Nevarna, a še vedno zelo priljubljena metoda kontracepcije

Veliko parov se z namenom zaščite pred nosečnostjo še vedno poslužuje tehnike z imenom prekinjen odnos.

26.6.2022 ob 7:48 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nevarna, a še vedno zelo priljubljena metoda kontracepcije

Ko gre za sodobne metode kontracepcije, se veliko parov in posameznikov poslužuje kontracepcijskih tabletk ter kondomov. Še vedno pa je presenetljivo veliko takšnih, ki se zanašajo na način, imenovan prekinjen spolni odnos.

Da, gre za tehniko, med katero moški pred izlivom penis odstrani iz nožnice.

Glede na rezultate raziskave snovalcev ženske aplikacije za spremljanje plodnosti Glow je ta način pogostejši, kot bi si morda mislili.

Kar 18 odstotkov žensk, ki so sodelovale v študiji je povedalo, da je to zanje primarna oblika kontracepcije. Povedano drugače: na lestvici priljubljenih tehnik zaščite je za tabletkami, ki jih uporablja 32 odstotkov žensk in kondomi, na katere se zanaša 27 odstotkov vprašanih, omenjena metoda zasedla visoko tretje mesto.

Čeprav je veliko primerov, ko ženske kljub temu zanosijo.

Ne glede ena to, kako (ne)učinkovit je ta način, podatki, s katerimi razpolaga Glow kažejo, da je v vsakem primeru ena od priljubljenih metod med heteroseksualnimi pari. Zato strokovnjaki opozarjajo, da je nujno, da bi se čim več posameznikov izobrazilo o tem načinu in ga uporabljali na najbolj možen varen način.

Razlogi za priljubljenost

Že sam odstotek žensk, ki se tega načina poslužuje redno, je visok, še bolj presenetljivo je število parov, ki so jo uporabili vsaj enkrat. Takšnih je kar 60 odstotkov.

88 odstotkov teh je v resni zvezi, kar vodi v zaključek, da je način najbolj priljubljen med partnerji, pri katerih je prisotna določena stopnja zaupanja.

4,8 odstotkov žensk jo uporablja, ker verjame, da je najboljša oblika zaščite pred nosečnostjo, 39 odstotkov zato, ker je vedno na voljo in 32 odstotkov ker menijo, da je to najenostavnejša oblika zaščite.

Zanimivo pri celotni zgodbi pa je, da je številne vprašane celo prijateljicam sram priznati, da se zanašajo nanjo, saj menijo, da bi zato v njihovih očeh izpadle nezrele in neodgovorne.

A čeprav metoda ni zanesljiva, sploh pa ne ščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi, je, kot trdi Rachel K. Jones z instituta Guttmacher ob pravilni izvedbi učinkovita skoraj v tolikšni meri, kot kondom.

Ob pravilni uporabi prezervativa obstaja dva odstotka možnosti, da ne bo učinkovit. Pri metodi prekinjenega odnosa je ta verjetno štiri odstotna.

Povzeto po portalu MIC.com

Preberite še: Končno kontracepcijske tabletke za moške? Znanstveniki imajo dobro novico

Morda vas zanima tudi: 5 mitov o kontracepcijskih tabletkah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)