Miti o negi kože, ki jim nehajte verjeti še danes

Preverite, kakšni miti krožijo o koži in katere lahko brez zadržkov ovržete.

6.2.2016 ob 11:00

shutterstock_123660985.jpg

Prav je, da skrbite za zdravje in lepoto kože, a da boste pri tem resnično uspešni ter učinkoviti, pozabite na nekatere, sicer splošno razširjene mite. Tu je nekaj najbolj pogostih.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Več vode, lepša polt. Resnica: Vprašajte katerokoli zvezdnico s kristalno lepo poltjo, kako ji to uspeva, njen prvi odgovor bo: pijem ogromno vode. V resnici pa voda lahko izboljša videz polti le, kadar je ta že ekstremno dehidrirana. Prav zato se v korist kože ne gre nerazumno nacejati. Osem kozarcev na dan bo povsem dovolj, če pa je vaša koža res suha, raje investirajte v kvalitetno vlažilno kremo. 

Enkrat na teden obrazu privoščite odmor. Resnica: Lahko ste enkrat na teden povsem brez ličil, a to ne bo izboljšalo stanja vaše kože. Ličila sama po sebi je namreč ne poslabšajo, poslabša pa jo nepravilno čiščenje in večerno odstranjevanje make upa. Prav zato vsak večer temeljito očistite obraz (četudi ne uporabljate ličil) in nanj nanesite nočno kremo.

Pogosti pilingi so obvezni za lepo polt. Resnica: Pilingi res lahko pomagajo, a vendar kože z njim ne bi smeli negovati vsak dan. Privoščite ji ga enkrat, največ dvakrat tedensko, sicer boste povrhnjico z njim preveč obremenjevali in jo poškodovali. Pri tem izberite vrsto pilinga, ki vaši koži najbolj odgovarja. Za mastno polt so boljši mehanični, medtem ko so za suho bolj primerni kemični pilingi.

S pravilno nego je mogoče zmanjšati pore. Resnica: S pravilnim načinom ličenja je pore mogoče nekoliko zakriti, a ko se enkrat razširijo (zaradi starosti, tipa kože, genetike), jih žal ni več mogoče zožati.  

shutterstock_170784851.jpg

Znojenje pozitivno vpliva na kožo. Resnica: Večina strupenih snovi se iz telesa izloča preko jeter in ledvic ter skozi izločala. Sam znoj pa je sestavljen iz 99 odstotkov vode, torej na izločanje strupenih snovi iz telesa in s tem na lepšo kožo nima veliko vpliva. Seveda to ne pomeni, da vadba koži ne koristi. Spodbuja pretok krvi, zmanjšuje stres in zagotavlja boljši spanec in vse to se odraža na polti, a vaših mozoljev žal ne bo pozdravila. 

Naravni izdelki kože ne dražijo. Resnica: Res je, da je v njih manj agresivnih kemikalij, a vsebujejo eterična olja, ki pri nekaterih prav tako lahko izzovejo alergijske reakcije. Tudi za naravne izdelke torej velja, da jih, preden jih uporabite, preizkusite na notranji strani zapestja in opazujete morebitno alergijsko reakcijo. 

Koža se na določene izdelke navadi. Resnica: Ni res, da krema preneha učinkovati, ker se koža nanjo navadi. Res pa je, da se koža na izdelke odziva glede na zunanje in notranje dejavnike (vreme in hormoni). Menite, da je vaša koža kljub uporabi kreme bolj suha, kot običajno? Torej si omislite bolj bogato vlažilno kremo.

Hladno vreme izsuši kožo. Resnica: V resnici je koža pozimi bolj suha zaradi ogrevanih notranjih prostorov. Seveda se zaradi tega ne boste odpovedali toplim radiatorjem, postavite pa nanje vlažilce zraka, ki bodo prijali tako vaši koži kot tudi vašim dihalom.

Balzam za ustnice lahko zasvoji. Resnica: Na balzam za ustnice ste res lahko pretirano navezani in brez njega ne morete, a vendar gre bolj kot za fizično kot za čustveno odvisnost. Ti izdelki vsebujejo snovi, ki na ustnicah ustvarijo sloj, ki preprečuje, da bi se te izsušile in razpokale, zato jih je bolje uporabljati kot preventivo ter izbirati takšne, ki se zaradi svoje sestave hitreje vpijejo v kožo kot tsite, ki nudijo zapeljv videz vaših ustnic.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)