejših.

Piki žuželk lahko izzovejo izpuščaj

Tipičen odziv kože na pike žuželk je rdeča in srbeča oteklina, lahko pa srečanje z insektom privede do izpuščaja, ki je praviloma znak alergije.

V kolikor se pojavi pri piku zlasti ose, čebele ali sršena ter ga spremlja oteženo dihanje, ni dvoma, da gre za alergijski odziv ter je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Nekatera zdravila na recept so lahko kriva za srbečo kožo

Bodite pozorni na to, kako se na uživanje predpisanih zdravil odziva koža. Določeni antibiotiki, kot je penicilin ter tudi protibolečinske učinkovine, denimo ibuprofen lahko izzovejo alergijo, ki se odraža v obliki kožnega izpuščaja.

"Alergijski odziv na zdravila se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki so jih prej leta uživali brez tovrstnih polsedic," opozarja Blake in dodaja, da je v tem primeru treba obvestiti zdravnika, ki bo poiskal primeren nadomestek.

Kriva je lahko določena hrana

Če se po uživanju določene hrane na koži pojavi izpuščaj, ste po vsej verjetnosti alergični nanjo. 

Nekatera živila, kot so denimo jagode, breskve, jajca, oreščki in morski sadeži pri posameznikih na koži povzročajo izpuščaje in se jim je v tem primeru bolje izogibati.

Hitre temperaturne spremembe vodijo v težave s kožo

Kot da izpuščaji zaradi zdravil in hrane ne bi bili dovolj, jih lahko izzovejo tudi dejavniki iz okolja. Kathleen Dass z imunološkega centra Michigan pojasnjuje, da do tovrstnega odziva kože lahko pride ob stiku z mrazom ali vročino.

Lahko pa tudi zaradi stresa, jeze, začinjene hrane ali intenzivne vadbe, pod vplivom katerih se segreje telo.

Poletne aktivnosti niso vedno nedolžne

Ko se boste naslednjič plavali v bazenu, reki ali se namakali v kadi, bodite pozorni na svojo kožo.

Kajti stik z vodo lahko po besedah Dassove na njej privede do izpuščaja. Gre za tako imenovani akvagenični odziv telesa, ki je sicer redek, ne pa nemogoč pojav.

Kriv je življenjski slog

Stres je na žalost del življenja. In če po napornem delavniku, sestanku, po sporu z družino, gneči v prometu ali drugih izzivalcih stresa na koži nastane izpuščaj, je ta posledica čustvenega odziva na situacije, katerim ste izpostavljeni.

"V tem primeru so priporočljive tehnike, ki bodo ublažile napetost, od poslušanja glasbe do meditacije ter seveda, če je le mogoče, izogibanje dodatnemu stresu," svetuje Blake in dodaja, da v kolikor se izpuščaj pojavlja občasno, pozornost namenite dejavnostim v zadnjih 48 urah in tako skušajte določiti vzrok zanj ter se mu izogibajte.

Če pa gre za kronične težave, ki ne izginejo šest tednov ali dlje, o njih obvestite zdravnika, saj izpuščaj morda nakazuje na resnejša stanja: "Lahko gre za nekatere oblike raka, avtoimune bolezni, okužbe, zato je obisk zdravnika več kot na mestu."

Priporočamo tudi:  Kako skrbeti za občutljivo kožo Ali pa: 6 najpogostejših vprašanj o problematični koži

Preberite še: Lepi koži najprijaznejši antioksidanti (in kje se nahajajo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)