Kdaj jutranja tabletka morda ne bo učinkovita

Jutranja tabletka velikokrat predstavlja izhod v sili, a v določenih okoliščinah se njena učinkovitost v zaščiti pred nosečnostnjo znatno zniža.

5.8.2019 ob 5:02 | Foto: Getty Images | Avtor: M. FL.

Jutranja tabletka, izhod v sili, tabletka za dan potem, vseeno je, kako to obliko kontracepcije imenujete, zgodi se, da se je pač treba zateči k njej. A žal ni vedno učinkovita, kajti na njeno delovanje vpliva več dejavnikov. Kaj je o njej treba vedeti in kdaj se ni mogoče povsem zanesti nanjo, pojasnjuje portal Self.

Kaj sploh je?

Hormonska tabletka, ki v treh dneh po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Najnovejša pridobitev na tem področju je tabletka, ki učinkuje še pet dni po nezaščitenem odnosu.

Vendar pa kot rečeno, ne vedno. Jutranja tabletka neželeno nosečnost prepreči v sedmih do devetih od desetih primerov, kar pomeni, da ni stoodstotno učinkovita in ne more nadomestiti stalne kontracepcije, zato naj bo res le izhod v sili. Kdaj se ne gre povsem zanašati nanjo?

Kadar jo prepozno vzamete

Jutranjo tabletko je treba vzeti čimprej po nezaščitenem spolnem odnosu. Z izjemo tistih, ki so učinkovite še pet dni po odnosu, jo je praviloma treba zaužiti v roku 72 ur po penetraciji, vendar učinkovitost z vsako uro odlašanja pada in tretji dan zagotavlja le od 75 do 89 odstotno zanesljivost.

"V vsakem primeru velja: čim prej tem bolje," je povedala Mary Jane Minkin klinična profesorica ginekologije in porodništva na medicinski šoli Yale in dodala: "Tudi če se zatečete k tabletki, ki je učinkovita pet dni, je po njej priporočljivo poseči v roku 72 ur."

Če potem, ko jo vzamete, bruhate

"Pred leti so bile omenjene tabletke osnovane na hormonu estrogenu, ki je pogosto povzročil slabost in bruhanje," pojasnjuje profesorica. Današnje različice so po njenih besedah praviloma zasnovane na hormonu levonorgestrelu, ki povzroča manj stranskih učinkov.

Vendar slabost in bruhanje nista izvzeti, k čemur nedvomno pripomore tudi nervoza, skratka, ne glede na razlog, če v uri potem, ko vzamete tabletko bruhate, potrebujete nov odmerek, saj obstaja velika verjetnost, da telo ni uspelo absorbirati vseh učinkovin, ki bi preprečile nosečnost.

Vaš indeks telesne mase je visok

Čeprav je bilo že velikokrat povedano, da indeks telesne mase ni edini pokazatelj zdravja je dokazano da so, v kolikor ta presega 25, jutranje tabletke manj učinkovite.

"Zakaj natančno je temu tako, sicer še ni znano, domnevamo pa, da se učinkovine v telesu absorbirajo počasneje. To sicer ne pomeni, da bo tabletka povsem zatajila, velja pa upoštevati dejstvo, da se njena učinkovitost pri visokem ITM-ju znatno zniža," opozarja Mikinova.

Med ovulacijo

Je jutranja tabletka učinkovita med ovulacijo? Vse je povezano s časom. Sperma lahko v ženskem telesu preživi do pet dni in čaka na priložnost, da oplodi jajčece.

"V kolikor v tem času pride do ovulacije, lahko pride do zanositve. Jutranja tabletka le začasno prekine ovulacijo in v kolikor jajčnik izloči jajčece tedaj, ko je sperma v telesu še aktivna, vseeno lahko pride do oploditve," opozarja profesorica in dodaja: "V kolikor ste bili deležni nezaščitenega seksa štiri dni pred ovulacijo, še vedno lahko zanosite."

Seksali ste potem, ko ste vzeli tabletko

Nekateri verjamejo da s tem, ko vzamejo jutranjo tabletko, izničijo možnost za zanositev, vendar to ne drži. "Ovulacija je prekinjena, ne pa ustavljena, zato je nezaščiten seks v vsakem primeru, torej tudi, če ste zaužili omenjeno tabletko, igra z ognjem," pojasnjuje Minkinova.

In za konec

Jutranja tabletka naj bo skrajni ukrep. V kolikor se zgodi, da jo potrebujete, jo polnoletni lahko sami kupite v lekarni. Naj pa ne postane navada. Raje se zatecite k drugim, varnejšim oblikam kontracepcije ter se z njimi zavarujte pred nosečnostjo, pred negativnimi stranskimi učinki jutranjih tabletk in tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Priporočamo tudi: Stavita na prekinjen odnos? To moraš vedeti  Ali pa: Ste včeraj vzele tabletko?

Preberite še: Kontracepcija za vroče noči


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)