Kako se po rojstvu otroka spremenijo ženski možgani

Med nosečnostjo, porodom in po njem v ženskih možganih prihaja do velikih sprememb.

18.10.2020 ob 5:30 | Foto: Stefan S./Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako se po rojstvu otroka spremenijo ženski možgani

Praviloma starši prvo srečanje z novorojenim otrokom opisujejo kot ljubezen na prvi pogled. Tudi znanstveniki zatrjujejo, da so spremembe v malih sivih celicah, potem ko postanemo starši, podobne tistim, ki se pojavijo ob zaljubljenosti.

Najizraziteje je to pri mamicah, katerih možgani se začno spreminjati že med nosečnostjo, tudi očetje pa pri tem niso izvzeti, piše Miss Mama.

Ljubezen in skrb

Dokazano je, da se spremembe po porodu dogajajo v različnih delih možganov, zlasti se poveča aktivnost predelov, ki so zaslužni za sočutje, anksiozost in socialne stike. Zahvaljujoč tem spremembam, ki jih spremlja še poplava hormonov, kateri se v organizmu sproščajo med nosečnostjo in tik po porodu, so matere očarane nad novorojenčkom, poleg neskončne materinske ljubezni pa se prebudita tudi zaščitniški nagon in stalno prisotna zaskrbljenost.

Proučevalec možganov Pilyoung Kim je za portal TheAtlantic povedal, da so v prvih mesecih po porodu zaradi dogajanja v centralno živčnem sistemu pogosto prisotna obnašanja, ki spominjajo na kompulzivno-obsesivno vedenje, denimo pretirano umivanje rok in stalno preverjanje, če speči otrok še diha.

"Mame v tem obdobju na svoje misli ter dejanja velikokrat ne morejo vplivati. Stalno razmišljajo o otroku: je zdrav, bolan, sit, lačen, mu je prijetno, ga kaj boli in podobno. V ženskih možganih se namreč odvijajo procesi, ki prebujajo močno željo po skrbi za novorojenčka," je povedal strokovnjak.

 

Čudežna amigdala

Za materinske občutke in obnašanje je zaslužnih kar nekaj predelov možganov, ki so med seboj povezani. Posebno vlogo pri tem igra amigdala, skupek nevronov v obliki mandlja.

Amigdala je povezana s čustvenimi odzivi, kot so strah, tesnoba in agresija. Nosečnost in porod povzročita povečanje tega dela možganov, posledično se pojavi izrazita zaskrbljenost glede lastnega otroka.

Poplava hormonov ljubezni

Povečana amigdala ima po porodu več receptorjev za hormone, kot je denimo oksitocin, kateri se pospešeno sprošča med nosečnostjo, porodom in med dojenjem in je zaslužen za neizmerno ljubezen ter spodbuja tudi navezanost.

Spremembe v delovanju možganov so najopaznejše pri prvem otroku, amigdala pa se nikoli ne vrne v prvotno stanje.

Kot še navaja nevroznanstvenica Ruth Feldman, za vse te možganske spremembe niso dovzetne le ženske, temveč v določeni meri tudi moški. Seveda tisti, ki so aktivni pri negi in skrbi za otroka. Kajti, kot je v svoji raziskavi, v katero je vključila 80 moških dokazala Feldmanova,  so v prvem mesecu otrokovega življenja vrednosti oksitocina pri mamah in očetih enake: "Bolj kot se očetje ukvarjajo z otrokom, več oksitocina se izloča v njihovih možganih,” je povedala znanstvenica.

Preberite še: Keira Knightley: Prenehajmo hvaliti očete, ki opravljajo svojo starševsko dolžnost

Morda vas zanima tudi: Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)