Pet skritih razlogov za zamujanje menstruacije

Poleg očitnega razloga, torej nosečnosti, obstajajo še drugi, zaradi katerih zamuja menstruacija.

26.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet skritih razlogov za zamujanje menstruacije

Menstruacija je, na žalost, povezana z nemalo težavami. Ne samo, da jo velikokrat spremljajo krči, napihnjenost in slabo počutje, še huje je vse skupaj takrat, ko je … sploh ni. Oziroma ko več kot občutno zamuja.

Prva misel v tem primeru je, vsaj pri spolno aktivnih damah, nosečnost. A srž težave se lahko skriva drugje. Kje? Pet najpogostejših razlogov za zamujanje menstruacije (poleg očitnega), za Pure Wow niza ginekologinja Mary Jacobson. Torej:

Ste tik pred menopavzo

Ženske v obdobju pred menopavzo velikokrat opažajo neredne menstruacije. Razlog temu je povsem razumljiv: funkcije jajčnikov počasi ugašajo.

"En prvih pokazateljev predmenopavze je neredna menstruacija. Včasih je sploh ni, včasih nastopi prezgodaj, enkrat je komaj opazna, drugič močna. Skratka, pravila ni, je pa dejstvo, da to obdobje lahko traja tudi do osem let," je povedala ginekologinja in dodala, da predmenopavza lahko nastopi že kmalu po 40. letu starosti. 

Sindrom policističnih jajčnikov

Sindrom policističnih jajčnikov po nekaterih podatkih prizadene eno od desetih žensk v rodnem obdobju. Težava se odraža s hormonskim neravnovesjem, težavami s presnovo, poraščenostjo telesa, vpliva na splošno zdravje in neredko tudi na videz. Značilno za ženske s sindromom policističnih jajčnikov je, da je v njihovem telesu povišan nivo moških spolnih hormonov, posledice tega so lahko:

 • moten menstrualni cikel
 • šibke menstrualne krvavitve
 • težave z zanositvijo
 • poraščenost nekaterih delov telesa, kjer so sicer značilne dlake pri moških
 • izguba las
 • višje tveganje za sladkorno bolezen, visok krvni tlak in povišan holesterol.

En najopaznejših znakov so menstrualne težave: "Neredna menstruacija je posledica hormonskega neravnovesja in v kolikor so ob tej prisotni tudi drugi omenjeni znaki, je dobro o tem obvestiti ginekologa," opozarja zdravnica in dodaja, da pri ženskah s tem sindromom ni neobičajno, da menstruacija nastopi le šest do osemkrat letno.

 

Mlada leta

Dekleta, za katere je svet spolne zrelosti še dokaj nov, se velikokrat soočajo z nerednimi menstruacijami, ta pogosto zamuja ali kakšen mesec celo izostane.

"V prvih dveh letih menstrualnega ciklusa sta ovulacija in menstruacija dokaj neredni in v tem primeru ni razloga za skrb. Z leti se zadeve uravnajo ter postavijo na svoje mesto," tolaži Jacobsonova.

Dojenje

Potem, ko na svet prijoka dete, se menstrualni ciklus ne vzpostavi nemudoma. Nasprotno. Telo potrebuje čas, da zapade v star ritem, zlasti pri ženskah, ki polno dojijo, je značilen izostanek menstruacije.

Gre za posledice hormonskega dogajanja v telesu in pojav je povsem običajen, je pa na tem mestu treba opozoriti, da čeprav menstruacije zaradi dojenja ni, ženska kljub temu lahko zanosi.

Motnje hranjenja

Motnje hranjenja so opredeljene kot duševne motnje, ki se odražajo v spremenjenem odnosu do hrane. V to skupino sodijo anoreksija, bulimija, prenajedanje in druge oblike nezdravega odnosa do hrane in telesa. 

Vse vplivajo na domala vse ravni zdravja, tudi na reproduktivne organe. Kot opozarja Jacobsonova, je denimo preskop vnos energije velikokrat kriv za odsotnost menstruacije, saj pod vplivom pomanjkanja energije pride do oviranega sproščanja hormonov, ki uravnavajo menstrualni cikel.

Prav tako ni neobičajno, da menstruacija iz istih razlogov, izostane kadar nekdo hitro drastično pridobi težo.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Jacobsonova navaja, da je čas za posvet z ginekologom kadar:

 • Menstruacija nenadoma potem, ko je bila leta redna, začne izostajati.
 • Se menstruacija praviloma pojavlja prej kot v 21. in kasneje kot v 45. dneh.
 • Je med menstruacijami več kot 90 dni premora.
 • Menstruacija traja dlje kot sedem dni.
 • Ste starejši od 14 let, niste še nikoli imeni menstruacije in nimate motenj hranjenja, ne pretiravate z vadbo ter opažate pretirano poraščenost po telesu.

Preberite še: 8 stvari, ki jih ginekologi ženskam resnično odsvetujejo

Morda vas zanima tudi: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)