Kdaj prvič h ginekologu in kako bo videti prvi obisk (pojasnjuje ginekologinja)

Večini deklet se zagotovo poraja vprašanje, kdaj je čas za prvi obisk ginekologa.

18.3.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Kdaj prvič h ginekologu in kako bo videti prvi obisk (pojasnjuje ginekologinja)

Misel na obisk ginekološke ambulante praviloma ni najbolj prijetna. Sploh ne, če gre za prvo srečanje z zdravnikom, ki pod drobnogled vzame najbolj intimne kotičke telesa. A dejstvo je, da je preventiva s tega vidika neprecenljiva ter tudi, da je zadrega povsem odveč.

Kdaj pa je skrajni čas za prvo srečanje z ginekologom, kaj vprašati, kako se nanj pripraviti in še nekaj, s tem korakom povezanih dilem, je razjasnila asist. Mateja Sladič, dr. med., specializantka ginekologije in porodništva, ki je naprej pojasnila, da ginekologi priporočajo, da naj bi jih dekleta prvič obiskala najkasneje pred pričetkom spolnega življenja.

Tedaj naj bi se s pacientkami pogovorili o kontracepciji, o problematiki spolno prenosljivih bolezni ter o njihovem preprečevanju, o cepljenju proti okužbi s HPV in o morebitnih težavah, povezanih z menstrualnim ciklusom.

Prvi obisk je namenjen pogovoru in svetovanju

"To je odlična priložnost za pogovor o številnih dilemah, ki se dekletom običajno porajajo v tem obdobju. Namen prvega obiska je predvsem ustrezno strokovno svetovanje, zmanjšanje strahu pred ginekološkimi pregledi in poudarjanje pomena rednih obiskov ginekološke ambulante v prihodnosti," je povedala Sladičeva in dodala, da ob prvem obisku praviloma še ne izvajajo ginekološkega pregleda:

"Tekom prvega obiska ginekologi dekleta povprašamo o njihovem splošnem zdravju, torej o morebitnih pridruženih boleznih, predhodnih operacijah, alergijah, zanima nas tudi, če uživajo kakšna zdravila.

Seveda se osredotočamo na spolno zdravje in menstrualni cikel, torej povprašamo o starosti, ko se je pojavila prva menstruacija, koliko dni običajno traja krvavitev ter kolikšna je dolžina menstrualnega ciklusa. Zanimajo nas tudi bolezni v družini, kot so rak dojke in rodil, kronične bolezni in motnje strjevanja krvi."

 

Praviloma pri dekletih klinični vaginalni ginekološki pregled izvedejo šele po tem, ko so že imela spolne odnose. V primeru težav z menstrualnim ciklusom v obdobju, ko še niso spolno aktivne, običajno opravijo abdominalni ali rektalni ultrazvočni pregled.

Kaj pa starost?

"Ameriško združenje porodničarjev in ginekologov (ACOG) je izdalo priporočila, po katerih je prvi obisk pri ginekologu svetovan v starosti od 13 do 15 let.

Kljub temu pa je pravi čas za prvi obisk odvisen od vsake posameznice in njenih težav. V Sloveniji ženske ginekologa najpogosteje prvič obiščejo pri starosti približno 20 let, vendar je bolj, kot z leti, odločitev pogojena z morebitnimi težavami," je povedala Sladičeva.

Dekleta se po njenih besedah v adolescenci velikokrat soočajo s težavami, povezanimi z menstrualnim ciklusom, kar je tudi največkrat razlog za prvi obisk ginekologa v tem življenskem obodbju. V prvi vrsti gre za  boleče, močne ali neredne menstruacije. 

Splet ni vedno dober vir informaciji

"V večini primerov se dekleta pred prvim obiskom pri ginekologu že pogovorijo z vrstnicami ali odgovore iščejo na spletu, kjer pa podatki niso vedno verodostojni in preverjeni," je opozorila Mateja Sladič in dodala: "Ni potrebno, da bi se dekleta morala na prvi pregled pri ginekologu posebej pripraviti. Seveda pa ni odveč, če si zapišejo morebitna vprašanja, ki se lahko pojavijo in se na pregledu o njih skupaj pogovorimo ter razrešimo nejasnosti.

Vsekakor je bolj primerno, da jim o ginekoloških težavah razlagamo ter jim svetujemo strokovnjaki s tega področja, kot pa da informacije iščejo po spletu," pojasnjuje Sladičeva.

Zakaj odlašanje?

"Največkrat dekleta s prvim obiskom pri ginekologu odlašajo zaradi zadrege pred pogovorom o spolnem življenju, kontracepciji in spolno prenosljivih boleznih. Pogosto je razlog tudi strah pred tem, kako bo izgledal sam vaginalni ginekološki pregled," meni Mateja Sladič in ob tem miri, da je vsak strah pred prvim obiskom odveč:

"Kot sem že omenila, je prvi obisk namenjen predvsem dialogu med dekletom in ginekologom, katerega namen nikoli ni obsojati in soditi, temveč svetovati in pomagati."

Preberite še: V devetem tednu ginekologinja ni zaznala bitja otrokovega srca (izkušnja Slovenke z umetno oploditvijo)

Morda vas zanima tudi: 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)