Kaj se zgodi, če je koža teden, mesec in leto dni brez hidracije?

Posledice na koži, če ne uporabljate kreme ali losjona.

6.7.2016 ob 7:10

obraz_shutterstock_265017071.jpg

Sodite med tiste, ki po prhanju nikoli ne uporabljajo losjona? Vaša navada na kožo vpliva izjemno slabo.  »Koža vedno potrebuje dovolj vlage,« pravi dermatologinja Mona Gohara z univerze Yale in dodaja, da je naš največji organ potrebno vlažiti iz zunanje in notranje strani. Torej s pitjem dovolj tekočine in z uporabo vlažilnih krem ter losjonov.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

»Vsak dan je zato obvezno popiti približno osem kozarcev vode ter jo negovati s primernimi preparati. Ne samo obraza, temveč celotno telo,« opozarja strokovnjakinja in dodaja, da vas v nasprotnem primeru čaka sledeče:

Nekaj dni brez hidratacije

Na koži se že po nekaj dneh pojavijo drastične spremembe. »Videli boste, da postaja suha, zategnjena in pepelnate nianse. Losjoni in kreme namreč ne zgolj, da koži zagotavljajo vlažnost, pač pa ji to pomagajo tudi zadrževati in jo tako varujejo pred tem, da bi se preveč izsušila,« pravi Mona Gohara.

Mesec dni brez vlaženja

Tedaj bodo znaki dehidracije še bolj izraziti. Na obrazu in telesu boste lahko opazili vneto in srbečo kožo, ki se bo na najbolj prizadetih mestih začela luščiti.  Polt bo suha, na pogled in otip razdražena ter bo izgubila elastičnost.

Leto dni brez hidratizacije

Ne samo, da polt postaja vse bolj suha in pepelnata, na njej se bodo predčasno pojavile gube, na videz bo utrujena, podočnjaki bodo vaši zvesti spremljevalci. In kar je pri celotni zgodbi, najhuje: če koži tako dolgo ne boste nudili pravega vlaženja, bo škoda nepopravljiva in jo boste lahko zgolj omilili, nikoli več pa ne povsem odpravili. 

Zato si po vsaki prhi in kopeli vzemite nekaj kratkih minutk ter navlažite svojo kožo. Hvaležna vam bo. 

Avtorica: M. F.
Foto:


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)